Valorile trecutului aduse în prezent

Este lăudabilă iniţiativa unităţilor şcolare de toate gradele care se angrenează în diverse proiecte educativ-culturale.

De foarte mulţi ani cunosc că asemenea proiecte se desfăşoară la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi. Nu demult, aici a fost finalizat proiectul cultural „Valori între trecut şi prezent”. Echipa de implementare a fost formată din profesorii Mirela Chelba, Antoaneta Lăzărescu şi Aspazia Băeşu, sub directa conducere a prof. Luminiţa Lăzărescu, director adjunct, şi a prof. dr. Ioan Puiu, directorul colegiului.

Activitatea s-a desfăşurat în cocheta sală a Centrului de Documentare şi Informare a colegiului. Sala fusese pregătită pentru o adevărată sărbătoare. Peste tot erau scorţuri, ştergare şi păpuşi îmbrăcate în costume populare bucovinene.

La intrarea în clădire oaspeţii au fost întâmpinaţi de o delegaţie de elevi cu pâine şi sare, respectând astfel străvechea noastră ospitalitate. Am observat un grup de copii îmbrăcaţi în costume populare diferite de-ale noastre. Dar m-am dumirit repede despre ce este vorba. Erau elevi veniţi din Ardeal!

Dna Luminiţa Lăzărescu a deschis manifestarea urând tuturor bun venit şi succes participanţilor din proiect. Apoi a prezentat membrii delegaţiei venite de la şcoala din Zalău, judeţul Sălaj.

Concursul interjudeţean „România pitorească – promovează regiunea în care trăieşti”, înscris în CAERI 2017 la poziţia 424, nu are finanţare de la MEN, dar este coordonat de MEN şi IŞJ Suceava. În acest context s-a desfăşurat şi simpozionul „Repere culturale”. Dna Bianca Nicoară, conducătoarea delegaţiei Şcolii „G. Coşbuc” din Zalău, a cerut voie să prezinte întâi ei ceva. Şi surpriza a fost mare! Grupul de copilaşi, care de care mai mic, a interpretat cu mult patos cântecul „Cântă cucu-n Bucovina”, întrerupt de aplauze, iar spectatorii au cântat şi ei. O fetiţă, solistă, fiind acompaniată de colegii ei, a cântat „Acasă-i România!”; am reţinut din refren: „Suntem una cu ţara/ Că noi suntem poporul!”.

Apoi dl Adrian-Nicolae Puiu, directorul colegiului, a urat tuturor bun venit , succes deplin participanţilor şi mulţumiri prof. Mirela Chelba şi Cristina Anfilov, organizatorii manifestării.

Dintre invitaţi au vorbit Cornel Andruşeac, reprezentantul primarului, prof. Sextilia Crăciun, prof. Marcela Ţugui, director al Şcolii „Regina Elisabeta”.

Din prezentarea prof. Luminiţa Lăzărescu am reţinut o idee superbă: „Am organizat acest proiect pentru că vrem să picurăm în sufletele adolescenţilor – şi nu numai – puţină curiozitate pentru promovarea tradiţiilor strămoşeşti bucovinene”. A prezentat apoi cele trei secţiuni ale manifestării: „Educaţia prin proiecte – mijloc de promovare a regiunii în care trăieşti”, „Lectura – cale de descoperire a valorilor umane” şi „Târg de carte românească”.

„Promovează regiunea în care trăieşti!” a avut patru secţiuni: „Facebook – partener de proiect”; „Poveşti adevărate”; „Promovează regiunea ta! ” (minighiduri în limba engleză şi română); „Jurnal de călătorie”.

Am admirat prezentarea unui scurtmetraj realizat de elevi, prin care-au închinat un imn ţinutului Bucovina, mai ales pentru tradiţiile sale vechi. Au fost prezentate, succint, câteva localităţi în care se găsesc monumente istorice.

Tinerele Ştefana şi Suzana au prezentat secţiunea „Lecturiada elevilor”.

Scopul concursului a fost crearea unui curent de opinie naţional în favoarea lecturii de carte românească. Au arătat că a fost pregătit şi un stand de prezentare a cărţilor citite de colegii lor. Au citit apoi fragmente din jurnalele colegilor despre Brodina, Arbore-Clit şi Rădăuţi. Am rămas plăcut surprins de bogăţia figurilor de stil folosite de elevi, cât şi de superbele descrieri de natură.

Cu tema „Valori între trecut şi prezent” au prezentat o lucrare elevii Şcolii Gimnaziale „Regina Elisabeta”; cu subiectul „Contemporaneitate şi tradiţii”, Şcoala Gimnazială Nr. 2 Rădăuţi; „Cunoaştere prin lectură” – Şcoala Baineţ.

La secţiunea „Minighiduri turistice” elevii au prezentat mănăstirile şi bisericile din Bucovina. M-am bucurat iarăşi că elevul Mihai Ciobîcă, arborean de-al meu, a prezentat Biserica lui Luca Arbure cel Tânăr, pârcălab de Suceava, fiul lui Luca Arbure cel Bătrân, pârcălab de Neamţ.

A urmat festivitatea de premiere. Toţi profesorii organizatori – şi-au fost mulţi – au primit diplome pentru modul în care-au organizat şi desfăşurat această manifestare.

La secţiunea „Poveşti adevărate” au câştigat elevul Constantin Săvoiu din Târgu Jiu (gimnaziu) şi eleva Diana Ghersanu de la Colegiul „Andronic Motrescu”. La „Jurnal de excursie”, Şcoala „C. Săvoiu” din Târgu Jiu (gimnaziu) şi Colegiul Naţional „E. Hurmuzachi”. La „Pagina de Facebook”, Liceul „Dimitrie Cantemir ” din Iaşi. La „Minighiduri turistice”, Şcoala Baineţ şi Colegiul Naţional „E. Hurmuzachi”. La „Educaţia prin carte”, Şcoala „C. Săvoiu” din Tg. Jiu.

A urmat vizitarea târgului de carte. Pe mese erau aranjate cărţi din lectura suplimentară recomandată elevilor. Elevii colegiului-gazdă au răspuns cu amabilitate întrebărilor puse de vizitatori. Le-am admirat răspunsurile coerente, exacte, bazate pe-o bogată lectură. Mi-a plăcut foarte mult şi căldura cu care fiecare adolescent ne prezenta cartea pe care o lua în mână. Unde mai pui că ne întrebau dacă dorim să ne prezinte şi alte cărţi dintre cele etalate pe mese…

Dacă mi-ar fi imposibil să redau numele tuturor elevilor din prim-planul acestor manifestări culturale de excepţie, măcar nominalizez cadrele didactice care n-au precupeţit niciun efort pentru ca manifestările să fie organizate până în cel mai mic amănunt: prof. Luminţa Lăzărescu, Mirela Chelba, Cristina Anfilov, Miriam Leon-Postolache, Gabriela Coajă, Antoaneta Coajă, Rodica Hrihor, Elena Anton.

Închei notând cuvintele dnei Bianca Nicoară, ardeleană get-beget, care, deşi emoţionată tare, mi-a declarat: „Mă bucur c-am revenit în Bucovina, dar nu într-o excursie, ci pentru a participa la o acţiune de excepţie. Am venit cu un grup de copii şi cu directorul şcolii ca să arătăm câteva din tradiţiile noastre, portul popular ardelean şi tradiţiile populare transmise prin cântecele noastre populare. Sunt fericită c-am putut să colaborez în cadrul acestui proiect. Astfel îngemănăm tradiţiile ardelene cu cele din istorica Bucovină”.

Oare mai este ceva de spus? Sigur nu! Doar să aşteptăm cu mare interes derularea unui nou proiect educativ, chiar şi pe aceeaşi temă. Şi ardelenii, şi bucovinenii, mai au încă foarte multe de arătat.

  Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: