Aşa-i românul

La inaugurarea sucursalei sucevene a defunctei Bancorex, s-a organizat în salonul mare al Restaurantului „Arcaşul” o masă festivă. Cred că era prima, dacă nu greşesc, care aducea în Suceava bufetul suedez ca mod de (auto)servire. Mesele de fiecare zi au fost aşezate una lângă alta în mijlocul sălii, realizându-se una suficient de mare pentru ca acolo să fie etalate feluritele mâncăruri pregătite cu o asemenea ocazie şi tot ce este necesar pentru ca omul să-şi ia ce doreşte. Băutura era aşezată în două colţuri ale sălii, pe măsuţe speciale.

După conferinţa de presă, gazde, oaspeţi şi ziarişti au purces la accesarea bunătăţilor etalate. Era pare-se spre sfârşit de iarnă, dar masa găzduia fructe exotice greu de găsit în România la începutul anilor ’90, care ne făceau irezistibil cu ochiul.

De la Bucureşti, conducerea băncii venise însoţită de o gaşcă de ziarişti din presa centrală. Gaşca noastră, a presei locale, aduna, între alţii, pe George Damian, Ion Beldeanu, Mircea Motrici, Constantin Severin, cel ce scrie aceste rânduri şi alţii.

Discutam cu Mircea Motrici. Era oarecum iritat de dezinvoltura colegilor bucureşteni, de viteza cu care se aruncaseră asupra bunătăţilor puse la dispoziţie. Remarcasem şi eu un tip extrem de dezinvolt, care îndesa banane, kiwi, caise, piersici într-o sacoşă şi tocmai se îndrepta spre unul dintre colţurile cu băuturi. L-am făcut atent pe Mircea. Tipul a luat o sticlă de whisky şi şi-a îndesat-o în borsetă, una suficient de încăpătoare încât să primească valorosul obiect. Şi-a închis borseta şi a păşit prin faţa lăutarilor, înşiraţi de-a lungul ferestrei ce dă spre liceu. În chiar clipa aceea ei au început să cânte „Aşa-i românul”. Am izbucnit în hohote de râs, toţi scribii suceveni, când le-am explicat apoi situaţia.

Bucureşteanul însă nu s-a sinchisit.

Cu siguranţă că nu au fost deloc puţine situaţiile în care v-a venit să fredonaţi celebra melodie, care defineşte multe dintre deloc lăudabilele noastre apucături.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: