Mai rar sau deloc la comisie cu copiii cu handicap grav

La sfârşitul lunii trecute a fost publicată în Monitorul Oficial OU 51/2017 care modifică o serie de prevederi ale Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Modificările mai scapă persoanele cu dizabilităţi de birocraţie şi de drumuri dese la direcţiile de asistenţă socială.

Potrivit acestora, se schimbă termenul de valabilitate al certificatelor de handicap pentru copiii cu dizabilităţi. Practic, se intră în normalitate faţă de prevederile absurde ce presupuneau prezenţa la comisia de evaluare a unor copii cu handicapuri grele, niciodată ameliorabile sau vindecabile.

Astfel, copiii cu handicap grav, ce beneficiază de servicii paliative, de la care statul aştepta miracole şi îi chema la comisie periodic, nu mai au această grijă, certificatul fiind valabil până la majorat.

Ceilalţi minori cu afecţiuni grave genetice sau incurabile n-au scăpat însă de grija prezentării la comisie, dar vor merge mai rar, pentru că certificatul se eliberează pe o perioadă de până la 2 ani, iar pentru cei care urmează să împlinească 18 ani, pe o perioadă mai mică de 6 luni până la maximum 2 ani şi 6 luni.

De asemenea, contestaţiile privind acordarea certificatelor de handicap pentru adulţi se vor adresa, în termen de 30 de zile de la data eliberării, direct la instanţa de contencios administrativ şi nu la Comisia Superioară din Bucureşti, ca până acum.

Servicii sociale de tip rezidenţial, şi în puterea autorităţilor locale

Ordonanţa 51/2107 şterge obligaţia adulţilor cu handicap de a mai depune o cerere pentru primirea prestaţiei sociale, acesta fiind acordată automat, după obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap, prin decizia directorului executiv al DGASPC.

Modificări au apărut şi cu privire la plata contribuţiei în centrele rezidenţiale ale direcţiilor de asistenţă socială, pentru persoanele cu dizabilităţi. Persoanele cu handicap grav psihic şi/sau mintal şi familiile acestora sunt scutite complet de la plată. În plus, obligaţia de întreţinere pentru adulţii cu handicap asistaţi în centre s-a restrâns la soţ şi soţie, părinţi pentru copii şi copii pentru părinţi.

O altă prevedere importantă a OU 51 are în vedere crearea de oportunităţi de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidenţial (centre de zi, centre respiro şi locuinţe protejate) şi pentru autorităţile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul declarat de a le aduce cât mai aproape de cetăţean.

„Legea actuală permitea doar direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copiilor să deschidă astfel de servicii publice, nu şi autorităţilor locale. O astfel de prevedere creează o oportunitate pentru primării şi nu obligaţia de a înfiinţa servicii” a specificat Nadia Creţuleac, director executiv a DGASPC Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: