Jertfe

Jertfa este una dintre noţiunile des întâlnite în discursul bisericesc. Ea defineşte darul obligator al clericului de a fi cu zi şi fără zi în preajma credinciosului, de a-i dărui acestuia şi cele spirituale, dar şi cele materiale, ori de câte ori este posibil. Jertfelnicia credinciosului este prezentă atât în îndeplinirea rigorilor impuse de credinţa mărturisită, cât şi a celor privind ajutorarea celor năpăstuiţi.

În vechime, jertfa slujitorului bisericii sau a credincioşilor de rând se măsura adesea cu moartea. Şi unii, şi alţii împingeau credinţa până la sacrificiu, arătând mai puţin Celui de Sus şi mai degrabă celorlalţi că nimic nu te poate abate de la calea cea dreaptă. Nici măcar moartea.

La români, sacrificiul suprem la ridicarea unui edificiu (Meşterul Manole) este jertfirea unui suflet uman. Au fost folosite şi alte jertfe, pare-se neacceptate: părintele Vasile Liciu, când a turnat temelia actualei biserici din Dealu – Zvoriştea, zice-se că a sacrificat o găină în perimetrul viitoarei biserici. Un bătrân din sat a clătinat din cap, zicând că ouătoarea nu este o jertfă… Părintele Vasile n-a mai ridicat biserica, murind el însuşi în chiar anul în care o pornise.

Există exemple asemănătoare contemporane cu noi. Părintele Mihoc a fost strivit în Germania de ceva ce căzuse de sus în timp ce înălţa biserica în care urma să slujească acolo. Părintele Lăzăreanu şi-a pierdut viaţa căzând de pe schela bisericii pe care o ridica, tot pentru noua sa parohie, în Suceava.

Jertfă este, după opinia mea, şi cea a fostului paroh de Laura, părintele Maloş, care, organizator fiind al coloanei de pelerini care mergeau acum câţiva ani spre Putna lui Ştefan, a fost ucis într-un accident de maşină. Iată că anul acesta ideea pelerinajului a fost reluată, cel ce a venit cu ideea fiind probabil inspirat de cel care îşi punea viaţa la temelia primei călătorii de acest fel organizate în această eparhie…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: