Şi şcolile mici pot face proiecte mari

„Frumuseţile anotimpurilor din locul unde trăiesc eu“, încununat de succes

Două şcoli nu foarte mari din judeţul nostru au surprins anul acesta prin realizarea unui proiect care a atras ca un magnet sute de elevi şi profesori plini de talent şi dornici de afirmare. Este vorba de Şcoala Gimnazială „Artur Gorovei” din Buneşti împreună cu Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, care au iniţiat, începând cu anul 2014, un proiect socio-cultural, educaţional şi concurs cu participare internaţională intitulat „Frumuseţile anotimpurilor din locul unde trăiesc eu”.

Avizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, proiectul în cauză a fost inclus în Calendarul Activităţilor Educative Judeţene, 2016.

Acest proiect are la bază dorinţa de a forma elevilor comportamente pozitive faţă de locul în care trăiesc, de a le dezvolta spiritul critic şi capacitatea de a lua decizii de interes global şi de nevoia de conştientizare a comunităţii şcolare asupra rolului pe care îl are în păstrarea frumuseţii geografice a zonei natale.

Obiectivul fundamental al proiectului a fost întâlnirea în cuvânt şi artă a copiilor din cât mai multe localităţi ale ţării, precum şi din ţările invitate.

Obiectivele specifice au fost în acelaşi timp stimularea curiozităţii pentru investigarea frumuseţilor naturii, dezvoltarea capacităţii de a cunoaşte şi înţelege importanţa naturii înconjurătoare, sensibilizarea copiilor în ceea ce priveşte arta, cultura şi viaţa oamenilor din diverse spaţii ale ţării şi ale lumii şi înţelegerea protejării şi conservării naturii în frumuseţea ei.

Concursul adresat elevilor şi cadrelor didactice a cuprins patru secţiuni:

  • I. Concurs de colaje, desene, picturi cu tema „Frumuseţile anotimpurilor din locul unde trăiesc eu” (clasa pregătitoare şi clasele I-IV).
  • II. Concurs de poezii, compuneri, eseuri cu tema „Frumuseţile anotimpurilor din locul unde trăiesc eu” (clasele V-VIII).
  • III. Concurs de felicitări, dedicat evenimentelor sărbătorilor de Crăciun şi de Paşti.

Pentru cadre didactice şi instituţii partenere:

  • IV. Concurs de fotografie „Raze din sufletul meu”, fotografii din cadrul activităţilor extracurriculare, dedicate realizării lucrărilor din cuprinsul secţiunii concursului „Frumuseţile anotimpurilor din locul unde trăiesc eu”.

Şcolile organizatoare au realizat un parteneriat fructuos cu diverse instituţii sociale locale şi zonale: Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Protopopiatul Fălticeni, Parohia Sfântul Nicolae Unceşti, Căminul Cultural Buneşti, Primăria Buneşti şi altele.

După o promovare asiduă, o muncă susţinută, îmbogăţire în experienţă în decursul anilor şi o implicare didactică importantă, proiectul a ajuns acum, în iunie 2017, la cea de-a IV-a ediţie, la un succes remarcabil: 1493 de elevi participanţi, 355 de cadre didactice şi 34 de judeţe ale ţării şi municipiul Bucureşti, alături de elevi din patru ţări invitate: Şcoala Gimnazială Nr. 1 Pătrăuţii de Jos, Regiunea Cernăuţi, Şcoala Gimnazială din Kalipetrova, Bulgaria, Asociaţia „Don Carlo Gnocchi – onlus” Italia şi Şcoala „Alexe Mateevici” din Donduşeni, Republica Moldova.

În urma jurizării realizate de cadre didactice de specialitate s-au acordat 340 premii şi menţiuni şi 20 de premii de excelenţă pentru profesorii care au participat şi la concursul de fotografie din secţiunea a IV-a a concursului.

La finalul proiectului s-au organizat mai multe sesiuni de diseminare şi două expoziţii cu cele mai frumoase lucrări din concurs: una în incinta Protopopiatului Fălticeni şi alta pe scena Căminului Cultural din Buneşti. Iar în cursul verii anului acestuia va fi organizată şi o expoziţie la Muzeul „Ion Irimescu” din Fălticeni.

Tipul acesta de proiecte exersează aptitudini, descoperă talente, valorifică efortul, încununează sacrificiul temporal şi educaţional pentru ca dintre copiii noştri să-i cunoaştem şi să-i punem în cuvenita ramă a aducerii aminte şi a premierii pe cei mai buni.

Cinste organizatorilor, elevilor participanţi şi profesorilor care i-au pregătit! (Pr. prof. dr. FLORIN GRIGORESCU, Şcoala Gimnazială „Artur Gorovei” Buneşti; prof. GEORGETA GRIGORESCU, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: