„Întâlniri Bucovinene”, la Cernăuţi 

La 1-2 iulie a.c., în nordul Bucovinei, istorica provincie a României, la Cernăuţi, s-a desfăşurat cea de-a 28-a ediţie a Festivalului „Întâlniri Bucovinene”, ce a reuşit să etaleze în arborele culturilor europene cea mai de preţ zestre, moştenită de secole, a etniilor conlocuitore din Bucovina, reprezentând nu doar o sărbătoare culturală multietnică, unică în Europa, frumoasele tradiţii bucovinene, specifice fiecărei comunităţi etnice, care păstrează, împărtăşesc şi se mândresc cu tezaurul naţional, ci şi o istorie de iniţiere a acordurilor bazate pe parteneriat între România, Polonia, Ungaria, Ucraina.

La 1 iulie, prima dată în istoria festivalului, participanţii au trecut pe str. Kobyleanska, fosta Iancu Flondor, invitând oaspeţii şi locuitorii municipiului la festivităţile de inaugurare a evenimentului, în aer liber, în Muzeul de arhitectură populară şi trai.

Anul curent, la Festivalul „Întâlniri Bucovinene” au participat peste 20 de colective (600 participanţi) din Polonia, Ungaria, România şi Ucraina – „Piatra Şoimului”, „Plaiurile Pojorâtei”, „Formaţia de jocuri populare pe generaţii” (România), „Jutrzenka”, „Podgrodzianki” (Polonia), „Völgység Néptáncegyüttes” (Ungaria), Orchestra de instrumente populare „Plaiul Herţei”, de pe lângă Casa Raională de Cultură etc.

De altfel, în acest an, tradiţionalul festival s-a desfăşurat în formatul „Nunţii Bucovinene” – româneşti, poloneze şi ucrainene. Şi cu toate că ea ţine de tradiţia bucovineană, se deosebeşte prin fragmente ale obiceiului – românii întâmpină nuntaşii cu palincă şi dulciuri, iar ucrainenii – cu pâine şi sare, la români şi ucraineni mirii fiind îmbrăcaţi în costume naţionale, iar la polonezi – în rochie albă şi costum.

În cadrul festivităţilor de inaugurare au luat cuvântul Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţiului, reprezentanţi ai autorităţilor locale, Excelenţa Sa Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, fiind prezent şi dl Ionel Ivan, ministru consilier, soţia sa, Mioara etc.

Oaspeţii au avut posibilitatea să guste bucate bucovinene – sarmale, mămăligă cu brânză ş.a.

Scopul Festivalului este conservarea şi promovarea folclorului din Bucovina, păstrarea bogăţiei culturii populare bucovinene, trecerea în revistă a ansamblurilor ce prezintă cântecul, dansul, muzica, datinile şi obiceiurile populare ale Ţării Fagilor, apropierea şi cunoaşterea popoarelor europene prin ansamblurile pe care le reprezintă, stimularea procesului de formare a conştiinţei comunităţii bucovinene regionale, mai ales în rândul tinerilor, pentru a cunoaşte şi promova patrimoniul naţional comun moştenit, promovarea Bucovinei ca exemplu de înţelegere armonioasă şi colaborare prin păstrarea propriei identităţi culturale şi naţionale. (DIANA TOMA, Zorile Bucovinei; foto NICOLAE HAUCA)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: