Viaţa de după incendiu

> Cele 18 familii din Gura Humorului rămase fără locuinţe şi alţi locatari care au suferit pagube în incendiul din aprilie au primit ieri 70.000 lei din partea Bisericii

> Patru blocuri cu 18 apartamente vor fi construite pentru sinistraţi, pe un teren oferit de primărie

 Locatarii blocului din Gura Humorului a cărui mansardă a luat foc în noaptea de 12 spre 13 aprilie a.c. n-au trecut peste traumele psihice suferite în timpul sinistrului. Amintirea întâmplărilor din acele momente, spaima şi ulterior proporţia clară a distrugerilor produse de foc le bântuie încă somnul şi viaţa de zi cu zi. Fumul şi flăcările, apa ce a ajuns şi în dulapurile apartamentelor de la etajul I, lătratul unui câine, strigătele vecinilor, maşini de pompieri, militari, furtunuri, poziţia ciudată a unei maşini parcate lângă bloc, sunt flash-uri ce li se derulează în minte, imagini la fel de proaspete ca în urmă cu două luni. Nici faţada blocului, ce păstrează încă hidoasele urme ale incendiului, nu-i lasă să uite „noaptea ororii”.

Pentru cele 18 familii care locuiau la mansarda blocului, distrusă total de incendiu, oameni care au rămas doar cu hainele pe care le aveau pe ei atunci când au fugit să-şi salveze viaţa, şocul suferit şi jalea de fi pierdut toată agoniseala persistă fizic, în ochi, în haine, în voce.

Toţi ştiu însă – iar parte dintre ei chiar s-au mobilizat deja – că trebuie s-o ia de la capăt. Cu ajutorul autorităţilor judeţene, locale, al comunităţii, al rudelor, al oamenilor Bisericii şi al lor înşişi îşi vor construi alte locuinţe şi traiul lor va reintra, într-o zi, în normal. Dar, pentru totdeauna, viaţa lor se va împărţi în cea „înainte de incendiu” şi cea „de după incendiu”.

Cele 18 familii rămase fără acoperiş deasupra capului locuiesc acum, fiecare, pe unde şi-a găsit „culcuş”: la rude, prieteni, în apartamente puse la dispoziţie de oameni din Gura Humorului care nu stau în ele, la hotel etc. Niciuna nu este sigură însă cât va dura generozitatea celor care le găzduiesc în prezent sau cât, în bunul lor simţ, vor mai putea abuza de ea.

Oraşul Gura Humorului a trecut cu brio proba solidarităţii cu necazul celor care au pierdut tot în incendiul dinaintea Paştelui de anul acesta. Oamenii simpli au oferit sinistraţilor mâncare, haine, acoperiş deasupra capului, au donat sume în bani. Primăria a efectuat lucrări la bloc şi la instalaţiile interioare şi a oferit teren pentru case noi. Firmele au pus la bătaie, gratuit, mână de lucru şi materiale; au strâns şi nişte bani. După un mecanism de genul „te ajut ca să poţi ajuta la rândul tău”, preoţii Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului i-au hrănit pe toţi cei care lucrează încă la apartamentele afectate de incendiu şi vor face la fel şi cu cei care vor ajuta la reconstruirea apartamentelor distruse.

Sub cauza comună, de două luni, la Gura Humorului, o mână sprijină alta, pentru ca 18 familii să poată reintra în normalitate.

70.000 lei din partea Bisericii

Familiile rămase fără locuinţe şi cele afectate mai mult sau mai puţin de incendiul din noaptea de 12 spre 13 aprilie au primit ieri ajutor financiar din partea parohiei Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului şi a Asociaţiei Unităţilor de Cult Ortodoxe Proprietari de Păduri, din protopopiatele Suceava 1 şi Suceava 2.

Cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, 70.000 de lei (40.000 din partea parohiei, 30.000 de lei din partea asociaţiei) au fost donaţi oamenilor, în funcţie de valoarea pagubelor suferite de fiecare.

„Colecta s-a desfăşurat cu sprijinul membrilor consiliului parohial, în care oamenii au încredere. S-au grupat pe echipe, pe diferite sectoare şi, din om în om, au colectat suma de 40.000 de lei. A fost binevenită apoi propunerea părintelui Viorel Ilişoi, de suplimentare a ajutorului. Adunarea generală a asociaţiei proprietarilor de păduri a aprobat alocarea, şi din partea lor, a sumei de 30.000 de lei. În total sunt 70.000 lei pe care, în Consiliul parohial, am hotărât să-i distribuim dumneavoastră funcţie de numărul camerelor locuinţelor distruse şi a pagubelor suferite. O fi mult, o fi puţin, atât am reuşit. Să vă fie de folos! Noi bunăvoinţă avem, vă iubim pe toţi la fel şi ştiţi că puteţi apela la noi şi în alte probleme, când aveţi şi alte lipsuri” s-a adresat beneficiarilor ajutorul pr. Mircea Nuţu, parohul Catedralei ortodoxe din Gura Humorului.

„Pădurea este un bun al Bisericii care are, la fel ca toată averea Bisericii, scopul de a susţine activitatea pastorală, dar şi cea socială. De aceea toţi preoţii noştri au aprobat în unanimitate alocarea celor 30.000 de lei şi nădăjduim că vom reuşi să ajutăm şi în continuare. Activitatea noastră se răsfrânge de altfel în tot judeţul. Cei care au suferit pagube în urma incendiilor pot veni cu o cerere şi, după posibilităţi, îi sprijinim cu material lemnos” a completat pt. Viorel Ilişoi, reprezentatul bisericilor ortodoxe proprietare de păduri din judeţul Suceava.

„Trebuie să mergem înainte”

„Trauma din noaptea aceea trece greu. Dincolo de panică şi spaimele care în timp se mai vindecă, acum îţi tot aduci aminte că aveai de aia sau de aia, când de fapt acum nu mai ai nimic. În cazul meu, 12 ani de muncă în Grecia s-au făcut scrum în câteva ore. Oamenii ne-au ajutat, şi Consiliul Judeţean, şi Primăria, iar acum Biserica, aşa că trebuie să ne întărim şi să o luăm de la capăt. Trebuie să mergem înainte” a spus, ieri, Marius Repede, proprietarul unui apartament cu trei camere de la mansarda dispărută a blocului din Gura Humorului.

Îl cumpărase cu două luni înainte de incendiu şi locuise, împreună cu soţia şi băiatul, în noua casă, doar două săptămâni.

Când a pornit incendiul la mansardă, el şi soţia dormeau, iar fiul lor se afla, din fericire, la internatul liceului la care învaţă, în Suceava. Din cauza fumului gros nu a putut ieşi din apartament pe scări. A avut însă prezenţă de spirit şi un curaj nebun. Şi-a aruncat soţia din apartamentul lui în apartamentul unui vecin, apoi a sărit şi el.

Patru blocuri pentru familiile sinistrate, pe un teren oferit de primărie

 Proprietarii rămaşi fără locuinţe în incendiul de dinaintea Paştelui sunt pe cale de a definitiva formalităţile de înfiinţare a Asociaţiei „Mansarda” Gura Humorului, o asociaţie non-profit, al cărei preşedinte a fost propus chiar Marius Repede. Prin asociaţie se vor putea primi donaţii şi gestiona fondurile la vedere, spre a se distribui după nevoia reală a fiecărei familii. Sumele necesare pentru reconstruirea locuinţelor distruse de foc sunt însă foarte departe de a fi suficiente.

Potrivit primarului oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, Consiliul Local a pus la dispoziţie celor 18 familii un teren pe care vor fi reconstruite, la sol, locuinţele care au fost până în aprilie, la mansardă. O firmă din Gura Humorului a executat deja, gratuit, proiectul, alte două firme anunţându-şi disponibilitatea de a veni cu mână de lucru, utilaje şi materiale pentru construirea fundaţiilor.

„Vor fi construite acolo patru imobile, două cu cinci apartamente, celelalte cu patru apartamente, fiecare după cum le-a avut până la incendiu. Locatarii au fost sfătuiţi să înfiinţeze asociaţia pentru a avea un cont unic în care să fie virate toate sumele primite ca donaţie şi din care să poată fi făcute plăţi pentru lucrări” a declarat Marius Ursaciuc.

Toţi banii din donaţii şi ajutoare vor intra în contul Asociaţiei „Mansarda”

Pentru locatarii celor 50 de apartamente rămase „în picioare” după incendiu Primăria Gura Humorului a asigurat în timp scurt repararea plafonului şi izolarea lui, refacerea instalaţiilor interioare şi reparaţii la apartamentele de la etajul patru, cele mai grav avariate.

Între timp, Consiliul Judeţean a acordat ajutoare financiare pentru 36 de familii, din Fondul de rezervă fiind scoşi 302.500 lei. Suma maximă, 15.000 de lei, a fost dată pentru 12 dintre cele 18 familii rămase fără case, cele mai multe dintre familii primind câte 3.500 de lei.

Potrivit lui Marius Repede, preşedintele propus al Asociaţiei „Mansarda”, aceşti bani şi toate celelalte ajutoare financiare venite pentru reconstruirea locuinţelor vor fi virate în contul asociaţiei, imediat ce aceasta va deveni funcţională şi va avea cont bancar.

Reamintim că în noaptea de 12 spre 13 aprilie a.c., după ora 22, o defecţiune în reţeaua electrică a declanşat un incendiu la mansarda unui bloc situat în vecinătatea Catedralei ortodoxe din Gura Humorului.

Materialele din care erau construite apartamentele, 18 la număr, au ajutat la propagarea rapidă a flăcărilor, astfel că 800 mp de spaţii de locuit şi bunurile din interior s-au făcut scrum.

Zeci de pompieri cu 16 autospeciale de stingere, dintre care câteva cu scară pentru intervenţii la înălţime, au muncit pentru localizarea şi apoi stingerea incendiului până dimineaţă, când proporţiile incendiului au devenit şi mai evidente.

Dacă pentru mansardă nu s-a mai putut face nimic, iar apartamentele de la etajul patru au suferit distrugeri mari, pompierii au salvat locuinţele a zeci de familii.

Persoanele rămase fără acoperiş sunt acum gata s-o ia de la capăt şi să-şi construiască alte case.

„Mă simt cum s-o fi simţit bunica după război, când bombardamentele i-au distrus casa. Şi-a făcut apoi cu bunicul alta în care şi-a născut copiii şi în care am venit apoi şi noi, nepoţii. E foarte greu, pentru că nu ştim de unde vom lua bani pentru construcţie, pentru interioare, pentru mobilă… Dar viaţa merge înainte” a spus ieri, oftând adânc, o femeie care a trecut în aprilie prin groaza incendiului de la mansarda blocului din Gura Humorului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: