Carte, cinste cui te-a scris

Alcoolul

Nu am reuşit, nu am vrut, de fapt, să mă menţin în detaşamentul dăscălimii de ţară. Şi, iată, nu-mi părea rău încă o dată, citind noul roman al profesorului Mircea Aanei – „Paharul singurătăţii” (Ed. Eikon, 2017), o cronică crudă a dizolvării vieţii dascălului de ţară în alcool. Pâcla este mai densă decât cea din romanul de debut al lui Constantin Arcu, unde alcoolul pare chiar personajul principal, într-un Rădăuţi în care aburii dimineţilor miroseau vag a „tărie” pură. Dincoace, nu zările împrumută duhoarea specifică fierturilor de cereale sublimate în lichidul pur şi ameţitor, ci minţile celor ce se sinucid cercetând mereu şi mereu puterea de seducţie a drogului.

Autorul este, totuşi, cel ce şi-a ales personajele, dar nu neapărat ca să facă „didactică” pe seama lor, deşi o asemenea tentaţie este explicabilă. Dar n-ar fi literatură. Este literatură din clipa în care nişte destine încearcă să desluşească cauzele decăderii, ale alienării. (D.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: