Motiv de coşmar

Celebrul titlu de roman al lui Mihail Sadoveanu „Venea o moară pe Siret” înspăimântă înainte de a pătrunde în paginile scrierii. Em. Grigorovitza descrie şi el remarcabil Siretul umflat de ape, devenit fluviu încă de la Pătrăuţii Cernăuţiului, aproape de izvoare. Vă imaginaţi cum arată balaurul mai la vale. Când se desfăcea din strânsoarea malurilor la ieşirea din Bereşti, cam unde se află acum barajul, năvălea peste valea largă de la Hânţeşti, ameninţând casele de pe drumul fabricii. De la Gheţărie la vale sunt maluri înalte, de cinci-şase metri, când de-o parte, când de alta a apei. Când apele năvăleau în lărgimea Hânţeştiului dispăreau malurile – ţărmul, cum îi spun hânţăştenii –, un adevărat lac creându-se peste ogoarele din dreapta râului, cotropite şi de pârâul ce se varsă în Siret în zona de după podul spre Bucecea.

Tata avea două ogoare în zona aceasta, deosebit de mănoase, unul, rămas ceva mai jos de baraj, colcăind astăzi de ape care se infiltrează pe sub malul care zăgăzuieşte Siretul, celălalt – mai jos, în Bahna cea rămasă sub lacul alimentat de inundaţii, loc care interzicea şi accesul către podul de pe drumul spre Bucecea.

De-a lungul timpului, au mai fost inundaţii uriaşe în acest perimetru. De altfel, în Sălişe, peste apă, în stânga acesteia, în Ceea parte cum îi spun localnicii, pare să se fi construit satul, mutat mai târziu peste apă, pe deal, în pădure, unde se află astăzi.

Iată însă că „epoca de aur” a blocat cursul apei, punând baraje pe cursul apei la Siret, la Bereşti şi – mai aproape de noi în timp – la Zvoriştea, tăind din puterea vâltorii domolite în lacurile de acumulare şi reţinând imense cantităţi de apă, distribuită cât se poate mai înţelept decât natura este dispusă să o facă. Şi astfel nu s-a mai întâmplat ca apele să treacă pe terenuri şi să-şi creeze propriile lacuri. Siretul a fost, cel puţin în zona lui superioară, domolit.

Apele acelea vijelioase şi grele mai bântuie astăzi doar coşmarurile scriitorului acestor rânduri. Şi, probabil, ale tuturor acelora de acolo ce au prins vremurile dinaintea ridicării barajelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: