Focuri de armă pentru prinderea unui grup de traficanţi de ţigări

 > Unul dintre contrabandişti a încercat să lovească un poliţist de frontieră pentru a putea fugi

 Un important transport pedestru de ţigări de contrabandă a fost oprit din drumul său de poliţiştii de frontieră suceveni doar după ce aceştia au făcut uz de armă. Totul s-a petrecut în apropierea frontierei cu Ucraina, în cadrul Planului de Acţiune Contrabanda 2017. Un echipaj al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava a depistat, odată cu lăsarea serii, mai multe persoane care transportau către interiorul ţării colete voluminoase. Imediat s-a trecut la interceptarea contrabandiştilor, efectuându-se somaţiile legale prin voce. Şi pentru că acestea nu au avut niciun efect, poliţiştii de frontieră s-au văzut nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind executat un foc de avertisment în plan vertical. Văzând că nu e de joacă, traficanţii de ţigări au abandonat încărcătura din spate şi au rupt-o la fugă în direcţii diferite. Urmărirea a dus la reţinerea unuia dintre contrabandişti, un tânăr ucrainean în vârstă de 24 ani. În zona intervenţiei, oamenii legii au găsit 26 de colete ce conţineau produse din tutun de provenienţă extracomunitară. Preluarea şi inventarierea coletelor au dus la concluzia că transportul viza introducerea pe piaţa neagră de profil a mii de pachete cu ţigări, în valoare de peste 182.000 lei. În prezent, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor „contrabandă în formă agravantă şi trecere ilegală a frontierei de stat”, în vederea identificării tuturor membrilor grupului de traficanţi. Conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al STPF Suceava, comisar-şef Ilie Poroch-Seriţan, „pe timpul acţiunii, poliţiştii de frontieră au beneficiat şi de sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău”.

Tupeu tot mai mare din partea contrabandiştilor

Dacă până anul trecut traficanţii de ţigări de contrabandă o luau la fugă imediat ce vedeau că au fost dibuiţi de oamenii legii, în ultima perioadă se poate observa un tupeu tot mai mare din partea acestora. Dacă transportul este unul auto, atunci cel aflat la volan încearcă să scape de urmărire prin lovirea autospecialelor aflate pe urmele sale şi scoaterea acestora în decor. Dacă vorbim despre introducerea ţigărilor în mod pedestru, atunci, tot mai des, poliţiştii de frontieră se văd nevoiţi să folosească armamentul din dotare. Un exemplu elocvent îl oferă şi cazul prezentat mai sus. În plus, după ce contrabandistul ucrainean a fost ajuns din urmă de oamenii legii, el a încercat să lovească un poliţist de frontieră cu cotul, în zona feţei, în speranţa că va reuşi să scape, liniştindu-se doar după ce s-a văzut cu cătuşele pe mâini. În paralel, pe când focurile de armă răsunau în apropierea graniţei de nord a judeţului, pe linia de frontieră din subordinea Sectorului PF Sighetu Marmaţiei a fost capturat un transport de ţigări de contrabandă în valoare de 35.000 lei.

Unii poliţişti de frontieră sunt „atacaţi” şi în timpul liber

Când nu se ocupă cu transportul ţigărilor, unii contrabandişti îşi fac timp să „atace”, cel puţin deocamdată, verbal oamenii legii. Exemplul este oferit de un bărbat din judeţul Suceava care s-a ales acum cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. Acesta a recunoscut pe stradă un poliţist de frontieră din cadrul structurilor PFR de pe raza judeţului Suceava, în timp ce se afla în timpul liber. A sărit la el „adresând mai multe injurii şi ameninţări la adresa poliţistului de frontieră în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”, fapt pentru care, potrivit comisarului-şef Ilie Poroch-Seriţan, „în cauză a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, care a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi pentru luarea măsurilor legale ce se impun”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: