Despre reuşitele copiilor noştri

Am trecut, ieri, prin faţa Colegiului „Petru Rareş”. Se aşteptau rezultatele la bacalaureat şi plutea atâta tensiune în aer – densă, plină, fierbinte – că s-a lipit de mine şi lipită a rămas o bună bucată de timp. Am mai trecut o dată, mai târziu, după ce se afişaseră rezultatele, să văd feţele celor de acolo şi m-am bucurat că doar din alea fericite am întâlnit.

Repede s-au dus anii, aproape am uitat ce înseamnă să treci, alături de copilul tău, prin aşa emoţii. Să-l petreci dimineaţa la uşă – că nu îţi dă voie să mergi la liceu cu el, deşi tu ai fi în stare –, să nu-l faci de ruşine, doar e mare. Şi nici să-l aştepţi când iese, râd de el colegii. Să aştepţi să se facă publice subiectele pentru ca să îţi dai seama dacă pică sau nu pe ele şi să te rogi cui te rogi tu ca totul să fie în regulă. Să stai lângă telefon, estimând cam pe la ce ora te sună, timp în care treci în revistă toate presupusele activităţi pe care le-ar putea face după ce termină proba, căutându-ţi de lucru în orele şi minutele alea care trec atât de greu. Tot aşa, zile la rând, ba chiar şi nopţi la rând, pentru că gândurile nu îţi dau pace nici noaptea, mamă nebună ce eşti!

Să-ţi iasă inima din piept în ziua rezultatelor pentru că ştii bine că de ele depinde un alt pas important pe care se pregăteşte să-l facă şi apoi să te laşi jos, moale, epuizată de emoţii, fără resurse să te bucuri pentru reuşita lui, atunci când afli notele.

Să-ţi revii repede şi să dai voie fericirii să te învăluie, mândră de odrasla ta şi liniştită că a confirmat ceea ce ştiai: e cel mai bun copil din lume!

Şi te pregăteşti pentru celelalte emoţii, ce stau după colţ.

M-a sunat ieri o prietenă să-mi spună ce notă mare a luat la examenul de bacalaureat fiica ei. Şi-am retrăit, alături de ea, în timpul cât îmi povestea despre reuşita Alexandrei, toate zilele alea în care, mai mult decât în altele, să fii părinte nu e uşor. Şi toate lacrimile de bucurie! Bine a mai fost!

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. mariCELL says:

    o trecut si bacu’

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: