Referendum pentru familie

Revizuirea art. 48 alin. 1 din Constituţie nu aduce nicio atingere vreunui drept individual

Prin Decizia 580/20.07.2016 Curtea Constituţională a avizat constituţional propunerea de modificare a dispoziţiilor art. 48 alin. 1 din Constituţie reţinând că ea nu aduce nicio ingerinţă vreunui drept individual.

Potrivit art. 48 alin. 1 din Constituţia în vigoare azi, căsătoria este definită prin folosirea terminologiei care trimite la consimţământul liber „între soţi”, iar potrivit disp. art. 259 alin. 1 Cod Civil, terminologia folosită raportat la căsătorie ca uniune liber consimţită ce stă la baza familiei este aceea de „între un bărbat şi o femeie”.

În aceste condiţii, fiind vorba despre o chestiune aproape tehnică de translatare a definiţiei căsătoriei din Codul Civil în Constituţie, iniţiativa privind această modificare a primit inclusiv avizul constituţional dat de către Curtea Constituţională prin Decizia 580/20.07.2016, care reţine în mod expres „prin înlocuirea sintagmei între soţi cu un bărbat şi o femeie, se realizează doar o precizare în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, aceasta fiind, de altfel, chiar semnificaţia originară a textului”.

Aşadar, având de verificat iniţiativa cetăţenească şi din perspectiva dispoziţiilor art. 152 alin. 2 din Constituţie – potrivit cu care nicio revizuire nu va putea fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora, Curtea a arătat în mod expres că modificarea vizează textul constituţional care protejează căsătoria şi relaţiile de familie decurgând din căsătorie, aceste relaţii fiind diferite de raporturile de familie de fapt protejate prin dreptul la viaţa familială ocrotit constituţional de art. 26. din Constituţie.

Din nou, este obligatoriu să ne raportăm la autoritatea considerentelor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 580/20.07.2016 în care s-a reţinut că textul propus a fi modificat (art. 48 alin. 1 din Constituţie) are denumirea marginală Familia, iar, în conţinut, stabileşte o serie de principii şi garanţii în privinţa căsătoriei.

Aşadar, Curtea reţine că dispoziţiile art. 48 din Constituţie consacră şi protejează dreptul la căsătorie şi relaţiile de familie rezultând din căsătorie, în mod distinct de dreptul la viaţă familială, care are un conţinut juridic mult mai larg, consacrat şi ocrotit de art. 26 din Constituţie.

Cu alte cuvinte, Curtea Constituţională delimitează dreptul la viaţă de familie – protejat constituţional prin art. 26 din Constituţie – cuprinzând inclusiv raporturile de familie de fapt, de dreptul protejat de art. 48 din Constituţie şi care priveşte ocrotirea relaţiilor de familie care rezultă din căsătorie, a căror importanţă a îndrituit legiuitorul constituant să reglementeze în mod distinct în această dispoziţie constituţională protecţia relaţiilor de familie care izvorăsc din căsătorie şi din descendenţă, respectiv din legătura dintre părinte şi copii.

Tocmai această motivare riguroasă înlătură şi opinia că revizuirea art. 48 alin. 1 din Constituţie ar intra în contradicţie cu art. 26 din Constituţie. Or, aşa cum a antamat şi Curtea Constituţională acest aspect, atât timp cât dispoziţia art. 48 din Constituţie se referă la ocrotirea relaţiilor de familie care rezultă din căsătorie, instituţie juridică cu cele mai importante efecte juridice şi sociale în materie, nu se poate vorbi de o contradicţie între această dispoziţie constituţională şi o alta care protejează ansamblul complex al relaţiilor şi vieţii de familie.

Curtea Constituţională a statuat aşadar că revizuirea dispoziţiilor art. 48 alin. 1 din Constituţie nu aduce nicio ingerinţă drepturilor individuale ale altor persoane.

Av. ANA-CORINA SĂCRIERU

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: