Suceava este oraşul unde de Sânziene credinţa învinge de fiecare dată

> 20.000 de oameni au participat la Hramul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” 

 Mii de suflete creştine au luat cu asalt curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” dornice de a participa la manifestările organizate cu ocazia hramului locaşului de cult. Ca în fiecare an, racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din biserică şi depusă în baldachinul din curte pentru ca accesul credincioşilor să fie mult uşurat. Chiar şi aşa, încă de vineri, coada celor care doreau să se închine se întindea deja pe câţiva zeci de metri distanţă. Nici ploile violente şi nici soarele arzător nu i-au putut alunga, nici anul acesta, pe credincioşii care au luat parte la slujbele religioase, mulţi dintre ei venind de la sute de kilometri distanţă, din judeţe ca Maramureş, Bistriţa, Iaşi, Bucureşti sau chiar Constanţa cu toţii pentru a se ruga pentru sănătatea lor şi a celor dragi rămaşi acasă, pentru prosperitate, dar şi pentru linişte şi pace. Oameni primitori, sucevenii au ştiut să-i întâmpine aşa cum se cuvine an de an, dovadă fiind numărul tot mai mare de participanţi.

 5.000 de sarmale au fost împărţite şi anul acesta pelerinilor

 Peste forfota înregistrată încă de vineri în curtea şi în jurul Mănăstirii s-au coborât arome îmbietoare de bucate gustoase când oalele cu sarmale sau ardei umpluţi au fost descoperite pentru a oferi de pomană pelerinilor o masă caldă. Şi nu puţini au fost sucevenii care au făcut acest lucru răspunzând astfel invitaţiei lansate de primarul oraşului. Pentru a 13-a oară consecutiv şi familia edilului-şef a Sucevei a ţinut să participe la acest gest şi a oferit doritorilor 5.000 de sarmale, pâine şi apă minerală. „Este un gest de normalitate, unul care arată încă o dată că sucevenii ştiu să-şi primească oaspeţii aşa cum se cuvine” a declarat Ion Lungu, alături fiindu-i soţia. În plus, conducerea administraţiei locale a pus la dispoziţie în căminele unităţilor liceale de pe raza municipiului şi 200 de locuri de cazare în mod gratuit, transportul către acestea fiind făcut cu ajutorul microbuzelor TPL din apropierea locaşului de cult.

 Mii de credincioşi au ascultat slujba de sâmbătă

 Manifestările religioase organizate cu ocazia Hramului Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” au atins punctul culminant sâmbătă, când zeci de mii de oameni au ţinut să participe la slujba religioasă şi procesiunea derulată pe străzile oraşului. Curtea locaşului de cult s-a dovedit încă o dată neîncăpătoare pentru toţi doritorii de a asculta Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, alături de ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor , ÎPS Teodosie Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului, şi PS Macarie, Episcopul Europei de Nord. Printre cei care s-au aflat în curtea Mănăstirii s-au numărat şi şefii administraţiilor locale şi judeţene, primarul Ion Lungu şi preşedintele CJ Gheorghe Flutur. „Sfinţii Ioan Botezătorul şi Ioan cel Nou de la Suceava au fost oameni care s-au îmbrăcat cu armele luminii şi prin aceasta au îndepărtat întunericul din viaţa lor şi au ajutat prin rugăciune, prin cuvânt şi mai ales prin jertfa lor ca întunericul să fie alungat şi din sufletele acelora care cunoscându-le viaţa, apreciindu-le vieţuirea, ascultându-le cuvântul, au mers şi merg cu lumina Domnului pe aceeaşi cale a unirii lui Hristos şi a lepădării de Satana, adică a îndepărtării întunericului din suflet şi a dobândirii tainei luminii”, a rostit în predica sa ÎPS Teofan.

Racla cu Sfintele Moaşte a fost purtată apoi pe străzile oraşului

 Conform tradiţiei, la finele Sfintei Liturghii, racla cu moaştele Sfântului a fost purtată pe străzile municipiului Suceava, procesiune care a adunat aproape 20.000 de participanţi ce au întâmpinat moaştele cu flori de sânziene pe un traseu care a cuprins bisericile Învierea Domnului, Domniţelor, Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru, Sfântul Nicolae, Catedrala Naşterea Domnului şi Biserica Naşterea Maicii Domnului. Acţiunea a debutat în jurul orelor prânzului, iar misiunea jandarmilor desemnaţi să formeze cordonul din jurul raclei s-a dovedit a fi şi anul acesta una deosebit de dificilă din cauza unor credincioşi care au ţinut să facă exces de zel. În plus, numărul mare de participanţi a dus şi la nemulţumirea unor participanţi la traficul rutier mai grăbiţi şi neînţelegători care s-au văzut nevoiţi să găsească rute alternative străzilor pe care a avut loc procesiunea. La finele traseului racla a fost depusă înapoi în baldachinul din curtea Mănăstirii pentru ca cei care nu reuşiseră încă să se închine la moaşte să o poată face în continuare.

 Niciun eveniment nefericit nu s-a înregistrat anul acesta 

Pentru ca manifestările legate de Hramul Mănăstirii să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, autorităţile au angrenat importante forţe de ordine, astfel că circa 200 de jandarmi şi poliţişti, poliţişti locali şi lucrători ISU au fost prezenţi printre credincioşi. În plus, sâmbătă, peste 100 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău s-au alăturat colegilor de la Suceava în zona Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” precum şi pe traseul procesiunii. „Din fericire nu s-a înregistrat niciun eveniment nedorit, fiind semnalate doar câteva cazuri în care din cauza efortului fizic unor persoane li s-a făcut rău, dar fără a necesita intervenţia medicilor, astfel că toate manifestările s-au terminat cu bine” ne-a declarat slt. Nicoleta Andronic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: