Modificările la Codul silvic ar putea umple la iarnă sobele sucevenilor

> Va fi destul lemn de foc, proprietarii de păduri îşi vor putea lua necesarul din pădurile proprii, iar paza pădurilor private se va plăti din buzunarul statului, sunt noile versiuni ale legii care a trecut marţi de Camera Deputaţilor

 Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, modificările la Codul silvic, prin care s-ar putea rezolva criza lemnului de foc în care şi locuitorii judeţului Suceava au intrat, de anul trecut. Proiectul de lege a fost iniţiat de parlamentarii suceveni – senatorul PSD Ioan Stan şi deputatul PSD Emanuel Havrici, alături de alţi colegi. Votul deputaţilor a venit pe „ultima sută de metri”, parlamentarii urmând să intre în vacanţă peste câteva zile, astfel că modificările ar putea veni în ajutorul oamenilor înainte să răsune colindele de Crăciun.

Legiuitorii revin la serviciu la 1 septembrie, dată după care noile prevederi vor ajunge la Senat, apoi la promulgare la preşedinte, asta însemnând probabil alte 1-2 luni de aşteptare.

Potrivit modificărilor din Codul silvic, lemnul rezultat din igienizarea pădurilor, din exploatarea produselor ocazionale şi secundare va fi valorificat exclusiv către populaţie şi instituţii publice, prin prestări silvice. Era ceva asemănător în lege şi până acum, dar, ca principiu, acum procedura devenind mult mai clară, spun legiuitorii.

„Aprobarea acestor modificări aşteptate de populaţie reprezintă un pas înainte şi ar rezolva, chiar dacă nu 100%, problema necesarului de lemn de foc. Codul silvic specifica şi până acum ca masa lemnoasă rezultată din diverse lucrări să fie valorificată către populaţie, dar enunţurile erau generice şi lăsau loc de interpretări. Acum procedura legală este clară şi orice guvern ar veni de-acum încolo la conducere, legea va trebui aplicată”, a declarat ieri, pentru „Crai nou”, deputatul Emanuel Havrici.

Doar vreo 100.000 mc a fost porţia de lemn de foc de anul trecut a populaţiei, a şcolilor şi primăriilor dintr-un judeţ, necesarul fiind de aproximativ 950.000 mc

Criza lemnului a devenit acută anul trecut, în judeţ, când noi regulamente de vânzare a masei lemnoase au redus drastic volumul de exploatare al Direcţiei Silvice Suceava disponibil populaţiei. Potrivit directorului comercial al instituţiei, Cătălin Diaconescu, până în 2016, populaţia avea acces la circa 35-40% din cât se poate recolta anual din pădurile judeţului, restul de 60-65% revenind, prin licitaţie, agenţilor economici, pentru exploatare.

Din 2016 însă, agenţii economici au la dispoziţie 85% din volumul de exploatare, iar populaţia, a rămas cu 15%. Dar din cei 15%, nu totul reprezintă lemn de foc, ci şi solicitările de lemn de lucru pentru operatori economici specializaţi în producerea mobilei.

Astfel că, dintr-un volum de circa 450 de mc de lemn de foc, lemn de lucru şi pentru mobilă, disponibili până anul trecut, au rămas de vânzare mai puţin de jumătate. Restul – de unde se poate, din fondul forestier privat, din pădurile primăriilor, de la proprietari individuali.

Mai exact, DS Suceava a avut anul trecut la dispoziţie 215.000 mc pentru exploatare în regie proprie şi cu alţi prestatori, din care doar 80.000 mc au fost lemn de foc. Cu ceva rezerve din 2015, sutele de mii de suceveni, sutele de şcoli şi zecile de primării care se încălzesc încă la sobă au putut cumpăra din pădurile statului doar 100.000 mc de lemn.

„Direcţia Silvică Suceava a adus la cunoştinţă Regiei Naţionale a pădurilor această situaţie complicată şi presiunile la care sunt supuse, din cauza cantităţilor de lemn insuficiente, ocoalele silvice. Populaţia vine după lemn la ocol, primăriile vin la ocol, şcolile vin la ocol. Toată această presiune poate duce la tăieri ilegale, abuzuri, alte fapte penale. Sper că modificările propuse în Codul silvic, coroborate cu alte demersuri legislative să poată reduce aceste presiuni, iar populaţia să aibă la dispoziţie cantităţile de lemn de care are nevoie”, a declarat Cătălin Diaconescu, directorul comercial al Direcţiei Silvice Suceava.

Potrivit unui „recensământ” realizat în detaliu, anul trecut, de Direcţia Silvică Suceava, în toate localităţile judeţului, indiferent dacă acestea se „hrănesc” cu lemn din fondul forestier de stat, privat sau din pădurile obştii, că este vorba de locuinţe, şcoli sau primării, a rezultat un necesar anual de lemn de foc de aproximativ 950.000 de mc.

Proprietarii de pădure ar putea pune drujba şi în pădurile proprii

De unde, prin lege, nu au voie nici să adune vreascuri, darămite să taie vreo creangă sau copac fără aprobarea statului, din pădurile lor, noile reglementări dau voie proprietarilor de păduri să pună drujba şi în pădurile proprii. Astfel, în forma nouă, Codul silvic ar permite persoanelor fizice, care deţin păduri de maxim 10 ha, să recolteze anual, pentru încălzirea propriilor locuinţe, câte 5 mc de lemn de foc.

Deşi s-au plâns mereu că legea îi forţează să cumpere material de băgat în sobe de la alţii, chiar dacă aveau pădure proprietate personală în spatele casei, este absurd de crezut că proprietarii de pădure nu se descurcau şi până acum din „surse proprii”.

În condiţiile noilor prevederi însă, tăierile se vor putea face legal şi la lumina zilei, într-un volum rezonabil, suportat, spun specialiştii, de „posibilităţile” pădurii.

Contracte de pază obligatoriu, dar pe banii statului

Modificările la Codul silvic care au trecut marţi, 27 iunie, de Camera Deputaţilor îi scapă pe proprietarii de păduri şi de cheltuiala privind paza suprafeţelor silvice pe care le deţin.

Pentru 70 de lei/ha cât plătesc în prezent ca să-şi ştie „averea” în siguranţă, mulţi deţinători de suprafeţe silvice de până la 30 de ha, deşi erau obligaţi prin lege, nu încheiau sau nu mai prelungeau contracte de pază cu ocoalele silvice de stat.

Mai nou, obligaţia unui contract de pază rămâne, dar de acum încolo plăteşte statul.

„Având în vedere că cele mai multe tăieri ilegale sunt în suprafeţe pentru care nu este asigurată paza, se instituie un nou principiu al teritorialităţii prin care ocolul silvic care administrează şi/ sau asigură serviciile silvice, pentru suprafaţa cea mai mare de fond forestier, pe teritoriul unei comune, unui oraş sau a unui municipiu, este obligat, la cererea deţinătorului, să asigure, pe bază de contract, servicii silvice pentru suprafeţele de fond forestier de până la 30 ha, aparţinând persoanelor fizice şi juridice de pe raza comunei, oraşului sau municipiului respectiv.

Costurile silvice se asigură de la bugetul de stat şi vizează suprafeţe de până la 30 de ha aparţinând persoanelor fizice sau juridice, indiferent dacă sunt sau nu cuprinse într-o asociaţie (nu proprietăţile forestiere cum este reglementat în prezent)”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege iniţiat de grupul de parlamentari din care fac parte sucevenii Ioan Stan şi Emanuel Havrici.

Până la 15.000 lei amenda pentru un transport de lemn fără avize de însoţire

Dacă noile prevederi legale din Codul silvic, ce mai trebuie să primească şi avizul Senatului şi al preşedintelui ţării, lărgesc puţin „lesa” din jurul gâtului proprietarilor privaţi de păduri, deputaţii cer totodată înăsprirea pedepselor privind tăierile ilegale.

Luna trecută ei au aprobat deja modificări la legea privind contravenţiile silvice, prin care transportul fără avize de însoţire al materialelor lemnoase ar urma să fie sancţionat cu amendă de până la 15.000 de lei şi confiscarea lemnelor. Nu se va mai confisca însă toată căruţa cu vreascuri, cum se procedează în prezent, ci doar vehiculele ce transportă, fără documente legale, peste 50 mc de lemn.

Materialul confiscat sau abandonat, cedat în custodie la ocoale silvice, care până acum era vândut la licitaţie, va fi donat instituţiilor publice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: