PSD – faza care pe care

Încă din perioada pregătirii alegerilor de anul trecut, social-democraţii au jucat totul pe o singură carte – Liviu Dragnea, aşa cum au făcut-o încă de pe vremea FSN, moştenitorul PCR, iar norocul şi securizarea parcursului i-au favorizat până acum. Astfel, până în 2004, nici Ion Iliescu, nici Adrian Năstase, nici alte proeminenţe nu au fost deranjaţi de justiţiari cu întrebări indiscrete. Fireşte, erau bâzâiturile din presă şi de pe scena politică, dar cine le lua în seamă?

De ce trebuia securizat cel mai mare şi mai tare partid? Ei, bine, aici e aici. Oriunde în lume, regimurile de stânga („caviar”), fie social-democrate, fie socialiste, sunt consumatoare de mari resurse, iar banul public nu merge spre investiţii, ci spre crearea bunăstării proprii, mai întâi, şi ce rămâne se împarte „echitabil” celor nevoiaşi, de care au mereu nevoie pentru a câştiga alegerile. Dacă banii pentru săraci sunt folosiţi oarecum legal pentru fidelizarea bazinului electoral, banii pentru propriile interese au un circuit aparte, cel mai adesea infracţional, iar PSD nu a făcut excepţie.

Odată cu Mircea Geoană şi Victor Ponta, prea slabi ca să-şi creeze statut intangibil de tătuc atotputernic, Justiţia a început să-i întrebe pe politicieni, nu doar pesedişti, de sănătate, iar unii dintre ei au primit cartonaş roşu, în loc de lauri. Aşa se face că securizarea carierei politice n-a mai fost posibilă în aceeaşi măsură din moment ce Justiţia a devenit independentă. Doar nu altceva înseamnă actualmente scandalul arhivei SIPA.

Acum, când cartea lui Liviu Dragnea nu s-a dovedit câştigătoare, PSD se află în faza care pe care, iar leadershipul, la ananghie. Cauzele sunt multiple: la umbra liderilor puternici nu creşte fir de iarbă, iar pepiniera de cadre e mereu pipernicită. Ca dovadă, n-au avut de unde scoate un prim-ministru puternic, în stare să ţină în frâu păsările de pradă ale actualei majorităţi şi stufosul guvern căruia i s-a pus în cârcă un program de guvernare mai degrabă ipotetic-iluzoriu decât raţional.

Dacă pe vremea lui Iliescu, Năstase, Roman… s-a permis iţirea unor Geoană, Ponta, Corina Creţu, odată cu Geoană – Ponta – Dragnea, promovarea cadrelor de partid şi-a pierdut cu totul firescul şi valoarea. Meritul a fost totalmente înlocuit de loialitate, de credinţa nestrămutată în liderul suprem, iar acum trag ponoasele propriei politici. Se pare că meritocraţia nu prezintă interes nici pentru alte formaţiuni, aşa că să nu-i plângem doar pe social-democraţi.

N-am crezut de la început în varianta Sevil Shhaideh, aşa cum n-am crezut nici în Sorin Grindeanu, oameni capabili, de altfel, dar situaţi în afara jocului politic. La monopolul căruia liderul suprem „daddy” Dragnea n-a vrut şi încă nu vrea să renunţe, chiar dacă rezulta din start un premier marionetă. Sau poate tocmai de aceea.

Cu toate încercările mediilor de casă de a-l impune pe plan intern şi extern, tentativa nu a dat cine ştie ce rezultate, iar acum nu ştiu cum să scape de el. Au trei alternative, una mai proastă ca alta: să demisioneze el însuşi, să fie obligat de demisia unei treimi din guvern sau să fie demis prin moţiune de cenzură de propria majoritate. În oricare dintre situaţii ajung însă la mâna preşedintelui, ceea ce nu le convine în ruptul capului. Aşa că nu este exclusă continuarea unei guvernări cu hârdăul de lături în loc de sabia lui Damocles deasupra capului. Asta da alternativă!

Analiştii susţin că lucrurile nu erau în ordine din capul locului: un guvern serios nu poate avea comanda decât la Palatul Victoria, nu la partid, şi orice ingerinţă până acum a dus la eşec. De moment ce toate hotărârile erau luate de Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu era pus în situaţia jenantă de a fi simplu executant, iar imaginea lui s-a deteriorat cu totul. Dacă lui Dragnea i-a convenit să-şi arate muşchii, acum va trebui să răspundă. Măcar în faţa partidului.

Din păcate, criza partinică de leadership a lovit necruţător pe scena noastră politică, fireşte, cu excepţia UDMR. Nu doar PSD se zbate ca peştele pe uscat fără personalităţi marcante, ci şi PNL, USR… Poate s-or învăţa minte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: