Formulă „filosofică” pentru scăderea chiriilor ANL

> „Chiriile pentru cei în vârstă de peste 35 ani nu au mai fost subvenţionate, iar uneori au ajuns să fie mai mari decât cele de pe piaţa liberă” a spus edilul-şef Ion Lungu > Pe de altă parte, mulţi dintre solicitanţii de pe lista de priorităţi nu vor să se mute în locuinţele libere, aşteptând să fie terminate apartamentele noi

Primăria Suceava a trimis adrese ocupanţilor locuinţelor ANL, aceştia fiind chemaţi la compartimentul specializat în vederea recalculării chiriilor. Chiriaşii va trebui să aducă dovada venitului brut pe membrul de familie, o ordonanţă de guvern stabilind condiţii şi criterii în care respectivele chirii vor scădea. Din informaţiile pe care le avem, actualele chirii variază de la 300 de lei pentru garsonieră, la 400 de lei pentru un apartament cu două camere, în comparaţie cu cele subvenţionate, de 80 de lei, respectiv de 100 de lei.

„După simulările pe care le-am făcut noi, vor scădea chiriile pentru cei care locuiesc în blocuri ANL. Este o formulă de calcul foarte filosofică, în funcţie de rangul localităţii, de anul dării în folosinţă şi venitul brut pe membrul de familie. Este un lucru bun, deoarece chiriile pentru cei în vârstă de peste 35 ani nu au mai fost subvenţionate, iar uneori au ajuns să fie mai mari decât cele de pe piaţa liberă” a spus edilul-şef.

Potrivit primarului, tocmai acest lucru a făcut ca, în ultimii ani, zeci de familii să părăsească blocurile în care locuiau cu chirie. Astfel, Consiliul Local constată eliberarea a încă opt garsoniere ANL repartizate în anii anteriori, foştii beneficiari predând deja cheile unităţilor de locuit în cauză.

Pentru 46 de solicitanţi, disponibile şi scoase la redistribuire erau 22 de unităţi de locuit

Auzind despre acest lucru, sucevenii au dat buzna la Primărie, însă responsabilii executivului le-au pus în vedere că nu primeşte casă oricine şi oricum. „Avem mai multe locuinţe vacante, iar în şedinţa Consiliului Local vom constata eliberarea a încă opt apartamente cu o cameră. Însă nu oricine poate obţine respectivele locuinţe. Acestea pot fi ocupate doar de către cei care îndeplinesc condiţii ANL şi, în acelaşi timp, sunt pe lista de priorităţi” reliefează Lungu.

Pe de altă parte, potrivit edilului-şef, deşi sunt în vârful listei cu beneficiarii eligibili, mulţi dintre suceveni nu vor să se mute în locuinţele libere, aşteptând să fie terminate apartamentele noi.

„În cauză sunt cei care au punctaje foarte mari şi refuză să primească acele locuinţe care au vechime de 5-7 ani, aşteptând să le dea în folosinţă pe cele noi” a precizat Ion Lungu.

Pe lista de priorităţi a executivului sunt 46 de solicitanţi, un prim lot de 22 de unităţi de locuit fiind scoase la redistribuire, în ordinea punctajelor întrunite, în urmă cu peste două luni.

Cele patru noi blocuri ANL, cu câte 20 de unităţi de locuit fiecare, sunt ridicate în cartierul Obcini, pe bulevardul 1 Decembrie 1918, acolo unde Primăria Suceava mai are 80 de asemenea apartamente şi garsoniere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: