„ALMA MATER LIBRORUM” 2017

De relativ puţină vreme la directoratul Bibliotecii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, dar cu instinctul sigur al manifestărilor de succes, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a realizat, împreună cu echipa sa şi în colaborare cu Direcţia pentru Cultură Suceava condusă de universitarul Aurel Buzincu, o ediţie a IV-a a Salonului de carte “Alma Mater Librorum” plină de atractivitate. Deschizându-i porţile spre comunitate, a invitat editurile sucevene, punându-le astfel faţă în faţă producţiile, a adus, invitat de onoare, Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” Ipoteşti: Fondul Documentar şi a internaţionalizat manifestarea cu prezenţa substanţială, de evidentă calitate, a Editurii Universităţii Naţionale „Iurii Fedkovici” din Cernăuţi. Sperăm că la ediţia viitoare această trecere a graniţelor va aduce la Suceava şi Universitatea de Stat din Chişinău, cu atât mai mult cu cât Sanda-Maria Ardeleanu este deţinătoarea titlului de Doctor Honoris Causa a acestei instituţii de învăţământ superior.

Vreme de două zile (11-12 mai 2017), holul central al corpului A al Universităţii a fost împânzit de standuri, cărţi şi cititori, într-un freamăt plăcut, când ca fundal pentru prezentările la microfon, când în prim-planul scurtelor pauze. Nu în misiune profesională, ci ca invitată a Editurii Muşatinii Suceava, împreună cu artista plastică Lucia Puşcaşu, de încântătoarele şi capabilele sale reprezentate, Raluca Giurcă şi Dana Ursu, am urmărit mai multe momente ale Salonului remarcând omniprezenţa Sandei-Maria Ardeleanu, plină de energie, zâmbet şi timp pentru fiecare invitat, secondată de bibliotecara ing. Liliana Cobzaru, interesul stârnit de invitaţia prof. univ. dr. Ala Sainenco, directoarea Centrului din Ipoteşti, de a candida – cadre didactice şi studenţi – la bursele de cercetare oferite de Centru, atenţia acordată lansării volumului de autor al deosebitei publicaţii a Literelor sucevene, „Atelier de Traduction”, cu redactorul-şef, prof. univ. dr. Muguraş Constantinescu, şi Violeta Cristescu, autorul anunţat – amfitrioni, şi, desigur, curiozitatea generală stârnită de prezentarea Editurii „Ruta” a Universităţii din Cernăuţi şi a multitudinii de noutăţi apărute sub egida ei, de către directorul „Rutei”, universitarul Vasil Bakai, cu participarea bibliotecarei sucevene prof. Stela Purici.

A crescut numărul participanţilor momentul, anunţat de program, al Editurii Universităţii Suceava, în care directorul, lectorul univ. dr. Victor-Andrei Cărcăle, a vorbit despre schimbările din regulamentul de funcţionare şi s-a bucurat să menţioneze finalizarea volumului in memoriam Dorel Cernomazu, nume-reper al universităţii sucevene. Şi am fost mulţumite, Lucia Puşcaşu şi cu mine, să vorbim de calitatea deosebită a albumelor de artă şi a cărţilor apărute la Muşatinii, între care, minunat ilustrate, aproape o sută de mii de exemplare ducând împreună cu faima Sfintei Mănăstiri Voroneţ, prin cărţile monahiei Elena Simionovici, şi numele Muşatinii, care, şi prin rezonanţa sa istorică, ţi se gravează în minte.

Menţionăm lansarea în încheiere a revistei „Scriptum” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava de către dr. Alis Niculică şi prezentarea Editurii Karl A. Romstorfer a Muzeului Bucovinei de către dr. Doina Creangă, împreună cu evidenţierea recentului parteneriat al Bibliotecii Universităţii cu Muzeul şi promisiunea unei surprize la toamnă, formulate de Sanda-Maria Ardeleanu, înaintea unui călduros „Să ne vedem cu bine la ediţia a V-a!”

Cum Salonul nu a oferit premii, ci numai frumoase diplome de participare, ne permitem să acordăm noi unul de simpatie celor mai interesaţi vizitatori, care au ţinut să aibă sub ochi şi să răsfoiască fiecare titlu, parcurgând lent şi cu o neostoită sete de carte expoziţia, oferta fiecărui stand – prof. Rodica Iordache, prima directoare a Bibliotecii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, şi conf. univ. dr. Olimpia Mitric. Şi altul, de asemenea de simpatie, pentru frumuseţea florilor cu care au încununat “Alma Mater Librorum” – doamnelor muşatine Raluca Giurcă şi Dana Ursu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: