Sensul bătăliei anti-Kovesi

Nu am nicio îndoială că sensul bătăliei împotriva Laurei-Codruţa Kovesi poate fi observat cu mare claritate: două dintre componentele statului de drept, Legislativul şi Executivul, încearcă să subordoneze a treia Putere, Justiţia, a cărei independenţă, însă, este statuată în Constituţia României fără echivoc, prin art. 1, (4): Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale. Scrie degeaba, fiindcă încercările de a controla activitatea Justiţiei, uneori directe, alteori prin interpuşi, au devenit evidente după ce PSD a câştigat alegerile în 2016.

A doua constatare, însă, intrigă: nu ştiu cum se face că această campanie subversivă anti-Kovesi, anti-DNA, anti-Justiţie este condusă uneori pe faţă, alteori prin intermediari şi mercenari, de politicieni cu condamnări penale ori cu dosare în instanţă, ceea ce ne ajută în clarificarea sensului: pentru că Justiţia nu mai răspunde la comanda politică aşa cum a făcut-o în primele două decenii postdecembriste, iar condamnările ar putea stopa cariera politică a respectivilor înalţi demnitari, aşa că Justiţia, DNA în special, trebuie readuse sub ascultare.

Bătălia aceasta fără menajamente împotriva stării de drept este posibilă fiindcă nici Constituţia, nici legile în vigoare, dar nici tradiţia democratică românească nu ocrotesc suficient Justiţia, nu o apără de ingerinţe precum în statele de la care cică învăţăm principiile democratice. De reamintit că în SUA un preşedinte a fost demis din pricini mult mai neimportante decât ce vedem noi astăzi pe prima scenă politică românească.

Un fapt la fel de grav este că România s-a angajat faţă de UE şi NATO că va promova statul de drept şi că guvernul va stârpi fenomenul corupţiei: un stat cu înalţi demnitari şi funcţionari dornici de căpătuială, cu instituţii viciate de corupţie este un stat slab şi nu prezintă încredere pentru ceilalţi membri ai alianţelor. Acum vedem că respectivele angajamente, la abia un deceniu de la admitere, sunt încălcate grosolan de către puterea de guvernământ, campanie după campanie limitând puterea Justiţiei. Concomitent are loc un proces pervers de îndulcire a legislaţiei pentru ca furtul din bani publici să scape de efectul legii.

Pentru că marea corupţie este de competenţa DNA, toate loviturile au fost direcţionate împotriva Laurei-Codruţa Kovesi, şefa respectivei instituţii. Val după val, asupra ei se abat critici şi chiar acuzaţii precum că face dosare la comandă politică, că Securitatea de rit nou(?), ambasadorii străini şi unii şefi ai CE, UE sau Klaus Iohannis îi dictează deciziile, că a instaurat teroarea între colegii procurori, că unele decizii ale DNA au distrus vieţi şi destine ale atâtor oameni nevinovaţi…

Fireşte că DNA este o instituţie românească, cu păcate mai mari sau mai mici ca celelalte, iar dna Kovesi, procurorii din subordine nu sunt scutiţi de greşeală, numai că absolut toţi criticii şi acuzatorii nu reuşesc să încropească o listă cu politicienii curaţi ca lacrima ale căror destine au fost frânte de procurori şi judecători.

A se mai observa că, atât timp cât justiţia a stat departe de afacerile lor, de matrapazlâcurile unor instituţii şi guverne puse în slujba propriilor interese, politicieni de vază ca Voiculescu, Voicu, Vântu, Stănescu, Băsescu, Udrea, Dragnea, Tăriceanu… şi oamenii lor din partide, presă şi televiziuni nu aveau niciun dinte împotriva Justiţiei.

Înţelegem bine că şi respectivii cetăţeni au dreptul să se bată pentru drepturile lor, dar atunci când anual dispar atâtea miliarde de euro din bugetele locale şi naţionale, nu cumva şi cele 20 de milioane de locuitori şi contribuabili au dreptul să fie apăraţi de Justiţie împotriva corupţiei? Nu cumva respectivii politicieni şi colegii lor care-şi arogă dreptul de a ne reprezenta interesele în parlament şi consilii locale ar trebui să fie de partea poporului păgubit şi ţinut din interese meschine în sărăcie?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!