În capela Cetăţii de Scaun a Sucevei, după peste 340 de ani

Prima slujbă religioasă

> Au fost pomeniţi cei 72 de domnitori ai Moldovei

 Prima slujbă religioasă a fost oficiată, sâmbătă după-amiaza, în capela Cetăţii de Scaun a Sucevei, după peste 340 de ani, fiind pomeniţi cei 72 de domnitori ai Moldovei de la înfiinţarea statului până la domnitorii fanarioţi. Potrivit istoricilor, cel mai probabil, slujbe în această capelă nu au mai fost oficiate după anul 1774, când Bucovina a fost preluată în administrarea Imperiului Habsburgic.

Slujba de pomenire a celor 72 de domnitori ai Moldovei a fost oficiată de preoţii Vasile Baltag, Gabriel Herea şi Gheorghe Moroşanu, iar la aceasta au asistat vizitatori ai Cetăţii de Scaun, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, sau administratorul public al judeţului, Irina Vasilciuc.

Preotul Vasile Baltag a spus că această slujbă de pomenire este pentru cei care au pus aici „coroana Moldovei, pecetea Moldovei”, ca cei care au fost după ei să-şi amintească cu cinste de ei, că cei care au întemeiat această ţară au fost oameni cu credinţă. „Este un moment în care, în calitate de creştin, te gândeşti ce responsabilitate ai pentru cei care ţi-au marcat istoria” a spus preotul Vasile Baltag, care a subliniat că această pomenire a fost făcută la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Preotul Vasile Baltag consideră că această iniţiativă trebuie aplaudată cu inima şi cu sufletul şi să fie pentru cinstirea marilor noştri domnitori.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că datoria noastră este „să aducem un omagiu celor care au condus Moldova vreme de 361 de ani”, arătând că în cadrul slujbei au fost pomeniţi cei 72 de domnitori care au domnit în Moldova în cei 361 de ani, până la domniile fanariote.

Flutur a mulţumit ÎPS Pimen şi preoţilor prezenţi pentru această slujbă de pomenire a domnilor Moldovei care a fost oficiată în capela Cetăţii de Scaun a Sucevei, unde nu s-a mai slujit de câteva sute de ani.

El a spus că Programul Ştefanian inaugurat în acest an de Consiliul Judeţean Suceava este realizat în memoria domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar duminică urma a fi oficiată o slujbă în biserica din Muzeul Satului. După-amiază, în Cetatea de Scaun vor fi primite delegaţiile ctitoriilor lui Ştefan cel Mare. „Sunt bucuros că au confirmat prezenţa din zone grele, Cetatea Albă, Hotin, Soroca” a spus Flutur, care a menţionat că vor veni reprezentanţi şi din Ardeal, de la Ciceu şi Cetatea de Baltă.

Flutur a spus că se va discuta mult despre perioada ştefaniană. „Am socotit că în acest interval, Sânzienele, cu sărbătoarea Sucevei şi până în 2 iulie, va trebui să facem manifestări legate de Ştefan cel Mare. Dacă astăzi au fost zeci de mii de pelerini în centrul Sucevei, asta înseamnă că această zonă este binecuvântată de Dumnezeu, iar oamenii vin aici ca să se roage, să se încarce” a conchis Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: