Poţi să te sprijini pe o bancă?

Cum se spune că nu este om să nu fi scris o poezie, măcar o dată în viaţa lui, aşa nu credem că este persoană să nu fi avut vreodată rată la bancă. Nu mai sunt băncile pe care le vedeam în westernuri, de la care coloniştii împrumutau bani şi garantau cu pământul, casa şi recolta; şi nici n-avem hold-up-uri cu pistolul în mână.

Totuşi, în principiu, lucrurile nu s-au schimbat esenţial, banca trebuie să câştige cu aproape orice preţ. Acum băncile nu-i mai împrumută pe cei care muncesc de se rup, ci pe cei care se „învârt” şi pe cei care „mută” nişte hârtii şi au salarii pe cinste. Unul care are venit de 1.000 de lei net şi este un moşuc care se chinuie să ajungă la pensie e trecut pe linia a doua şi atenţia se îndreaptă către un tânăr care a lucrat doar un an într-o multinaţională. Celui cărunt, care ar vrea să meargă la băi sau la nămol, i se refuză împrumutul din cauza salariului mic; în schimb, tânărului care are doar un an sau doi vechime în muncă i se împrumută mii de euro cu care mititelul se cară să muncească în străinătate.

Aşa că cel cărunt la tâmple se întoarce la fasolica lui şi la rachiul numit „otravă de săgeţi”, în timp ce tinerelul, care mai are de învăţat la şcoala vieţii, poate liniştit încerca un „mojito” şi poate păpa ceva grozav.

Aici intervine o vorbă din bătrâni care spune că băncii nu-i este de niciun folos un tip corect care dă la timp banii înapoi, ci are nevoie de unul care se „încâlceşte” în datorii, va mai cere bani şi va plăti penalităţi. Nu vă întrebaţi cum de au obţinut unii şmecheri credite de sute de mii de lei, euro, dolari, iar un om obişnuit, cu 25 de ani vechime în muncă, dar cu salariu mic, nu poate să primească nişte bani pentru nevoi personale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: