„Maşina cu poeţi” la Suceava de Ziua Românilor

Fiinţă luminoasă, din nobila stirpe a celor care înfloresc şi întineresc împărtăşind bucuria literaturii şi a limbii române cu alţii, Gina Puică, profesoară de franceză, doctor al Universităţii din Nisa, cadru didactic al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, aflată de doi ani în misiunea complexă a unui lectorat de limba română la Universitatea Naţională „Iurii Fedkovici” din Cernăuţi, după aproape un deceniu petrecut cu aceeaşi misiune în Franţa, la Universitatea din Strasbourg, a înfiinţat un nou cenaclu, după cel din vremea studenţiei sau imediat după încheierea ei. De data aceasta este, într-o formulă, cred, cu totul inedită, transfrontalier, întâlnind autori şi cititori de poezie din Cernăuţi şi Suceava, şi graţie implicării personalităţii prietenoase a scriitorului Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, în ipostaza sa de preşedinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. Am auzit de naşterea acestui cenaclu, dar nu am ajuns la nicio şedinţă a sa de la Cernăuţi, cum mi-aş fi dorit, fiindcă regimul curselor auto Suceava-Cernăuţi şi Cernăuţi-Suceava din autogările Suceava şi Cernăuţi nu permite niciunui sucevean să plece dimineaţa din Suceava la Cernăuţi şi să se întoarcă seara la Suceava. Dar cum nu avem nicio legătură directă, auto sau feroviară, a Sucevei cu „Ierusalimul neamului românesc” – Putna, ce să ne mai mirăm şi să ne întristăm pentru legătura incomodă Suceava-Cernăuţi, când măcar există?!

În sfârşit, alegând să serbez pe cont propriu, în ultima duminică a lunii mai 2017, Ziua Românilor de Pretutindeni, am deschis uşa sălii de şedinţe a Observatorului Astronomic din Suceava, obiectiv aparţinând Universităţii Suceava, pentru a opta ediţie a Cenaclului transfrontalier „Maşina cu poeţi” Cernăuţi-Suceava, prezidată de Gina Puică, Vasile Tărâţeanu şi Constantin Horbovanu. După „Minutul de istorie” al lui Adrian Popovici, minut aparţinând mai mult literaturii de ficţiune după părerea noastră sau în cel mai bun caz evenimentului istoric interpretat de condeie înflăcărate, oricum binevenit, a fost invitat să citească din creaţia sa cernăuţeanul Gheorghe Bodnariuc, de profesie jurist, doctorand, molipsit de poezie, a mărturisit, graţie traiului în acelaşi cămin studenţesc cu Gheorghe Ungureanu, „aici de faţă”, şi Dumitru Mintencu, ziarist acum la “Concordia”, laureat al Societăţii Scriitorilor Bucovineni. De loc din Cupca, Storojineţ, “are poezii de o carte, nu încă şi cartea”. Aşadar, Gheorghe Botnariuc a citit poezii din această posibilă, viitoare, carte a sa, între care şi „una ţinând de jurisprudenţă, «Despre legi», suspinând cu modestie, apropo de poeţii de la care s-a molipsit, «Ei au avut mai multă muză!»”

Cel de-al doilea invitat al ediţiei, George Mahalu, cadru didactic la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a avut parte şi de susţinerea afectivă, înduioşată, a soţiei, accentuată de rememorarea publică a întâlnirii lor pe viaţă, deodată cu poezia, din studenţie, şi de cele două volume deja publicate, între care primul, „Poeme în ritm cu Bob Dylan” din 2016, aureolat şi de faima apariţiei cu câteva luni înainte de vestea decernării Premiului Nobel pentru Literatură poetului-cântăreţ. Presărat cu epigrame (inspirate!) semnate de Constantin Horbovanu, veritabilul program artistic susţinut de George Mahalu a cuprins poezii proprii, adaptări de Adrian Păunescu şi Florian Pitiş ale unor piese celebre de Bob Dylan („care pe 26 mai a împlinit 76 de ani!”), cântate de invitat la chitară, versuri proprii pe muzica lui Bob Dylan şi versuri proprii pe muzică proprie.

Au mai citit Călin Dănilă, Cristina Melinte, Graţiela Turţu, Cezar Straton, amănunt aflat însă de la alţii, în ceea ce mă priveşte, încercând un salut tăcut cu Elena Nandriş, primăriţa Mahalalei, şi un semn de scuză faţă de Gina Puică, a trebuit să renunţ la continuarea atractivului show al lui George Mahalu, presată de treburile de rezolvat în redacţia ziarului „Crai nou” Suceava înaintea plecării de a doua zi la Robcea-Storojineţ-Cernăuţi.

Cu mulţumirea unei ore încântătoare dintr-o zi deosebit de importantă pentru români, pentru limba, poezia şi sufletul lor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: