Consilierii locali suceveni au aprobat restaurarea soclului statuii lui Ştefan cel Mare

> Investiţia este estimată la 1,8 milioane lei

 Consilierii locali suceveni au aprobat, în şedinţa de joi, 22 iunie, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare, de pe platoul Cetăţii de Scaun. Investiţia este estimată la 1.798.079 lei, lucrarea urmând să fie realizată în 12 luni de la încheierea contractului.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat, monumentul a fost dezvelit în 16 septembrie 1977, iar de atunci şi până astăzi s-a înregistrat o însemnată degradare din cauza factorilor naturali, dar şi a intervenţiei umane prin întreţinerea neadecvată a acestuia.

„Intemperiile au făcut să se manifeste exfolieri ale placajelor şi prăbuşirea pardoselii platformei soclului şi a treptelor. Basoreliefurile s-au destabilizat, cu riscuri de distrugere, unul dintre ele desprinzându-se din soclu. Iluminatul din platformă nu mai este funcţional, iar cel focalizat spre statuie nu îşi mai face efectul. De asemenea, ambientul obiectivului este total degradat şi neîntreţinut” se arată în expunerea de motive.

Investiţiile aprobate în CL prevăd refacerea placajului soclului cu plăci din travertin, reabilitarea şi remontarea tuturor elementelor din bronz, montarea unui sistem de iluminat arhitectural şi ambiental, refacerea şi extinderea platformelor, realizarea unor rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, precum şi montarea de bănci, jardiniere şi plantarea de arbori ornamentali.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat în cadrul şedinţei CL că speră să se obţină şi avizul de la Ministerul Culturii, astfel încât şi statuia să poată fi reabilitată.

La rândul său, consilierul local Angela Zarojanu a propus ca alături de monumentul ecvestru al lui Ştefan cel Mare să fie montată o plăcuţă pe care să apară numele realizatorului statuii.

„Această statuie este cea mai mare din ţară şi vin cu propunerea să se pună o plăcuţă pentru că statuia a fost realizată de sculptorul nostru local Iftimie Bârleanu” a spus Angela Zarojanu.

Statuia realizată de sculptorul Iftimie Bârleanu este confecţionată din bronz turnat, are 8 metri înălţime, 8 metri lungime şi 2 metri lăţime.

Soclul a fost realizat de sculptorul Vladimir Florea şi are înălţimea de 15 metri, lungimea de 6 metri şi lăţimea de 2,10 metri. (MIHAELA TCACIUC)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: