Manifestările din vechea Stupcă

Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina” – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Primăria Comunei Ciprian Porumbescu, a organizat duminică, 4 iunie a.c., în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului European al Artelor „Ciprian Porumbescu”, o serie de manifestări culturale şi artistice şi în comuna Ciprian Porumbescu.

La Biserică, în prezenţa unor oficialităţi judeţene şi locale, dar şi a unui mare număr de localnici, s-a oficiat parastasul familiei preotului Iraclie Porumbescu şi al compozitorului Ciprian Porumbescu, înmormântaţi în cimitirul parohial din localitate. Cu această ocazie, Corala „Academica” din Câmpulung Moldovenesc a interpretat, cu sensibilitate şi suflu patriotic, creaţii corale memorabile ale lui Ciprian Porumbescu, între care şi „Tricolorul”. Au fost momente de emoţie şi de artă veritabilă, ce s-au împlinit apoi, pe un alt palier cultural, la Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu”.

Începând cu ora 13, la Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu” a fost deschis Salonul de primăvară-vară al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava şi a fost etalată vitrina cu seriile complete ale volumelor „Ciprian Porumbescu necunoscut”, ce conţin importante studii muzicologice contemporane asupra creaţiei porumbesciene elaborate în perioada anilor 2011-2013 şi ale monumentalei monografii intitulate „Iraclie şi Ciprian Porumbescu”, scrise de profesorul universitar Leca Morariu, din care au fost lansate volumele al 3-lea şi al 4-lea.

Subsemnata a vorbit despre importanţa evenimentului finalizării proiectului editorial monumental ce s-a realizat pe parcursul a patru ani – între anii 2014 şi 2017 – prin efortul savantului îngrijitor al ediţiei, prof. univ. dr Vasile Vasile, muzicolog membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Evenimentul a fost onorat de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, dl Gheorghe Flutur, şi a actorului Vlad Rădescu, interpretul rolului Ciprian Porumbescu din filmul memorabil închinat bardului de la Stupca, devenit în această zi cetăţean de onoare al Comunei Ciprian Porumbescu. Cu această ocazie a fost distribuit gratuit un număr de volume participanţilor interesaţi de lectură ştiinţifică şi de cultură savantă.

Corala „Academica” din Câmpulung Moldovenesc a oferit şi un concert în aer liber pe scena amenajată în curtea Muzeului Memorial, cu un program coral divers, axat în special pe prelucrări corale de folclor ale unor compozitori români cunoscuţi din secolul al XX-lea. Eleganţă şi simţ stilistic, vocalitate îngrijită şi unitate a partidelor vocale, sunt câteva trăsături ce se disting la corala câmpulungeană în interpretarea repertoriului îndelung rodat.

A urmat un spectacol folcloric în care au fost etalate formaţii valoroase de copii, alături de formaţii folclorice consacrate în privinţa autenticităţii repertoriului şi a manifestării artistice, ce au demonstrat capacitatea perpetuării tradiţiei folclorice de la generaţie la generaţie, asigurându-i perenitatea. Programul a fost deschis de Ansamblul „Bidirelul” din Stupca, format din elevi ai şcolii din localitate, ce a etalat cu prospeţime şi spontaneitate juvenilă jocuri din localitate şi câteva cântece. Alte formaţii de copii şi tineret şi-au dovedit, în faţa publicului, cu farmecul vârstei fragede ori cu robusteţea tinereţii, îndemânarea jocului şi a cântului tradiţional, etalând un repertoriu valoros, reprezentativ pentru zona Bucovinei. Acestea sunt: Formaţia de dansuri „Mănăstirenii” din Mănăstirea Humorului, Ansamblul folcloric „Moştenitorii Bucovinei” din Gura Humorului şi Ansamblul folcloric „Pădureţul” din Cacica.

Soliştii vocali Florentina Moldovanu, Doina şi Ciprian Petroaie, Andra Matei, Mihai Hrincescu, Nicoleta Cojocaru şi Radu Sarafim, elevi şi foşti elevi ai Şcolii Populare de Artă sucevene, au dovedit o bună educaţie muzicală, onorând strădania dascălilor lor cu prestaţii artistice de bună calitate, pline de vervă şi antren.

Grupurile folclorice de adulţi au fost alese pe sprânceană, pentru a etala tradiţia în ceea ce are ea mai valoros. Grupul folcloric „Arcanul”, din Frătăuţii Noi, Grupul vocal „Dor Bucovinean” din Siret, Grupul folcloric „Obcina Stânişoarei” din Mălini şi Fanfara „Brazii Bucovinei” din Sf. Ilie sunt proiecţia unei tradiţii de mare vechime în contemporaneitate, ce se afirmă actualmente cu valoare patrimonială de tezaur cultural. Tezaure nu sunt numai repertoriile dezvăluite publicului, ci înseşi formaţiile care le conservă şi le interpretează cu plăcere şi bucurie.

Trebuie remarcată şi prezentarea inspirată, plină de vervă şi antren, spontană, lipsită de sloganuri şi de formule şablonarde a prezentatoarei Gabriela Teişanu, o bună interpretă a doinei bucovinene din zona Sucevei.

Un cer senin, limpede şi o vreme splendidă cu soare mângâietor şi mireasmă de fân necosit încă au atras participanţi numeroşi la sărbătoarea câmpenească din jurul Muzeului Memorial „Ciprian Porumbescu”, ce s-a prelungit până târziu în noapte. La aceasta a contribuit şi ansamblul folcloric studenţesc „Arcanul”, al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, creând atmosfera nostalgică a petrecerilor câmpeneşti din studenţia de odinioară a lui Ciprian Porumbescu, relatate amănunţit de Leca Morariu în monumentala monografie închinată lui Iraclie şi Ciprian Porumbescu. Astfel, toate generaţiile şi-au dat mâna în împlinirea unei manifestări culturale comemorative complexe, de bună calitate, în ziua Rusaliilor, la Stupca de odinioară a porumbeştilor.

CONSTANŢA CRISTESCU

Foto: VICTOR RUSU

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: