S-o vedem şi pe asta

Nu am să uit niciodată cu câtă grijă răsfoia bunicul, învăţătorul Dumitru Teodorescu din Dealul Zvoriştei, noul manual de Istorie a literaturii universale introdus în programa liceului în acei ani de comunism strâns de gât de la sfârşitul deceniului al şaptelea al secolului trecut. „Am trăit s-o văd şi pe asta” se bucura bătrânul dascăl, bine „înghesuit” de securiştii Dorohoiului cu nici zece ani înainte.

Dacă ar mai fi trăit şi acum (era născut în 1878) ar fi reacţionat probabil în acelaşi mod citind (în ziarul nostru, desigur. El era abonat la „România literară”, ziar ce i se părea mai puţin infectat de deşănţata propagandă comunistă), ar fi citit şi s-ar fi bucurat citind o ştire potrivit căreia se reinstituie legătura feroviară Suceava – Cernăuţi.

Circulaţia pe această linie a fost mereu tulburată de război – în primul, dar şi în al doilea, fie din cauza luptelor, fie în urma deciziei vremelnicilor ocupanţi. Cine urmăreşte episoadele zilnice ale „Cronicii de la Frătăuţii Noi”, publicate de ziarul nostru, a remarcat această realitate consemnată de părintele cronicar.

Chiar şi după ruperea Bucovinei de către sovietici, pe această linie se circula, inclusiv celebrul Moscova – Sofia. Dar o legătură locală între cele două oraşe n-a mai fost instituită vreodată.

Fără îndoială, iniţiativa are raţiuni economice. Nici pe linia Dorneşti – Putna – Nisipitu nu se circulă, pentru că afacerea nu este rentabilă, dar şi pentru că, de la Gura Putnei în sus, infrastructura a fost distrusă de inundaţii şi lăsată în paragină. Deschiderea graniţei Europei pentru ucraineni va aglomera trecerea peste frontieră a vecinilor, o parte din fluxul de călători spre Occident putând fi preluat de traficul feroviar.

Cel mai mare câştig este însă acela că, dacă vreau să-mi văd neamurile de la Cernăuţi, legătura aceasta este minunată.

Căci iată: când vărul Mihai de la Cernăuţi vrea să-şi vadă unchiul de la Rădăuţi vine cu o ocazie până în vamă, trece graniţa de-a-n picioarelea, ia de acolo o ocazie până la Ratoş, şi de-acolo alta până la Rădăuţi. Şi invers. Cam complicat şi descurajator, nu?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: