Colegiul naţional de informatică “Spiru Haret” Suceava

“Sunt ceea ce fac”

Trăim într-o lume a percepţiilor şi a emoţiilor. Percepţia noastră despre Natură /Mediu înconjurător este că “e un bun gratuit” şi, ca tot ce este gratuit, nu îi dăm o valoare. Percepţia noastră despre Natură mai înseamnă şi că ni se cuvine, că e a noastră şi că nu trebuie să depunem niciun efort, iar dacă depunem un efort înseamnă că trebuie să fim remuneraţi. Dacă însă nu suntem remuneraţi, nu merită atenţia noastră. Vom întinde mâna şi vom lua, aşa cum luăm fructul de pe creangă fără a ne întreba cine este proprietarul şi nici cine a înlăturat omizile dăunătoare, pentru că, nu-i aşa, Natura este generoasă.

Sub denumirea “Sunt ceea ce fac”, s-a desfăşurat astăzi, 14 iunie 2017, în Sala Multimedia a Colegiului Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava, o activitate în care tema principală a fost Mediul înconjurător, componentele sale şi factorii poluatori din mun. Suceava şi din judeţ. Activitatea a avut ca obiective colaborarea interinstituţională pe probleme de mediu, o informare reciprocă asupra modalităţilor prin care acţionează fiecare din instituţii, propuneri de eficientizare a colaborării în viitor. Au rostit cuvinte introductive d-na dir.adj. prof.dr. Anca Andrei, precum şi consilierul pe probleme educative, prof. Maria Atănăsoae.

Parteneri în această activitate au fost CNI “Spiru Haret” Suceava, Primăria mun. Suceava, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava şi, nu în ultimul rând, SC „Florconstruct” SRL Suceava.

După prezentarea unui material în care au fost prelucrate peste 400 chestionare aplicate elevilor din colegiu, realizat de prof. Tatiana Matei, au urmat discuţii pe baza rezultatelor, dar şi pe baza întrebărilor adresate de elevi reprezentanţilor primăriei mun. Suceava, dl viceprimar – ing. Lucian Harşovschi precum şi dir. serviciului salubrizare – Mihai Hostiuc. Aceştia au dat curs iniţiativei de a expune punctul de vedere al Primăriei şi de a-i familiariza pe elevi cu gândirea acţiunilor în desfăşurarea lor. Discuţiile au fost continuate prin intervenţia d-lui Iluţă Cocriş – dir. al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care a completat tabloul informativ cu aspecte din alte zone ale judeţului Suceava. Interpelările elevilor au constat în sensibilul subiect al gropii de gunoi de pe Mestecăniş, al platformelor de depozitare temporară a gunoiului menajer, a diverselor surse de poluare a apelor etc. Dezbaterea a fost finalizată prin intervenţia d-lui ing. Valerian Popovici – dir. al SC “Florconstruct“ SRL (operatorul de salubritate în mun. Suceava, mun. Câmpulung Moldovenesc şi alte câteva comune de pe raza jud. Suceava, la care am descoperit, încă de la primele demersuri făcute, o disponibilitate deosebită în a realiza această activitate. Ne-a asigurat de suportul de care avem nevoie în demararea şi desfăşurarea acţiunilor viitoare, subliniind că suntem cu toţii parte a ceea ce vedem şi simţim că ni se întâmplă.

Pe lângă dezbatere, s-a conturat şi ideea ca elevii colegiului să fie părtaşi la implementarea programului MID (Managementul Integrat al Deşeurilor), prin diseminarea în rândul populaţiei a modului de colectare selectivă a gunoiului menajer, voluntariat, civism etc.

 Activitatea a avut şi o latură expoziţională, elevii realizând materiale cu mesaje de protecţie a mediului sub aceeaşi sintagmă “Sunt ceea ce fac”, în colaborare cu bibliotecar Roxana Chiriac. „THINK GLOBALLY, ACT LOCALLY. „Gândiţi global, acţionaţi local“ a spus autorul şi istoricul Rene Dubois. Această frază este un mod sugestiv de a reaminti elevilor, dar şi locuitorilor mun. Suceava, că problemele de mediu sunt globale în scop, dar sunt abordate, cel mai eficient, la nivel local sau individual.

 Prof. Tatiana Matei

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: