„Garden Party” la Grădiniţa „Ţăndărică” din Suceava

În aceste zile de iunie, în cadrul proiectului european „Mănâncă Responsabil!”, aflat la sfârşitul celui de-al doilea an de derulare, la Grădiniţa „Ţăndărică” din Suceava a avut loc un eveniment numit de organizatori „Garden Party” – o petrecere în grădină.

Activitatea fost îndelung pregătită, implicând un număr mare de participanţi: cei 360 de preşcolari ai grădiniţei, părinţii acestora şi cadrele didactice. Ziua dedicată petrecerii a fost însorită şi plăcută. Participanţii au pregătit standuri cu flori de vară, elemente decorative, bănci de grădină şi au prezentat preparate din ingrediente locale şi de sezon gătite în casă sau pe loc. Bucatele au fost multe, apetisante şi ingenios prezentate. Domnul „Hamster”, mascota proiectului, a însoţit întregul demers şi i-a stimulat pe cei mici, ca şi pe adulţi, la un schimb interactiv de idei, provocându-i să enumere activităţi la care au participat întregul an şcolar, să interpreteze „Eco Codul Consumului Responsabil” de alimente şi imnul acestuia. Startul dat degustării celor pregătite a însufleţit toată curtea şi, în scurtă vreme, toţi cei prezenţi s-au bucurat de savoarea preparatelor: sandvişuri şi platouri cu aperitive haioase, plăcinte şi pâine de casă, compot, rulade dulci şi sărate, fructe şi legume de sezon, prăjituri, salate, tarte cu căpşuni sau cireşe, brioşe delicioase, lapte cald turnat în păhărelele copiilor din ulcior de lut, limonadă şi alte sucuri naturale, ceaiuri, fresh-uri, dulceaţă făcută în gospodărie. Cu toate că preparatele au fost din abundenţă, meniul a fost unul lejer, simplu şi revigorant. Toţi participanţii s-au bucurat de o atmosferă cu adevărat specială, profitând de gustările delicioase şi timpul petrecut afară, împreună.

A fost de fapt o alternativă plăcută şi sănătoasă la petrecerile tradiţionale. Oricine poate urma acest exemplu. Nu trebuie decât vreme frumoasă şi o curte plină de prieteni veseli.

Familia şi şcoala şi-au exercitat astfel cel mai important rol în crearea obiceiurilor alimentare ale preşcolarilor, puterea exemplului fiind esenţială pentru că, în copilărie, totul se bazează pe imitaţia adultului. Cu un strop de imaginaţie şi perseverenţă, adulţii îi pot orienta pe cei mici spre o alimentaţie corectă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: