Haldele de steril minier nestabilizate, un adevărat pericol

> În judeţul Suceava există 71 perimetre miniere, cu deşeuri depozitate în 190 de halde, având un volum de 45,52 milioane mc şi ocupând 280 ha > „Se estimează că şapte halde de steril încă nu au fost stabilizate şi reprezintă un potenţial pericol” a declarat prefectul Mirela Adomnicăi

O comisie desemnată la nivelul Instituţiei Prefectului va face o inventariere a haldelor de steril de pe teritoriul judeţului Suceava. Componenţa acesteia este stabilită prin ordin al prefectului Mirela Adomnicăi, inventarul urmând a se desfăşura până pe 9 august. Acţiunea are loc la nivel naţional, după ce responsabilii din domeniu au realizat că situaţia depozitelor din activitatea minieră nu este cunoscută la adevărata dimensiune.

„Se va face o inventariere a haldelor de steril, pentru a se cunoaşte numărul şi starea acestora, cât şi stabilitatea şi gradul de pericol pe care îl reprezintă” arată reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Din comisie fac parte, printre alţii, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Sistemului de Gospodărire a Apelor, precum şi ai Conversmin Bucureşti, compania care face lucrări de închidere şi reconstruire ecologică a unor halde de steril din judeţul nostru.

Prefectul de Suceava spune că, din informaţiile pe care ale are de la instituţiile în drept, pe teritoriul judeţului ar exista 190 de halde steril aparţinând fostelor perimetre miniere din industria extractivă comunistă. Pe de altă parte, responsabilii Conversim avansează la 200 la numărul respectivelor depozite de sorginte minieră.

„Dintre cele existente, multe sunt stabilizate prin lucrări de reconstruire ecologică. Însă, la această dată, se estimează că şapte halde de steril încă nu au fost stabilizate şi reprezintă un potenţial pericol” a declarat prefectul Mirela Adomnicăi.

Conform unei informări din anul 2015 a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în judeţul Suceava există 71 perimetre miniere cu activitatea sistată, dintre care 36 provenite din activitatea de cercetare şi explorare geologică, celelalte fiind perimetre miniere în care s-a desfăşurat activitatea de exploatare a zăcămintelor. Deşeurile miniere sunt depozitate în 190 de halde de steril provenit din exploatarea substanţelor minerale utile, acestea ocupând o suprafaţă de 280 hectare şi având un volum de 45,52 milioane metri cubi. În perioada 1999-2001, în judeţul Suceava s-au efectuat lucrări de dezafectare, închidere şi reabilitare ecologică în 14 perimetre miniere, iar în intervalul 2004-2005, în alte cinci perimetre miniere. Proiectele de sistare şi ecologizare a minelor au avut ca obiect închiderea lucrărilor miniere de legătură cu suprafaţa; demolarea unor construcţii din incintele industriale şi evacuarea materialului rezultat, precum şi intervenţii de stabilizare-înierbare a haldelor de steril.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: