16 suceveni trimişi în judecată pentru înşelăciune

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a 16 persoane dintr-un foc, cercetate, în stare de libertate, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni printre care se numără şi înşelăciune, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale sub semnătură privată, fals în declaraţii, participaţie improprie la fals intelectual sau fals privind identitatea. Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat că faptele au fost făcute în perioada 2009 – 2012, la diferite intervale de timp. În această perioadă, inculpaţii au indus în eroare sau au încercat să inducă în eroare societăţi de asigurări, înscenând accidente rutiere pentru obţinerea de despăgubiri.

Nu lucrau într-o reţea, ci independent sau sprijinindu-se între ei

Potrivit procurorilor, cei acuzaţi nu au acţionat în mod organizat, coordonat, sub conducerea unui lider, ci fiecare dintre aceştia a desfăşurat activităţi similare, în mod independent, ajutându-se, eventual, între ei, la punerea în scenă a unor accidente. Astfel, inculpaţii deţineau sau procurau autoturisme scumpe, de lux, deja avariate (mărcile BMW, Audi, Jaguar, Mercedes sau Volvo), pe care le foloseau pentru a înscena accidente rutiere, care în fapt nu aveau loc sau erau simulate pentru a da credibilitate mecanismului de producere. Majoritatea au fost înscenate ca presupunând implicarea a două autovehicule, dar au fost identificate şi evenimente rutiere în care s-a declarat că au fost implicate trei autovehicule (pentru a justifica avarii în faţă şi în spate la autoturismul deja avariat) sau un singur autovehicul. Unul dintre autovehicule era maşina scumpă, deja avariată, iar al doilea era vehiculul „vinovat”, în general unul mai ieftin (de multe ori de fabricaţie autohtonă), ale cărui reparaţii să nu fie costisitoare.

 Pentru câştiguri mai mari, se lucra cu mai multe societăţi, în paralel

 Despăgubirile pentru autoturismele scumpe, deja avariate, au fost solicitate, de cele mai multe ori, în baza poliţei de asigurare de răspundere civilă auto RCA aferente acestor autovehicule ieftine, folosite în scenariile accidentelor ca autovehicule „vinovate”. Dar, conform procurorilor, au fost identificate şi situaţii în care despăgubirile au fost solicitate în baza unor poliţe de asigurare facultativă tip CASCO. Autoturismele deja avariate au fost prezentate în mod repetat unor societăţi de asigurare diferite, cerându-se despăgubiri pentru aceleaşi avarii prezentate de autoturisme, pretinzându-se, însă, la fiecare societate de asigurare, că au fost produse în împrejurări diferite, în accidente rutiere diferite. Pentru a îngreuna descoperirea fraudei, de la un eveniment rutier la altul s-a procedat la schimbarea societăţii de asigurări, la schimbarea proprietarului şi a conducătorului auto, precum şi a numărului de înmatriculare. Autoturismele provenite de pe teritoriul Marii Britanii au fost prezentate societăţilor de asigurări fie cu numere de înmatriculare britanice, fie cu numere de înmatriculare provizorii româneşti. În total, se vorbeşte despre 18 astfel de accidente simulate.

 Câştigurile erau de zeci de mii de lei

 Inculpaţii au încercat sau au reuşit să inducă în eroare şapte societăţi de asigurări. În mare parte dintre evenimentele rutiere înscenate, inculpaţii nu au reuşit însă să inducă în eroare societăţile de asigurări, reprezentanţii acestora efectuând verificări amănunţite înainte de a acorda despăgubiri. Totuşi, au fost şi cazuri în care cei trimişi în judecată au reuşit să fraudeze societăţile de asigurări, obţinând despăgubiri necuvenite cuprinse între 25.000 – 60.000 de lei, sume care nu au fost recuperate şi cu care societăţile de asigurări s-au constituit părţi civile în prezenta cauză.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: