Bărbaţii suceveni se reîntorc la bărbier

> Tehnicile de odinioară de îngrijire a părului şi bărbii, transpuse într-o poveste modernă

 Într-o atmosferă specială, ce aduce aminte de frizeriile de altădată şi de vechile filme americane, cu poze alb-negru şi mobilier peste care s-a aşezat patina timpului, un tânăr din Suceava îşi întâmpină clienţii, exclusiv bărbaţi, promovând întreţinerea corectă a părului şi a bărbii.

Cristian, un sucevean în vârstă de 30 de ani, hairstylist barber şi formator, a adus clasica meserie de bărbier într-o poveste modernă, unde bărbaţii se pot simţi confortabil, fiind tunşi sau aranjaţi precum odinioară.

Conceptul de „Barbershop” a început sa fie tot mai cunoscut în ţară, dar şi în Suceava, tineri şi seniori deopotrivă preferând să se lase pe mâinile celui ce a ales să readucă la viaţă tradiţia bărbieritului în salon.

„Într-adevăr, conceptul de Barbershop a devenit foarte cunoscut, şi în Suceava a prins amploare. Deşi această practică este cunoscută de pe vremea Egiptului Antic, a Mesopotamiei şi a Sumerului, ea poate fi considerată un concept abia în momentul în care există educaţie în direcţia aceasta” a declarat, în exclusivitate pentru NewsBucovina, Cristian, hairstylist barber şi formator în cadrul salonului Irina Salon Old Glory.

Suceveanul a mai explicat că prima şcoală de barberi a apărut în 1893, la Chicago, fiind considerată prima instituţie de acest fel din lume, iar datorită faptului că a avut un foarte mare succes încă de la început, modelul a fost preluat de toate marile oraşe din Statele Unite ale Americii. Ulterior, conceptul a fost preluat şi de lumea modei, care a conturat imaginea gentilomului cu barbă.

 „În spatele noţiunii de «Barbershop» întâlnim tunsorile, bărbieritul, tratamentele pentru scalp şi tratamentele faciale pentru bărbaţi” a spus tânărul hairstylist barber.

El a arătat că deschiderea şi inaugurarea Barbershopului a fost „un vis adus în lumea reală”, chiar în ziua în care a împlinit 30 de ani, visul său din copilărie fiind completat cu ritmuri de muzică jazz şi o petrecere în stil „The Great Gatsby”, de la care nu au lipsit accesoriile pline de strălucire.

În ceea ce priveşte elementele păstrate din clasicul frizeriilor de altădată, Cristian a precizat că la intrarea în salon clienţii vor da peste un Barber Pole, semn comercial de tradiţie în SUA, simbol al Barbershopului.

De asemenea, pentru a da un aer clasic salonului, tânărul a amenajat spaţiul cu aparate radio şi foto vechi, pentru a realiza o imagine de sfârşit de secol XIX, început de secol XX. Totodată, scaunele de frizerie sunt elemente de mobilier vechi, din 1940, Cristian urmărind să creeze confort şi o stare de relaxare pentru clienţii săi.

Cât despre tehnica de lucru, Cristian ne-a mărturisit că adaptează tunsoarea la personalitatea şi fizionomia clientului, tendinţa lui fiind aceea de „a nu urmări tendinţele”. (MIHAELA TCACIUC; fotografii: SILVIU ASAVOAIE)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: