Cadastrarea gratuită scoate la lumină neregulile din aplicarea legilor proprietăţii

> Deşi contractele trebuia să fie semnate încă din luna mai, 41 de primării sucevene nu au cerut bani pentru înregistrarea sistematică a imobilelor > „Primarii neinteresaţi sunt aceia care au ceva de ascuns în evidenţele de cadastru” spune Vasile Mocanu, şeful Oficiului de Cadastru > Din totalul celor 105 primării care fac obiectul prevederilor PNCCF, doar 64 au încheiat contracte menite să le asigure câte 60 lei pentru fiecare imobil supus înregistrării sistematice

În judeţul Suceava, doar nouă unităţi administrativ-teritoriale au încheiat contracte de prestări servicii şi au trecut efectiv la realizarea înregistrării sistematice gratuite a terenurilor, clădirilor şi apartamentelor, potrivit Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) 2015-2023. Vasile Mocanu, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava, precizează că este vorba despre Iaslovăţ, Stroieşti, Rădăuţi, Baia, Berchişeşti, Bosanci, Capu Câmpului, Drăgoieşti şi Siret, în lucrări fiind antrenate 35 de sectoare cadastrale de pe teritoriul acestora. În contrapondere, Vasile Mocanu remarcă lipsa de interes manifestată la nivelul unor primării din judeţ, care nici măcar nu s-au prezentat al OJCPI pentru semnarea contractelor de finanţare, documente în baza cărora unităţilor administrativ-teritoriale li se asigură suportul financiar pentru aplicarea programului. Astfel, din totalul celor 105 primării care fac obiectul prevederilor PNCCF, doar 64 au încheiat contracte menite să le asigure suma de 60 de lei pentru fiecare imobil supus înregistrării sistematice.

„În ceea ce priveşte diferenţa, respectiv pe cei 41 de primari, se pare că pe aceştia nu îi interesează lucrările respective. Aşa cum a scris presa centrală, dar şi cea regională, primarii neinteresaţi sunt aceia care au ceva de ascuns în evidenţele de cadastru. Aceasta deoarece cadastrul este cel care scoate la lumină toate problemele apărute, în decursul timpului, în aplicarea legilor proprietăţii. Deci, nu se poate ca un primar să nu facă gratuit lucrări pentru cetăţenii din unitatea administrativ-teritorială” subliniază Mocanu.

Primăriilor care în 45 de zile nu angajează firme de cadastru li se retrag sumele acordate gratuit

În program, prima etapă este cea a semnării contractului de finanţare, cea de a doua desfăşurându-se într-un interval ulterior de 45 de zile, în interiorul căruia fiecare primărie trebuie să parafeze contractul de prestări-servicii cu agentul economic specializat în lucrări de cadastru. Şeful OJCPI Suceava spune că, până această dată, 20 unităţi administrativ-teritoriale au deja contracte în vigoare, estimându-se că până la termenul limită vor fi înregistrate 35-40 de semnatare. Astfel, dacă primele contracte de finanţare au fost întocmite pe 6-7 iunie 2017, termenul de graţie pentru adjudecarea prestatorului de servicii cadastrale expiră în jurul datei de 20 iulie.

„Sunt mai multe moduri de abordare a cadastrului în România, banii neputând sta blocaţi. Astfel, în cazul celor care nu au semnat contracte de prestări servicii, contractele de finanţare se reziliază. Sumele din conturile primăriilor se retrag şi se readuc în conturile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru a putea fi susţinute următoarele etape” precizează Vasile Mocanu, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

„Acolo unde cuplul primar – prestator funcţionează, lucrurile merg bine”

Potrivit directorului executiv Mocanu, unii dintre primari şi-au motivat reticenţa prin aceea că vor ca mai întâi să găsească o firmă de prestări servicii, ignorând, astfel, reglementările privind Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

„În momentul în care este găsit un prestator fără a se lansa procedură în SEAP, se pune carul înaintea boilor. Însă, cred că, într-un final, numărul contractelor va creşte, întrucât primăriile din zona de munte, care nu au găsit prestator la preţul de 60 de lei/imobil, sunt pregătite să intre în procedură de cofinanţare, adică să asigure diferenţa din bugetul local. Condiţia este ca introducerea cadastrului sistematic să se facă pe întreaga unitate administrativ-teritorială, şi nu pe sectoare cadastrale, ceea ce induce procedura obligatorie de achiziţie publică prin licitaţie deschisă” a specificat directorul executiv al OJCPI.

Vasile Mocanu recomandă ca primăriile să-şi dea tot concursul pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii firmei de cadastru care face lucrările, asigurând documentaţia necesară şi mobilizând proprietarii ale căror imobile urmează a fi înregistrate.

„Acolo unde cuplul primar – prestator funcţionează, lucrurile merg bine. În acest sens, noi avem deschidere către ambele părţi” a explicat directorul executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCF) 2015-2023 are ca obiectiv principal înregistrarea gratuită a terenurilor, clădirilor şi apartamentelor în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară, programul fiind susţinut financiar din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, fonduri europene nerambursabile accesate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Judeţului Suceava i-a fost repartizată suma de 15,75 de milioane de lei, bani care vizează 105 primării, deoarece în comuna Moara lucrările au fost încheiate, iar alte opt unităţi administrativ-teritoriale sunt deja cuprinse în proiecte de cadastrare. Contractele de finanţare pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral, operaţiune cunoscută sub denumirea de cadastrare gratuită, trebuiau încheiate între OJCPI Suceava şi primăriile din judeţ pe parcursul lunii mai.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: