„Vacanţă în siguranţă”

Tabără de vară organizată la Fundu Moldovei

Poliţiştii desfăşoară pe perioada vacanţei de vară mai multe activităţi în vederea creşterii gradului de siguranţă a copiilor, dar şi pentru responsabilizarea părinţilor cu privire la comportamentul şi atitudinea adoptate în legătură cu educaţia tinerilor.

Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, împreună cu asociaţii nonguvernamentale, dar şi unităţi şcolare şi unităţi de plasament, poliţiştii de prevenire derulează campania @Vacanţă în siguranţă”, în cadrul căreia sunt organizate mai multe tabere de vară şi şcoli de vară cu tematică preventivă, beneficiari urmând a fi peste 300 de copii din mediul rural şi urban.

„Analizând fenomenul delincvenţei juvenile pot fi identificaţi mai mulţi factori determinanţi sau favorizanţi, printre care sporirea tentaţiilor şi diminuarea controlului social, monotonia şi degradarea cadrului de viaţă, probleme de familie, pierderea identităţii sau a reperelor morale, absenţa spiritului de solidaritate, efectul nociv al violenţei vehiculate de mijloacele de informare în masă.

Având în vedere faptul că pe perioada vacanţei de vară este mai dificil să se organizeze întâlniri şi activităţi cu elevii în mediul şcolar, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava desfăşoară împreună cu partenerul tradiţional – dl Brian Douglas mai multe activităţi interactive pentru tineri, acţiunile având şi o pronunţată componentă preventivă. Activităţile vizează informarea tinerilor asupra riscurilor adoptării unor comportamente de tip delictual”, precizează sursa citată.

O prima tabără pentru copii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani a fost organizată pe parcursul unei săptămâni, în perioada 26 – 30 iunie a.c., în comuna Fundu Moldovei.

Beneficiarii taberei de vară „Vacanţă în siguranţă” au fost 20 de copii din comuna Ciocăneşti care au obţinut rezultate bune la învăţătură în anul şcolar precedent şi nu au acumulat absenţe de la cursuri.

„Tabăra de vară a fost organizată cu sprijinul Casei de tip familial «Visătorii» din cadrul DGASPC Suceava şi a şefei centrului, dna Graţiela Tonegari. Tabăra de corturi a fost amenajată în curtea centrului, copiii participanţi la tabără având ocazia să relaţioneze şi să desfăşoare activităţi comune cu tinerii instituţionalizaţi. De altfel, unul dintre obiectivele taberei a fost promovarea egalităţii de şanse şi incluziunea socială a tinerilor. Tinerii participanţi la tabără au desfăşurat activităţi comune cu minorii instituţionalizaţi în centrul «Visătorii» şi au împărtăşit experienţe de viaţă.

În cadrul taberei de vară au fost organizate zilnic ateliere şi workshopuri cu tematică preventivă cu participarea poliţiştilor. Au fost înmânate flyere şi afişe preventive şi au fost proiectate filme educative pe linia prevenirii dispariţiilor de minori, pornografiei infantile pe internet, dar şi pe linie de siguranţă rutieră.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat trei ateliere tematice pe linia siguranţei pe internet, siguranţei rutiere şi prevenirii victimizării minorilor şi abordării situaţiilor conflictuale şi de risc.

Tinerii au fost implicaţi în jocuri de rol, în învăţare activă prin joc, fiind puse în scenă diverse situaţii cu participarea principalelor elemente specifice laturii judiciare: victimă, autor, martor, poliţist, avocat, procuror, judecător etc.

Fiecare din cele cinci grupe de copii constituite a pus în scenă un caz real sesizat la nivelul IPJ Suceava în ultimele 48 de ore: furturi, înşelăciuni, accidente rutiere, agresiuni. După o zi întreagă de joc şi experienţe inedite toţi tinerii au ajuns la aceeaşi concluzie – respectarea legii îţi asigură un viitor.

Activităţile interactive au prezentat un interes deosebit pentru tineri şi au făcut ca informaţiile cu caracter preventiv orientate către grupul ţintă să fie mult mai uşor diseminate”, arată Poliţia Suceava într-un comunicat de presă.

Sursa citată menţionează că, în perioada următoare, poliţiştii, în parteneriat cu Brian Douglas, vor organiza o nouă tabără de vară a siguranţei, de această dată în comuna Ciocăneşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: