Produse fitosanitare din Ucraina alimentează piaţa neagră a Sucevei

> În primele şase luni ale anului, poliţiştii SAEST au constatat 2 infracţiuni de contrabandă şi 16 de trafic cu produse sau substanţe toxice şi au confiscat sute de kilograme de marfă

Pe piaţa neagră din Suceava se găsesc de toate. De la bombonele, seminţe de in, salam la ţiplă şi unt, până la ţigări, vitamine, detergenţi, drujbe, erbicid şi otravă de şoareci, şi câte alte produse de care, personal, nu am avut încă nevoie. Din spusele altora însă, se pare că, la comandă, de la „ruşi” sau de la „nemţi” ţi se poate aduce cam orice, de la produse de imediată utilizare până la cele de lungă folosinţă, la preţuri cu doar puţin sau mai mult sub cele de pe legala piaţa românească.

Să recunoaştem, cei care ne învârtim cu câştigurile în jurul minimumului pe economie, suntem clienţi fideli ai pieţei negre.

Produsele de aici sunt mai ieftine, e drept, dar nu vei şti niciodată, decât doar în cazul în care ai citit „Anna Karenina” în original, dacă untul, şprotul în suc propriu sau ciocolăţica n-au depăşit deja termenul de garanţie, n-au stat pe undeva în condiţii improprii sau n-au în compoziţie vreun ingredient care să-ţi stârnească alergiile. Nu ştii nici dacă soluţia cu care ai stropit roşiile nu le-a otrăvit de fapt sau dacă drujba nu mai e bună decât de bibelou pentru că s-a defectat, iremediabil, după trei zile de la achiziţionare. Mergi doar „pe mâna” comerciantului, fără să poţi citi o iotă pe eticheta de pe ambalaj.

Când o dai în bară, iroseşti banii sau te îmbolnăveşti, pe tine şi pe alţii, consumând sau utilizând produse despre care nu ai nicio informaţie, este doar vina ta. Protecţia „protecţiei consumatorului” se opreşte în capătul aleilor din pieţe, bazaruri şi oboare, acolo unde provenienţa mărfurilor este relativ cunoscută, dar niciodată certificată cu documente.

Din capătul aceloraşi alei însă, vin destul de des, cu carnetul de amenzi şi Codul penal în geantă, poliţiştii.

Dacă e ieftin, suceveanul cumpără, chiar dacă riscă să ia ţeapă

De câţiva ani a prins avânt, pe piaţa neagră suceveană, comercializarea erbicidelor şi a altor produse fitosanitare aduse, în zona noastră, din Ucraina, produse a căror vânzare în România se desfăşoară autorizat, în condiţii stricte, pentru că sunt substanţe periculoase, cu diferite niveluri de toxicitate. Poliţiştii au depistat cantităţi impresionante de fitosanitare aduse din ţara vecină, care se vând cu nemiluita, în pieţe şi bazaruri, direct din traistă, în parcări, prin internet şi chiar, pe şestache, în unele magazine autorizate.

Traficul şi contrabanda cu produsele de protecţie a plantelor sunt spornice, chiar dacă mulţi cumpărători s-au convins că unele sunt „apă de ploaie” sau de o toxicitate extremă. Potrivit poliţiştilor suceveni, afacerile ilegale de acest fel funcţionează, în primul rând din cauza preţurilor mai mari din magazinele de specialitate şi pentru că există cerere. Judeţul Suceava, cu cele peste 180.000 ha de pământ arabil şi peste 2.800 ha de livezi, reprezintă o piaţă cu „dever” pentru pesticide, erbicide, fungicide şi alte „cide”, mai mult sau mai puţin toxice, utilizate în agricultură. În plus, suntem vecini cu Ucraina, astfel că aprovizionarea şi desfacerea acestor substanţe se fac rapid şi în cantităţile necesare.

„Produsele de protecţie a plantelor de pe piaţa neagră pot fi achiziţionate de agricultori la preţuri scăzute, comparativ cu cele din magazinele de specialitate de pe raza judeţului Suceava, chiar dacă efectul acestora după utilizare nu este în totdeauna foarte bun.

Întrucât cererea de astfel de produse este ridicată la nivelul judeţului, poate conduce la creşterea numărului de operatori economici şi persoane fizice neautorizate, a traficanţilor şi falsificatorilor de pesticide care deţin şi utilizează ilegal produse de protecţie a plantelor” a comunicat comisarul-şef al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu.

Dacă e ieftin, suceveanul cumpără chiar dacă riscă să ia ţeapă, Produsul poate fi bun de nimic, ba poate să-i mai pună şi sănătatea în pericol.

În loc să dea sute de lei pe un produs autorizat, din Danemarca sau Belgia, din farmacii fitosanitare, suceveanul dă doar câteva zeci de lei pe un flacon de-un deget din Ucraina, despre care i se spune că, dizolvat în câţiva litri de apă, face minuni cu buruienile, gândacii de Colorado sau gâzele lipicioase de pe roşii.

Merge acasă, procedează întocmai cum i-a zis „specialistul” din târg, şi constată după o vreme că pirul, coada vulpii şi mohorul din lanul de porumb sunt la fel de dese ca înainte de stropire, că planta de cartof e mai galbenă, dar gândacii sunt bine, iar frunzele roşiilor se chircesc, atacate în continuare de dăunători. Ce o fi aruncat însă, cu mâna lui, peste „mămăliga”, „piure”-ul sau „salata” de mai târziu, doar Dumnezeu ştie…

Sute de kilograme de fitosanitare din Ucraina, depistate de poliţiştii suceveni de la începutul anului

Serviciul Arme Explozivi, Substanţe Periculoase este structura din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava cu atribuţii în prevenirea şi combaterea faptelor privind circuitul produsele de protecţie a plantelor de pe piaţa neagră, produse neomologate care pot prezenta un nivel crescut de toxicitate cu efecte imediate sau în timp asupra sănătăţii populaţiei. Acţiunile poliţiştilor SAESP ţin de supravegherea şi controlul atât al persoanelor fizice, cât şi al operatorilor economici autorizaţi să deţină şi să comercializeze produse fitosanitare, dar şi depistarea traficanţilor şi contrabandiştilor de mărfuri periculoase.

Potrivit unei informări a IPJ Suceava, în primele şase luni ale anului 2017, poliţiştii Serviciului Arme Explozivi, Substanţe Periculoase, cu sprijinul Oficiului Fitosanitar Suceava şi al Gărzii de Mediu Suceava, au desfăşurat 12 acţiuni, din care 10 pe linia produselor de protecţie a plantelor şi două pe linie de deşeuri periculoase. Au fost controlaţi cu aceste ocazii 44 de comercianţi, persoane fizice şi juridice. Au fost constatate 16 infracţiuni de trafic cu produse sau substanţe toxice şi două infracţiuni de contrabandă calificată. Au fost confiscate în timpul controalelor sute de kilograme de produse de protecţie a plantelor de provenienţă ucraineană şi cercetate pentru traficul cu aceste produse o mulţime de persoane. Unele au scăpat cu amenzi, altele s-au ales cu dosare penale.

Bazarul Sucevei, sursă inepuizabilă de substanţe aduse din Ucraina

Majoritatea infracţiunilor de trafic cu produse sau substanţe toxice au fost depistate de poliţişti în flagrant.

La sfârşitul lunii martie 2017 şi începutul lunii aprilie, lucrătorii SAESP au fost două săptămâni în control în pieţe şi târguri din judeţ, în bazarul Sucevei, dar şi la firme autorizate pentru comercializarea fitosanitarelor.

Cinci infracţiuni au intrat atunci în cercetarea poliţiştilor, toate depistate în flagrant, fiind confiscate peste 100 kg de substanţe aduse din Ucraina.

Un sucevean a fost găsit de poliţişti în Bazar cu 60 kg de erbicide, produse pentru tratament la sol şi produse de protecţie a plantelor la vânzare. Câteva zile mai târziu, în acelaşi complex comercial au fost depistate în aceeaşi situaţie alte două persoane; o femeie cu 10 kg de erbicid şi un bărbat cu 30 kg. În aceeaşi perioadă de control poliţiştii suceveni au găsit erbicide din Ucraina la vânzare şi în Piaţa Centrală a Sucevei. Două persoane vindeau unul 2 kg, celălalt 1 kg, din aceeaşi marfă. Toţi s-au ales cu dosare penale pentru trafic de produse sau substanţe toxice.

Două societăţi comerciale specializate în comercializarea de produse fitosanitare, una din municipiul Rădăuţi, alta din oraşul Siret au fost amendate de poliţişti, pentru abateri de la legislaţie, cu 4.000 de lei, respectiv 6.000 de lei, uneia dintre ele fiindu-i ridicat certificatul de înregistrare.

Un bărbat de 39 de ani, din Dărmăneşti, este şi el cercetat penal pentru trafic de substanţe. La mijlocul lunii mai el a fost prins în flagrant de poliţişti, în parcarea unui hipermarket din municipiul Suceava, cu 34 kg de erbicid, în valoare de aproape 19.000 lei. Avea marfă la alegere: trei bidoane de 10 l de erbicid lichid şi vreo 25 de flacoane la 180 de g, substanţe din aceeaşi categorie.

Când i-au percheziţionat locuinţa, poliţiştii au mai găsit încă 14 l, dar şi 1,5 kg de insecticid, toată, marfă de Ucraina.

O importantă captură a fost făcută de poliţişti chiar la începutul acestei luni, după o altă acţiune amplă în care au fost verificate şi controlate 25 de fitofarmacii, farmacii veterinare, pieţe, târguri sau alte locuri de comercializare.

Au fost confiscate atunci, din Bazarul Sucevei, 216 kg produse de protecţie a plantelor de provenienţă ucraineană, din care 45 litri erbicid, produse ce au fost supuse analizelor de laborator în cadrul cercetărilor penale ce s-au deschis după acţiune. Tot atunci au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 40.000 de lei pentru cele 11 infracţiuni constatate pentru nerespectarea legislaţiei legate de regimul substanţelor de protecţie a plantelor.

În aceeaşi perioadă, o femeie de 59 de ani, din Suceava, fusese depistată de poliţişti având la vânzare, tot în Bazarul Sucevei, 15 kg, fiole şi granule, de produse destinate combaterii dăunătorilor, aduse de pe alte meleaguri.

Amenzi de până la 80.000 lei şi chiar închisoare

Controalele poliţiştilor, amenzile şi dosarele penale dispuse după depistarea ilegalităţilor produc efecte pe piaţă, dar, parcă din pământ, în perioada aprilie-mai a fiecărui an, traficul de produse fitosanitare înfloreşte din nou.

Rămâne o afacere bănoasă, chiar dacă cei care o practică riscă, potrivit legii, amenzi ce încep de la 100 de lei, dar urcă până la 80.000 de lei, sau închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Infracţiunile la regimul produselor de protecţie a plantelor prevăzute de Codul penal pot aduce pedepse cu închisoarea şi de până la 7 ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: