Presa românească, o victimă

Nu e politician să nu ne amintească mereu şi cu ipocrizie că presa trebuie să fie a IV-a putere, câinele de pază al democraţiei, dar de făcut nimeni nu face nimic pentru ca această putere să fie şi funcţională. În consecinţă, presa scrisă se stinge încet, numărul tuturor exemplarelor vândute zilnic în România fiind mai mic decât al unui singur cotidian local austriac, de exemplu. Fireşte, presa scrisă e completată de Internet, dar până la accesibilitatea, responsabilitatea şi corectitudinea informării calea e lungă.

M-am întrebat adesea cum de presa din ţările occidentale rezistă, iar a noastră este aproape să-şi dea duhul. La ei rezistă fiindcă este cumpărată şi este cumpărată deoarece oferă informaţie şi cultură, iar cumpărătorii sunt avizi de informaţie şi cultură. Pe de altă parte, e evident că politicienilor noştri ipocriţi le convine situaţia: democraţia rămâne, ca şi până acum, la mâna aventurierilor politici care continuă să mizeze pe prostirea poporenilor, pe dezinformare şi manipulare pentru a-şi păstra intacte bazinele electorale. De aceea nu au nevoie de o populaţie bine informată, nici educată civic. De aceea se feresc de transparenţă ca necuratul de cruce.

Ei bine, într-o ţară liberă şi democratică, forţa celei de-a IV-a puteri trebuie să fie aceeaşi cu a celorlalte şi pentru asta există legi speciale prin care presa este sprijinită de guvern şi de autorităţi locale pe două căi: prin subvenţii directe şi prin scutiri de taxe. Altfel se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat în România: pericolul dispariţiei ziarelor şi, implicit, a locurilor de muncă, a determinat patronatele să accepte situaţii umilitoare. Partidele, oamenii cu bani au acaparat redacţii întregi, nu doar ale ziarelor, ci şi ale televiziunilor şi radioului, îşi fac încontinuu campanie electorală concomitent cu defăimarea, desfiinţarea adversarilor manipulând 24 ore din 24.

Nici nu mai amintesc de goana după rating, după publicitate care determină schimbări evidente în conţinutul şi prioritizarea informaţiilor, în prezentarea lor tendenţioasă, în evitarea unor subiecte „reci” precum educaţia, relaţiile sociale, cultura, ştiinţa… La fel cum, din pricina sărăciei şi a climatului politizat, presa nu mai atrage personaje oneste şi capabile, nici intelectuali de marcă, ci mercenari dispuşi să se prostitueze pentru patroni şi bani. De asemenea, calitatea informaţiei, a scrisului şi a tehnoredactării scade de la o zi la alta.

Ceea ce mă miră este că oamenii de decizie din România nu vor să înţeleagă că joasa calitate a actului politic, a majorităţii guvernanţilor şi a politicienilor, lipsa de eficienţă şi determinare a administraţiei se datorează faptului că în spaţiul public nu operează conceptele de valoare şi meritocraţie, că nu există preocupare pentru o bună educaţie civică, nici în sistemul naţional de educaţie, nici în societate. Nu mai vorbesc de cultul pentru onoare şi muncă cinstită. Şi asta fiindcă presa a abdicat de la rolul ei formator, amestecându-se cu arme şi bagaje în bătălia politică.

Impresia generală este că politicul se simte bine în starea actuală, de aceea nici Parlament, nici Guvern, nici alte instituţii nu şi-au propus până acum o radiografie corectă a stării presei româneşti. Ceea ce înseamnă că nici presa, dar nici democraţia nu au şanse nici acum, nici la anul şi la mulţi ani!

Şi dacă presa nu vinde informaţie, atunci din ce mai trăieşte? Nu vorbesc de tabloide care distribuie entertainment cu imagini şi texte deocheate, ci de presa naţională şi locală aşa-zisă quality. Ei bine, din campanii de presă, multe subvenţionate de te miri cine. Din barajul mediatic împotriva opozanţilor marilor mahări, a Opoziţiei. De aceea presa însăşi coboară ştacheta, abuzând de titluri bombastice cu cuvinte ca incendiar, exploziv, cutremur, catastrofă, scandal, omor, a pune biciul, a călca în picioare, a rupe tăcerea, jalnic, tranşant, chiar acum, jumulit, violent, la sânge… Titluri cu cârlig în spatele cărora se ascund de fiecare dată nimicul, faptul banal. Cum să mai cumperi data viitoare ziarul?

Din păcate, democraţia va dispărea odată cu presa…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: