Istoriile junglei amazoniene povestite de Paula Veselovschi

 Pe la sfârşitul anului 2011, printr-o fericită întâmplare, vorbind cu doctorul Veselovschi, am aflat de marea pasiune a Paulei pentru călătorii. Am urmărit-o pe www.viajoa.ro o vreme şi am însoţit-o cu gândul în câteva trasee. Acum mi s-a ivit prilejul s-o văd şi s-o ascult. I-am oferit discret un trandafir galben din Fălticenia noastră. Pentru că de aici a pornit cu dor în lume şi s-a întors cu drag de lume să povestească despre continentul sud-american, invitându-ne să poposim în comunităţile indigene, plonjând în mit şi revenind în actualitate pentru a cunoaşte oameni, mentalităţi, ritualuri, standarde de viaţă şi probleme economice. Parcursul amazonian este străbătut prin firescul relatării şi refăcut prin imagini foto de mare forţă sugestivă. Realitatea locuinţelor lacustre şi imaginarul corăbiei bete – vaporul ce se mişcă în aburii suprarealismului magic şi mitic al scriitorilor din această lume reprezentată strălucit de Gabriel Garcia Marquez prin imaginarul Macondo – lume cu şi în care relaţionează cu indigenii aducând sporul de inedit.

Mulţumim pentru darul de suflet adus Şcolii – Colegiul Naţional „Nicu Gane” de unde şi-a luat zborul în viaţă. Aceleaşi mulţumiri pentru că ne-a adunat într-o după amiază de neuitat la Muzeul „Ion Irimescu” sporindu-ne dorul de a călători. Mulţumiri pentru inspiratul proiect cuprinzând Cărtureştii Sucevei şi, de aici, Clujul studenţiei unde a dus cu sine Amazonia columbiană şi peruană, nomada străbătând distanţa pentru a prezenta şi la Bucureşti Istoriile junglei. Pretutindeni, inimoasa călătoare Paula, ambasadoare a specificităţii sud-americane.

Salut, călătoareo! Trandafirul galben să te ducă şi să te readucă la Fălticeni pentru a ne împărtăşi ineditul şi bucuria călătoriilor din care te vei întoarce întotdeauna mai bogată, îmbogăţindu-ne şi pe noi!

*

Şi acum, despre Paula Veselovschi în „Drumuind” (StudIs, 2012)

Unde Paula ne invită la un mate

N-am cuvinte. Am rămas năucită în primul rând de omul Paula Veselovschi. „Paula, cea cu picioarele mereu în fugă” şi cu minte iscoditoare care-i scria lui Moş Crăciun la sfârştit de 2011 despre alt vis şi neastâmpăr al călătoriei. De căutările ei de cunoaştere şi autocunoaştere şi de nobilul ei arbore genealogic. Ce bacterie încăpăţânat de rezistentă purtând în specia umană laurii învingătorilor! Ce Marco Polo, ce Nansen, ce Amunsden, ce Racoviţă, ce alţi eroici şi fanatici visători! Iată o tânără din aceeaşi familie a exploratorilor! Cunoaşte-te şi cunoaşte! Spectacolul lumii era fascinant la Ion Grigorescu. Aşijderea la Paula. De altfel, călătoriile sunt ieşiri sau evadări din cotidian. Şi-ntotdeauna te simţi mai bogat revenind din călătoria reală sau imaginară. Paula călătoreşte şi scrie în alt mod. Nu informativ, ci formativ. Nu didactic şi artificios, ci cu o naturaleţe şi spontaneitate fermecătoare.

Ce tânără! Nici nu mi-am putut imagina câtă forţă poate avea o făptură angelică, delicată, dar temerară şi însetată de noi orizonturi. Câtă îndrăzneală şi câtă forţă lăuntrică! Şi câte viori poartă în glas! Comodităţii noastre de a călători confortabil prin lectură sau vizionând nenumăratele documentare cu imagini gata puse la dispoziţie, Paula îi adaugă autenticitatea trăirii în alte orizonturi, atât de diferite. Cupeaua hogaşiană a unui tren şi Rocinanta unui alt timp readuc în actualitate per pedes apostolorum alături de diversitatea altor mijloace de călătorie. Făptura fragedă are îndrăzneala temerarilor şi conquistadorilor. Poartă în sânge călătoria ca mod de existenţă.

Cunoaşte oameni, mentalităţi, lumi şi ne uimeşte prin puterea de a le investiga la ele acasă trecând prin oceanul de emoţii pe care-l înfruntă şi se confruntă, devenind mai puternică şi sporindu-şi talanţii şi laurii. N-am putut-o urma căţărându-se pe înălţimile vulcanice şi nici coborând în adâncurile unde aude cum „vuieşte Pământul”. Şi nici în sanctuarele şi la moaii enigmatici din Insula Paştelui. Am sorbit în schimb din infuzia de mate în pampasul sud-american, admirând personalitatea puternică a celei ce se definea „liberă să fiu ceea ce sunt”.

Admiraţie pentru diversitatea călătoriilor şi pentru treptele iniţierii în călătoria interioară. Ce splendid exemplar uman este Paula. Ar putea trăi ca un Robinson? Ca un Cristofor Columb? Ca un cowboy sau căutător de aur? Călătorind în jurul lumii sau în adâncuri cu un alt Nautilus sau urcând în cosmos cu un alt Apollo? Toate drumurile-i sunt deschise. Mileniul trei are, ca în metafora lui Borges, poteci care se bifurcă. Şi Paula le străbate cu îndărătnicie, călătoreşte continuu, informează permanent, dialoghează, se raportează şi, pasională şi pasionantă, intuitivă şi reflexivă, contemplativă şi activă, dornică de cunoaştere şi autocunoaştere, continuând nebănuitele trepte ale iniţierii într-un maraton ce trece alte dimensiuni spaţiale şi temporale.

Mulţumesc pentru biletul dus-întors, gratuit, pentru lecţiile de viaţă şi raportările la cultură şi civilizaţie, la antropologie, dar şi la economie ţinute cu naturaleţe, pentru soluţiile pe care le dă companionilor de călătorie, de la mic la mare. Şi, nu în ultimul rând, mulţumiri pentru că ne ţine sub vraja cuvântului şi a imaginii scriitoriceşti, îmbogăţindu-ne sufleteşte şi spiritualiceşte.

Jurnalul şi notele de călătorie din www.viajoa.ro depăşesc reportajul cotidian şi merită adunate într-un volum sau mai multe, scriitura fiind încărcată cu sarcină poetică.

Paula Veselovschi, fălticeneanca noastră, ne oferă un regal din care emană frumuseţe, prospeţime, energie tinerească şi puterea de a escalada alte zări.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: