După ce Dodon a anunţat că declară 2018 ca Anul Ştefan cel Mare în Republica Moldova

„Ştefan cel Mare este unul singur, iar Putna şi cele mai multe ctitorii ştefaniene sunt la noi”

lămureşte lucrurile Gheorghe Fluture

 Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV, că Programul Ştefanian este un succes şi a evocat pelerinajul de la Putna, unde sâmbătă au venit foarte multe persoane îmbrăcate în costume naţionale, iar coruri au intrat în mănăstire intonând cântece bisericeşti.

Flutur a evitat să comenteze anunţul făcut de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a spus că va declara anul 2018 drept Anul Ştefan cel Mare în Republica Moldova pentru a contracara acţiunile de marcare a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

„Eu am anunţat încă de anul trecut, la Putna, că vreau să lansez Programul Ştefanian de Zilele Sucevei până în 2 iulie. Conjunctura internaţională şi discuţiile care sunt, sigur, unele pot chiar să ne îngrijoreze, privind poziţia unor lideri din Republica Moldova. Dar Ştefan cel Mare este unul singur, este un domnitor care şi-a lăsat o amprentă pozitivă uriaşă faţă de statul moldovenesc şi faţă de România”, a spus Flutur.

El a adăugat că, din punctul acesta de vedere, el a simţit că trebuie să fie făcut ceva mai mult în Suceava pentru Ştefan cel Mare „pentru că aici e Putna, aici sunt cele mai multe ctitorii ştefaniene”.

„Să-l omagiem şi să vorbim mai mult despre Ştefan cel Mare, să ne întâlnim la Cetatea de Scaun toţi cei care avem lăsate de la el moştenire ctitorii”, a spus Flutur.

El a apreciat că acest proiect este foarte frumos şi că a fost foarte impresionat când au venit reprezentanţii din Soroca, Cetatea Albă, Hotin, în Cetatea de Scaun a Sucevei.

„Când la Bucureşti se certau cine să guverneze, noi, în Cetatea de Scaun, ne întâlneam Moldova de aici, de dincolo de Prut şi cei din Ucraina şi cei de la Alba Iulia şi cei de la Ciceu de Bistriţa. A fost un lucru emoţionant”, a spus Flutur.

El a invitat sucevenii la pelerinajul de duminică dimineaţa, ce începea la ora 7.30, la intrarea în Putna.

„Vor veni foarte mulţi oameni îmbrăcaţi naţional. Şi eu voi merge îmbrăcat naţional şi vor fi coruri care vor intra cântând cântece religioase în mănăstire”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava consideră că merită să fie făcut acest pelerinaj pentru Ştefan cel Mare.

„Legat de ce spune Dodon nu vreau să comentez. Eu ştiu că avem un trecut foarte bine cunoscut, avem eroi pe care să-i omagiem şi când citea preotul în capela Cetăţii de Scaun numele a 72 de domnitori ai Moldovei pe care i-am pomenit sâmbătă, de la Dragoş I Descălecătorul până la fiul lui Dimitrie Cantemir, am avut emoţii mari”, a spus Gheorghe Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: