Suceava

Monumentul ecvestru al lui Ştefan cel Mare, reabilitare de 1,8 milioane lei

> Propunerile de reabilitare sunt astfel concepute încât să nu compromită vizibilitatea şi autenticitatea grupului statuar

 Primăria şi Consiliul Local Suceava intenţionează, până la marcarea Centenarului Marii Uniri din 1918, să reabiliteze monumentul ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare. În acest sens, o propunere privind indicatorii tehnico-economici este pusă pe masa deliberativului local. Astfel, valoarea investiţiei este apreciată la 1,79 de milioane de lei, iar lucrările vor dura 12 luni. Potrivit studiului de fezabilitate, intervenţiile vizează reabilitarea şi remontarea tuturor elementelor de bronz; refacerea placajului soclului cu plăci de travertin; refacerea şi extinderea platformelor existente şi placarea cu dale de granit; montarea de bănci; amplasarea de jardiniere şi plantarea de arbori ornamentali. Totodată, vor fi realizate rampe pentru accesul persoanelor cu handicap, precum şi un sistem de iluminat arhitectural şi ambiental.

„Propunerile de reabilitare sunt astfel concepute încât să nu compromită vederea şi autenticitatea monumentului” se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici. În luna aprilie, primarul Ion Lungu anunţa că execuţia va fi scoasă la licitaţie, declanşată fiind procedura pentru eliberarea autorizaţiei de construire.

Monumentul statuar din dealul Cetăţii de Scaun a fost dezvelit la 16 septembrie 1977, înscriindu-se într-un program de dezvoltare a artei monumentale din judeţul Suceava. De-a lungul timpului, sub acţiunea factorilor naturali, a intervenţiei antropice, dar şi ca urmare a lipsei lucrărilor de întreţinere, monumentul s-a deteriorat, aflându-se într-o evidentă stare de degradare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: