Ipostazele maestrului Georgescu

Se-mplinesc îndată 3 ani de când în peisajul cultural al zonei Rădăuţilor a apărut primul cenaclu literar-artistic. A fost iniţiativa binecunoscutului poet rădăuţean Constantin Georgescu, până la acea dată apărându-i deja cinci volume de poezie. Şi numele cenaclului era unul deosebit – „Mignon”. N-a pornit atunci în căutarea de talente. Deja strânsese în jurul său un grup de creatori: poeţi, prozatori, interpreţi de muzică populară, de muzică folk, instrumentişti, iubitori ai artelor plastice. Toţi erau tineri de tot, unii încă elevi pe băncile şcolii gimnaziale sau ale colegiilor din municipiu.

Timpul foarte scurt trecut de la punerea bazelor acestui cenaclu a fost şi foarte productiv. Întâlnirile lunare, uneori chiar mai dese, ale membrilor cenaclului s-au concretizat în lansări de carte, expoziţii de artă plastică sau spectacole, unele chiar în localităţile învecinate municipiului. Demn de semnalat este faptul că acest cenaclu îşi desfăşoară activitatea sub egida Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, a cărui parte componentă este chiar de la înfiinţare, iar volumele tipărite sunt în cadrul Editurii „Septentrion” a acestei societăţi.

Iată c-a venit vremea ca poetul Georgescu să lanseze un nou volum de poezie, care are un titlu foarte interesant şi plin de tâlc: „Ipostaze”. Precizez că acesta este al optulea volum al „maestrului rimelor şi mare îmblânzitor de comparaţii, epitete şi hiperbole”.

Cum era şi normal, lansarea volumului s-a desfăşurat în sala Bibliotecii „T. Flondor” din municipiul Rădăuţi. Au fost invitaţi membri ai SCLRB, ai Cenaclului „Mignon”, prieteni de-ai poetului şi colegi de profesie. Ce mai, a venit cine a vrut, pentru că evenimentul a fost popularizat şi prin afişe. Şi de această dată au fost prezenţi în sală destui tineri şi chiar copii din ciclul gimnazial, care-au venit cu profesorii lor şi au contribuit la desfăşurarea manifestării.

Deschiderea evenimentului a fost realizată de dna Angelica Andronachi, directorul bibliotecii, care-a punctat importanţa acestuia, ea realizând şi-o prezentare elogioasă, pe bună dreptate, a activităţii poetului sărbătorit.

Continuarea a fost una foarte reuşită şi ieşită din tipicul unor asemenea manifestări cu cartea. Vrednicii urmaşi ai renumitului şi regretatului Vasile Mucea, artist popular, vestit interpret de muzică populară, la vioară şi voce, Florin şi Vasile, au interpretat la vioară şi orgă melodii populare bucovinene şi maramureşene, cu care ne-au încântat. Aşadar, este vorba de Florin, fiul lui Vasile Mucea, şi de Vasile, fiul lui Florin şi nepotul lui Vasile. Evoluţia lor a fost punctată cu ropote de aplauze, iar melodia „Cântă cucu-n Bucovina” a fost fredonată şi de spectatori.

Maestrul Georgescu a făcut apoi o prezentare a activităţii literare a dnei Viorica Petrovici, membră a Uniunii Scriitorilor Români şi a Societăţii Scriitorilor Bucovineni, care-a venit special la Rădăuţi pentru a prezenta acest volum de versuri, menţionând cărţile scrise de poetă şi premiile pe care le-a obţinut la diferite concursuri.

Viorica Petrovici şi-a început intervenţia cu precizarea că „aici, la Rădăuţi, din câte cunosc eu, este cea mai bogată activitatea culturală din tot judeţul Suceava”. A făcut apoi o prezentare detaliată a volumului de poezie în cauză. Toate afirmaţiile făcute le-a exemplificat cu versuri din respectivele poezii: „Cântecul străbate întregul volum de versuri, poeziile sale fiind şi adevărate pasteluri… Vorbeşte în poeziile sale despre condiţia poetului, contabilizarea reuşitelor şi a eşecurilor, plonjarea în sine este plină de sensibilitate… Împlinirea poetului stă în singurătate… Pentru Georgescu iubirea e o stare exterioară, o însumare a celor trecute… Iubita lui poate lua chipul rugii, alteori pe al îngerilor… Versurile lui sunt de o rară sensibilitate… Vă recomand cu căldură acest volum de poezie”.

Maestrul Georgescu a întregit activitatea dnei Petrovici cu noi date biografice. A conchis: „N-am găsit pe altcineva mai potrivit să-mi prezinte cartea. Doamna este o somitate în poezie”.

Tot la superlativ a vorbit şi dna Loredana Sveduneac, specialitatea limba română la şcoala Gimnazială „Gh. Popadiuc”, care s-a referit la personalitatea poetului şi la importanţa creaţiei sale. Consideră că „ajuns la cea de-a opta carte de versuri pare că au luat sfârşit tatonările poetului. Acum putem vorbi de «un stil georgescian». Din păcate, singurătatea este sursa de inspiraţie a poetului”. Toate cele afirmate le-a exemplificat cu versuri. Trei fetiţe, frumoase ca nişte zâne, au recitat şi citit din creaţia poetului: „Trecutul meu începe mâine” (Alexandra Grigore); „Astenia mea târzie” (Mihaela Miron) şi „Cămara cu zâne” (Diana Costea). Iar poetul a fost foarte mulţumit de modul în care i-au fost reproduse poeziile, dovadă că le-a sărutat părinteşte pe frunte. Iar noi, spectatorii, le-am răsplătit pe micile zâne cu aplauze pentru modul în care au interpretat poeziile respective.

Dl Petru Bejinariu şi-a manifestat încântarea c-a apărut o nouă carte sub egida SCLRB în cadrul Editurii „Septentrion”. A citit poezia „Ipostaze”, care dă şi titlul volumului, afirmând că-n poeziile lui Georgescu apar şi multe frumuseţi din zona Rădăuţilor. L-a felicitat şi pentru această carte.

Maestrul Emil Ianuş a vorbit, la rândul său, elogios despre întreaga activitate de creaţie a lui Georgescu, insistând asupra tematicii volumului. Îl apreciază pentru diversitatea temelor abordate. Şi, „ghiduş” cum îl ştim de foarte mult timp, i-a dedicat pe loc o epigramă: „I-am citit o poezie/ Unui ins extraterestru/ Apoi el îmi zice mie:/ Aaaa, matale eşti… Georgescu!”. Aplauzele furtunoase l-au determinat să ne mai citească o epigramă. Autorul, în cuvântul său, arătase că el compune poezii numai noaptea. Şi maestrul Ianuş i-a zis: „Eu aş scrie noaptea-ntreagă/ Poezii foarte savante/ Dar n-am timp, Costică dragă,/ Fiindcă dorm pe la… amante”.

Prof. Mircea Aanei, renumit scriitor putnean, a vorbit foarte frumos despre acest nou volum al lui Georgescu. A apreciat sensibilitatea şi reflexivitatea versurilor sale. L-a îndemnat să fie mai puţin discret, pentru a intra în vizorul criticii literare, spre a beneficia de cronici favorabile şi-a reuşi astfel să intre în Uniunea Scriitorilor Români. A remarcat că poetul are o obsesie pentru dualitatea modern-clasic, exemplificând prin citirea poeziilor „Era o zi” (clasic) şi „Atunci” (modern).

Nici de această dată Clubul Elevilor Rădăuţi n-a lipsit de la manifestare. Eleva Adriana Susnovici, pregătită de prof. Alina Roantă, ne-a încântat cu trei melodii de muzică folk. Câtă sensibilitate în interpretarea acestei adolescente! A meritat pe deplin ropotele de aplauze.

Şi momentele de încântare au continuat. Marius Bejinar (chitară) şi Bianca Boca (voce), prietena sa, au continuat concertul de muzică folk. Iar tânărul Ionuţ Buliga, din Arbore, şi el membru al Cenaclului „Mignon”, a interpretat două melodii, una compoziţie proprie.

Autorul ne-a mai citit apoi câteva poezii din acest volum: „Lecţia de timp”, „N-am ştiut”, „Preludiu” şi „Condiţia poetului”. A urmat apoi o sesiune de autografe acordate de poet.

Trebuie să menţionez că-n cei aproape 3 ani de activitate ai acestui cenaclu au debutat editorial Teodora Fădor (volumul „Echilibru”) şi Roxana Noldt („Spre un alt continent”). De asemenea, creaţiile a şapte membri ai cenaclului au apărut în volumul „Transplant de emoţii” (un compendiu). Autorii sunt: Denisa Matei, Irina Ingiovschi, Andreea Verhun, Teodora Fădor, Roxana Noldt, Vlad Mictariu şi Marcel Halus. Sunt pregătite pentru tipar două volume de poezii semnate de Denisa Matei şi Lidia Ţocu. Nu-i aşa c-avem un tineret minunat ? Să mă contrazică cineva…

Prof. GH. DOLINSKI

Foto: MIHAI BOICIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: