În cadrul unei acţiuni de prevenire a accidentelor rutiere

Aproape 80 de pietoni amendaţi de poliţiştii suceveni

> Cele mai multe abateri au fost constatate pe raza municipiului Suceava

 Aproape 80 de pietoni care au fost surprinşi de poliţiştii suceveni traversând neregulamentar strada au fost amendaţi, iar 13 şoferi care nu au acordat prioritate au rămas fără permisele de conducere, ca urmare a unei acţiuni de prevenire a accidentelor rutiere a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava.

Potrivit IPJ Suceava, indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava. Aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

Astfel, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat, în perioada 15 – 18 iunie, acţiuni de informare şi responsabilizare a pietonilor cu privire la riscurile la care se expun nerespectând legislaţia rutieră.

„Acţiunile preventive au fost concentrate în zona unităţilor de învăţământ, în contextul apropierii vacanţei de vară a copiilor. De asemenea, în zilele de 15 şi 16 iunie au fost derulate şi acţiuni în unităţile şcolare prilejuite de festivităţile de închidere a anului şcolar” informează IPJ Suceava într-un comunicat de presă.

Sursa citată a mai arătat că, în paralel, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Suceava, împreună cu poliţişti din cadrul formaţiunilor de profil, sprijiniţi de poliţişti de ordine publică din cadrul secţiilor de poliţie, au organizat şi desfăşurat o acţiune tematică pe drumurile publice de pe raza judeţului Suceava, în vederea depistării pietonilor care traversează neregulamentar, precum şi a conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii.

„Au fost controlate peste 300 vehicule şi au fost legitimaţi peste 350 de pietoni. Au fost aplicate 153 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 32.475 lei, din care pietonilor le-au fost aplicate 78 de sancţiuni. În cadrul acţiunii au fost reţinute 14 permise de conducere, din care 13 pentru neacordare de prioritate.

Cele mai multe abateri au fost constatate de poliţişti pe raza municipiului Suceava. În doar câteva ore, în data de 15 iunie, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Suceava au aplicat 32 de sancţiuni contravenţionale, din care 17 pentru pietoni care au traversat neregulamentar strada. De asemenea, poliţiştii Biroului Rutier au reţinut 9 permise de conducere pentru neacordare de prioritate pietonilor” se precizează în comunicat.

La desfăşurarea acţiunii au fost utilizate vehiculele neinscripţionate din dotarea IPJ Suceava şi aparatura pentru captare imagini de pe radarele omologate şi aparatul laser TrueCam.

„Puşi în faţa imaginilor filmate, atât pietonii, cât şi şoferii care nu au respectat legea au recunoscut că actele lor puteau duce la adevărate tragedii” au arătat poliţiştii suceveni, menţionând că şi în perioada următoare vor acţiona cu fermitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia.

Poliţiştii mai atrag atenţia că şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de 4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei). De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.

Totodată, poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor.

„Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă, iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni” menţionează sursa citată.

MIHAELA TCACIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: