Nobleţe, distincţii şi distracţie totală

Sâmbătă, în prezenţa primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a unor invitaţi din Republica Moldova – între care s-au aflat preşedintele Raionului Hliboca, Gheorghe Pridie, şi viceprimarul oraşului Cernăuţi, Volodymyr Serediuk, s-au deschis oficial Zilele Sucevei, eveniment organizat de Primăria Municipiului Suceava, în parteneriat cu Iulius Mall.

Manifestarea a început la ora 14 cu un cuvânt de bun venit adresat de edilul sucevean Ion Lungu. Şeful executivului judeţean, Gheorghe Flutur, l-a felicitat pe acesta pentru felul în care ştie să organizeze o aşa sărbătoare importantă pentru oraş şi pentru cum ştie să fie gazdă bună (chiar dacă, a glumit domnia sa, nu a primit nicio găluşcă de la organizatori).

Cuplurile de aur ale oraşului

28 de familii din municipiul Suceava au fost sărbătorite, pe scena de la Iulius Mall, la aniversarea a 50 de ani de căsătorie. Primarul Ion Lungu le-a înmânat diplome şi buchete de flori şi s-a declarat dornic să facă acest lucru şi la aniversarea a 75 de ani de căsătorie a acestora.

Între sărbătoriţi, familia Maria şi Nicolai Cotoară, care a aniversat 50 de ani de la căsătorie pe 3 aprilie. Foarte emoţionată, doamna Cotoară, fostă învăţătoare, mamă a doi copii şi bunică a 4 nepoţi, aflaţi toţi în Canada, spre care nu uită să trimită şi acum, vorbind cu reporterul, un gând cald, spune că jumătatea de secol petrecută alături de soţul său, inginer constructor, a fost „grea, dar frumoasă”. Ştie că soţul său, chiar şi când nu a fost lângă domnia sa, a fost cu gândul la ea şi mai spune, cu o lacrimă ce i se prelinge pe faţa emoţionată, că „am gândit întotdeauna împreună, dar nu la fel”.

În ie, pentru că a fost Ziua Iei, doamna Elena Vieru, împreună cu soţul său, Valerian, s-a arătat tot emoţionată de evenimentul la care a participat. Cei doi soţi au sărbătorit 50 de ani de căsătorie pe 10 iunie şi, chiar dacă nu au fost binecuvântaţi cu copii, spun că au avut şi încă au o viaţă frumoasă. Şi a rămas alături de soţul său, de care s-a îndrăgostit atât de tare, când l-a văzut prima oară, la balul de la fabrica de încălţăminte „Străduinţa”, încât l-a părăsit pe cel cu care era de 7 ani. O familie de maiştri – doamna, 33 de ani la fosta „Străduinţa”, domnul – la Liceul Nr. 3 din Suceava.

Dumitru Cucu, Mugur Andronic şi Nicolae Botgros, cetăţeni de onoare ai Sucevei

Economistul Dumitru Cucu, fost director al sucursalei Suceava a Băncii Comerciale Române, membru de onoare al Senatului Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a primit diploma de Cetăţean de onoare al municipiului Suceava, la iniţiativa profesorului universitar doctor Sanda-Maria Ardeleanu, în semn de recunoştinţă pentru activitatea sa în calitate de fondator şi preşedinte al Fundaţiei Culturale a Bucovinei, începând din septembrie 1993. Primind diploma din partea primarului Ion Lungu, domnia sa a mulţumit şi a afirmat că va încerca să sprijine oamenii de cultură şi pe viitor.

Istoricul, arheologul, scriitorul şi publicistul Mugur Andronic, cetăţean de onoare al mai multor comune din judeţ şi decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler de către Preşedinţia României, a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Suceava la iniţiativa primarului Ion Lungu şi viceprimarului Lucian Harşovschi, pentru numeroasele realizări în domeniul arheologiei, precum şi implicarea în viaţa culturală din zona Bucovinei. În cuvântul de mulţumire, Mugur Andronic, după ce a făcut o scurtă trecere în revistă a reuşitelor sale profesionale, făcând referire şi la cei 27 de ani de voluntariat în Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” Bucovina (societate cultural-patriotică de tip „Pro Basarabia şi Bucovina” – n. red) a afirmat că „este important să aducem ceva din viaţa noastră şi celor din jur”.

Maestrul Nicolae Botgros, vizibil emoţionat, a primit titlul de cetăţean de onoare din partea iniţiatorului proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu. Renumit artist, violonist şi dirijor al Ansamblului „Lăutarii”, pe care îl conduce de aproape 40 de ani, Nicolae Botgros are un imens repertoriu, în care sunt incluse melodii din zona etno-muzicală Bucovina, domnia sa promovând dragostea pentru tot ce este românesc şi autentic. În semn de înaltă preţuire pentru ce a făcut în îndelungata şi prestigioasa sa carieră, Nicolae Botgros a fost decorat cu Ordinul „Meritul cultural” în grad de mare ofiţer. Invitat de seamă al manifestărilor dedicate Zilelor Sucevei, valorosul artist a mulţumit pentru cinstea ce i s-a făcut şi a dedicat premiul Orchestrei „Lăutarii”, manifestându-şi speranţa că şi anul viitor va fi prezent la sărbătoarea oraşului.

Aplaudat cu multă căldură de către numerosul public prezent în parcarea Iulius Mall, maestrul, care se grăbea către un alt eveniment, la Iaşi, a oferit momente de folclor autentic, de virtuozitate artistică şi s-a arătat a fi de multe ori mai plin de forţă şi veselie decât unii dintre soliştii pe care i-a avut alături.

Orchestra condusă de domnia sa a acompaniat numeroşi cântăreţi valoroşi de muzică populară – Cristina Gheorghiu, Adriana Bucevschi, Andra Matei, între aceştia aflându-se şi Ana Ilca Mureşan, care a interpretat şi o piesă în primă audiţie – „Bucovină, Bucovină”, din drag pentru locul său de adopţie, Suceava, după cum a declarat de pe scenă.

Au mai cântat Fanfara „Bucovina” a Primăriei Municipiului Suceava, în publicul care a aplaudat spectacolul folcloric aflându-se, pentru o perioadă, şi preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban.

Concertele de duminică îi aveau invitaţi pe Grupul Moldava, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, Mirela Aanei, Doddy, Bucovina Dance Studio, Oana Radu şi Celia, dar şi formaţia Bere Gratis, care nu a putut cânta vineri, din cauza condiţiilor atmosferice neprielnice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: