De ieri, la Suceava

Jocurile „Disabled Persons’ Olympics”, ediţia a III-a

> Participă la competiţii peste 150 de persoane cu dizabilităţi, de la copii la adulţi

În sala de sport a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, ieri s-a dat startul Jocurilor Olimpice pentru persoane cu dizabilităţi – „Disabled Persons’ Olympics”, aflate la a III-a ediţie. Cel care a declarat deschise competiţiile şi a pus mingea în joc a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Marin-Gheorghe Niţă, care a şi adresat participanţilor un îndemn la practicarea sportului.

Jocurile sunt organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, în parteneriat cu Direcţia de Sport şi Tineret a Judeţului Suceava şi cu sprijinul Fundaţiei Te Aud România.

În cuvântul către presă, Marin-Gheorghe Niţă a declarat că îşi doreşte ca numărul competiţiilor sportive pentru persoanele cu dizabilităţi să fie mai mare, iar acestea să fie mai intens mediatizate, pentru că „o activitate sportivă te ajută mental şi fizic, îţi ridică tonusul de viaţă şi pofta de a trăi”. „Acestea sunt cam sporadice şi poate ne aud cei care ar trebui să facă cât mai multe acţiuni de genul asta” consideră vicepreşedintele CJ, apreciind că „e de datoria noastră să le fim alături celor care sunt oameni la fel de normali ca şi noi”, chiar dacă au „o viaţă mai deosebită”. „Trebuie să fim tot timpul alături de ei, să îi încurajăm, pentru că au nevoie de noi să le spunem un cuvânt frumos, să le zâmbim, să le dăm din starea noastră de spirit bună. Trebuie să îi băgăm în seamă pentru că altfel se cred excluşi din viaţa socială şi din cea economică, trebuie să avem mare grijă de ei, să nu fim egoişti în viaţa de zi cu zi, pentru că se simt marginalizaţi. Dacă ni-i apropiem vom fi şi noi oameni adevăraţi, iar ei se vor simţi tot mai bine în preajma noastră”.

După cum a declarat Nadia Creţuleac, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava, competiţiile sportive se vor desfăşura vreme de 3 zile, timp în care vor avea loc întreceri de baschet, tenis de masă şi fotbal. După fiecare probă se va face premierea.

 S-au înscris mai mult de 150 de participanţi, grupaţi în trei grupe de vârstă: 8 – 13 ani, 14 – 18 ani şi persoane adulte cu dizabilităţi, cu vârsta peste 18 ani. „Le mulţumim celor de la Direcţia de Sport pentru că s-au ocupat de cupele şi medaliile pe care le vor primi câştigătorii. De asemenea, mulţumim şi celor de la Fundaţia Te Aud România, care vor da cadouri şi premii tuturor participanţilor” a spus Nadia Creţuleac, care a precizat şi scopul acestor activităţi: „dezvoltarea abilităţilor, fairplayului şi a incluziunii sociale”.

Anul acesta, Fundaţia Te Aud România este partener la această acţiune, ne-a declarat Gabriela Popescu, preşedinte al fundaţiei, care a ţinut să adauge că „sportul reprezintă unul din obiectivele principale ale fundaţiei”. „Considerăm că sportul dezvoltă abilităţi de muncă în echipă şi vrem să le mulţumim celor implicaţi că ne-au dat şansa să le fim alături la această ediţie, ne dorim să le fim alături şi pe viitor”.

Fundaţia a venit cu premii oferite tuturor participanţilor la cele trei discipline sportive – cu ajutorul celor de la celebra echipă americană de baschet Harlem Globetrotters – adică echipament de fotbal, tricouri, mingi, toate primite din Statele Unite.

Sponsori generoşi, către care am văzut îndreptate mulţumiri, sunt Shopping City Suceava, magazinul „Decathlon”, „Aqua Carpatica” şi restaurantele „Latino”, „Padrino”, „Lounge Suceava”.

…Căldură umană, asta a simţit reporterul dincolo de zumzetul inerent unor mari adunări de oameni. Ochi curioşi, priviri vesele, copii şi tineri care m-au salutat veseli când am trecut pe lângă ei şi care s-au dat la o parte din calea mea, când s-a întâmplat să ne aflăm în faţa vreunei uşi. Voci calde de profesori şi la fel de calde ale copiilor, căci aceştia păreau a fi participanţii cei mai numeroşi.

Iar un moment aparte mi-a încălzit sufletul: condusă în biroul directoarei centrului şcolar, Gabriela Lupaşcu, de către prof. Veronica Budeanu, am auzit o voce caldă, plină de bunătate: „Ce mai faceţi, doamnă profesoară, cum vă simţiţi?”. Astfel am aflat că prof. Budeanu a fost protagonista unui accident de circulaţie care s-a petrecut pe 4 iunie. Şi, la auzul acelei voci pline de grijă, m-am gândit că doamna profesoară suportă mai uşor momentele astea grele când are alături copii cu suflet mare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: