Dirijorul Nicoale Botgros şi economistul Dumitru Cucu, propuşi să devină cetăţeni de onoare ai municipiului Suceava

Două noi propuneri de acordare a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Suceava vor fi dezbătute în cadrul şedinţei ordinare a CL Suceava de joi, 22 iunie. Este vorba despre artistul, violonistul şi dirijorul Nicolae Botgros, precum şi de economistul inginer Dumitru Cucu, propunerile venind din partea primarului Ion Lungu şi a viceprimarului Lucian Harşovschi.

În expunerea de motive cu privire la acordarea titlului de cetăţean de onoare maestrului Nicolae Botgros, iniţiatorii proiectului susţin că artistul este un real sprijin pentru promovarea tinerilor interpreţi de muzică populară ai municipiului Suceava şi o rampă de lansare pentru cei aflaţi la început de drum.

„A cules în permanenţă noi cântece, îmbogăţindu-şi repertoriul cu melodii din zona etnomuzicală Bucovina, promovând dragostea sa pentru tot ceea ce este românesc. Nicolae Botgros ştie a mânui bagheta de dirijor a orchestrei odată cu arcuşul viorii, demonstrând măiestrie şi talent în tot ceea ce face” au arătat iniţiatorii proiectului.

În ceea ce priveşte acordarea acestui titlu economistului inginer Dumitru Cucu, propunerea a venit din partea prof. univ. dr. DHC Sanda Maria Ardeleanu, fost parlamentar.

„Domnul Dumitru Cucu, născut la Săveni, judeţul Botoşani, în anul 1936, din părinţi bucovineni, poate fi considerat un exemplu de dăruire profesională pentru zona de obârşie a înaintaşilor săi. Şi-a dedicat întreaga existenţă Bucovinei, din septembrie 1993 este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Culturale a Bucovinei, instituţie care, în scurt timp, a devenit una de referinţă nu doar în Suceava, ci în întreaga Bucovină istorică, meritele sale fiind recunoscute în întreaga ţară. Domnul Dumitru Cucu este, din 1999, membru de onoare al Senatului Universităţii «Ştefan cel Mare» Suceava” se precizează în expunerea de motive. (MIHAELA TCACIUC)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Cetăţean_Onorabil_sau_scrisoare_mai_degraba_deschisa says:

  Se vede treaba ca domnului primar i s-a urcat la cap cel de-al 3,14-lea mandat aflat in curs de executare (scuzaţi anumite sugestii parazite…),pentru ca altfel nu se explica seria scurta dar deasă de tândăleli aruncate pe piaţa electorală a municipiului…
  Ca sa citam, mai intâi, chestia cu restaurarea statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare,unde se intelege ca au pus-o de o asociere in participaţiune,adeca primaria face soclul iar Ministerul Culturii se ocupa de cal !
  Care,in actualul context politico-grindenar,pare sa se rezolve mai mult pe sectiuni – problema calului,desigur – iară cu privire la secţiunea cu care se va incepe,aceasta pare sa fie una care nu poate fi mentionata ,din pudoare…Sa iasa domnul Lungu si, cu elocinta sa recunoscuta ,să ne explice cum au imparţit statuia,au fost negocieri? Că,vorba aia,Ministerul Culturii este si va fi la inamic…
  Dar aici e aici: domnul primar vrea sa ne procopseasca cu doi noi cetăţeni de onoare,iar surpriza vine de la unul dintre candidati,mai ezact de la domnul Dumitru Cucu, a carui contributie la viata culturala a municipiului dar si motivarea in sine a propunerii facuta de doamna Ardeleanu stârnesc nedumeriri la care ,desigur,nici doamna Ardeleanu care a confectionat acest elogiu nice domnul Lungu, care si l-a insuşit (sau comandat,cine stie?) nu se asteaptă,mizand pe uitarea sociala,ca fenomen specific prostituţiei politice..
  Iata,deci,cateva intrebari , mai degraba retorice,care se adreseaza domnului primar ,deoarece de la domnul Cucu nu ne asteptam la reactii in marja cuvintelor care cuprind mai mult de doua silabe,care el nu poate,daca ma intelegeti,sa le priceapa si sa le citeasca.
  Domnule primar si infatigabilă domna Ardeleanu (infatigabila in cele pedeleşti,precum si in executarea comenzilor domnului Balan! Dupa cum a zis nemuritorul A.P.Cehov: “…pe care dintre ei să-l crezi? Desigur,pe cel mai mare in grad!”),deci sunteti siguri ca nu ati contrafăcut CV-ul domnului Cucu? Unde sunt studiile sale la “Stefan Gheorghiu”,din anii ’80 ai secolului trecut,in ce le-ati metamorfozat/vopsit?
  Stiaţi sau aflati abia acuma,pe aceasta cale,ca domnul Cucu facea parte din nomenclatorul ,rezerva de cadre,a Comitetului Judetean al PCR Suceava,că urma (nu este clasificat,daca il intrebati poate isi aminteste…) sa ajunga din rezerva de cadre direct la OJT,ca director,ca sa intăreasca munca si acolo?
  Ca domnul Cucu,dupa absolvirea academiei “Stefan Gheorghiu”,unde invăţa despre “stiinta conducerii’,cum s-ar zice astăzi “management”,si-a plesnit si carti de vizita dar si plăcuţă pe usi cu “Ing.Ec. Dumitru Cucu”! Unde este componenta din CV-ul sau care se referă la medicina veterinara ,cat despre acea specializare sau masterat,ce va fi fost aceea,făcută in Germania,unde pana si ţăranii stiu nemţeşte,se ridică o mare problemă: domnul Cucu nu poate pronunta cuvinte mai lungi de doua silabe,la serbarile la care dumnealui dădea premii de bucovinean fruntaş făceau deliciul asistenţei ieşirile sale din impas,cu “…si aşa mai departe”,la cuvintele nărăvaşe,care îi ridicau anumite probleme de percepţie.. Cât despre cuvintele nemţeşti,mai lungi decât ale noastre,cum le pronunţa,oare? Cum zicea dumnealui,de exemplu,cuvântul cel mai lung din limba germana,respectiv : “Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz”,care se refera la numele unei legi,(cf. Hot News),avea asistenta sau vorbea doamna Ardeleanu in locul lui?
  Ce f[cea domnul Cucu la acea entitate care dădea adeverinţe si batalamale de bucovinean,dumnealui,venit cu pluta din delta fluviului Başău,din rezerva de bucovineni din suburbia Sârbi (Sârghi…)a marelui municipiu Saveni? Fie el chiar ieşit ”din părinţi bucovineni”,emigrati din motive secrete in landul tizâcului şi al răsăritei,care a venit dumnealui inapoi in Bucovina,cum vine o ploaie de vara sa potoleasca pamântul insetat de seceta… De seceta de bucovineni,y compris de batalamale care sa consacre statutul de bucovinean conform – conform standardelor sistemului pedelist paralel…
  Nu cumva dumnealui sponsoriza,pana in anul 2000,cultura bucovineana,cam anemica dar cu bujori pedeleşti in obrăjori in acest moment,ca o dovada a raportului de consecuţie intre venirea domnului Cucu si revitalizarea culturii judeţene,deci sponsoriza cu banii de la BCR,inca neprivatizata,deci banca a statului? Caci, pentru asa ceva, un anume domn Razvan Temesan,de la BANCOREX,a fost facut cetăţean de onoare la stabilimetele de la Jilava si Rahova,vreo 7 ani,fara duminici!
  Iar dupa ieşire,ca să i se aplece de sponsorizări,a fost turtit binişor de o maşina,din intâmplare,desigur…
  Sa repetăm ingredientele: deci se ia un tovarăş din nomenclatura certa,verificabila,a CJ Suceava al PCR ,viitor director al OJT,si dupa încâlceala din 1989, este prefacut in director al BCR,astazi si mâine,până in anul 2000!
  Traseu politic: recuperat de FSN/PDSR si pus director la OJT in 1993 (ca de unde era sa puna daca nu din rezerva de cadre confectionata cu atata migala la academia „Stefan Gheorghiu” ??),in 1996 conducea campania electorala la prezidentiale a lui Ion Iliescu,la nivel judetean,in PRIMUL TUR ! Castigat de Iliescu!
  In turul doi,domnul Cucu a virat brusc la inamic,la alianta DA,conducând campania lui Emil Constantinescu! Oare cine a stiut,in afara de Virgil Magureanu,desigur,fost si el rabbi („invaţător”…) la „Stefan Gheorghiu” precum si d eun numar limitat de pastori neoprotestanti ,de „rang inalt”,(cum ar zice Mihai Gâdea,acest guru format A3 al naţiei…),deci cine a stiut intre cele doua tururi de scrutin care este cartea câştigătoare? Cine trebuia sa aleaga calea dreapta,pentru o buna si duioasa sponsorizare a culturii bucovinene? Domnul Cucu!
  Amin!
  Aşa incât eu cred si acum că acestea ar fi meritele dumnealui,dacă dumneavoastra stiti altele ar trebui sa le faceti publice,ca poate suntem in eroare.
  Iar daca domnul primar,domnul Cucu ori vreunul dintre prepuşii lor cred că sau se fac a şti că domnul Cucu nu este absolvent de “Stefan Gheorghiu”,nu a facut parte din nomenclatura PCR,nu a avut cărţi de vizita cu „Ing.Ec. Dumitru Cucu” ori ca era menit,ca ceasu’, sa fie director la OJT dar a nimerit la BCR fiindca OJT s-a defectat dela revolutie si de la reforma,că ştie sa citească cuvinte mai lungi de doua silabe precum si alte povestiri ,să spuna acum sau sa taca,cel putin pana la urmatorul caz de alegere de cetăţean de onoare.
  Deoarece s-ar putea sa fie cazul dumnealui un caz pilot,o incercare a răbdării indigenilor bucovineni,căci exista o lista lungă de binefăcători din ăştia,pe banii statului,cu doctorate pe la Dunarea deJos&de Sus,ba unii dintre ei si cu doctorate luate inaintea bacalaureatului sau in absenta acestuia sau cu o ficţiune de bacalaureat dar cu studii confectionate din anteriile vechi ale unui oarecare domn Oprea,din parohia unui oarecare domn Coldea,lasat la vatră,cel putin aparent…
  Ca doar doamna Ardeleanu ce are de facut ,nu i-o fi secat spontan izvorul elocintei si arta elogiului,nu?
  Iarăşi va zic vouă:Amin!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: