Fabrica Egger din Rădăuţi are unica instalaţie de reciclare a lemnului din România

Producătorul de panouri pe bază de lemn a dezvoltat un circuit integrat pentru colectarea & reutilizarea lemnului reciclabil.

Compania de familie creează sustenabilitate pe termen lung pentru reciclarea lemnului în România. Egger a pus piatra de temelie pentru un circuit integrat pentru colectarea şi reciclarea produselor secundare pe bază de lemn prin cele două platforme de colectare din România (Timberpak Cernica & Cluj­Napoca), precum şi prin instalaţia de reciclare a lemnului şi centrala pe bază de biomasă de la fabrica EGGER din Rădăuţi.

Divizia de colectare de lemn reciclabil – Egger Timberpak – şi unica instalaţie de reciclare a lemnului din România sunt soluţiile companiei pentru un ciclu de viaţă secundar, sustenabil, al materialelor pe bază de lemn.

Egger România, pionier al industriei de procesare a lemnului, a investit 23,9 milioane de euro în instalaţia de reciclare şi platformele Egger Timberpak de colectare lemnului reciclabil: paleţi deterioraţi, mobilier vechi, deşeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deşeuri lemnoase de la construcţii şi demolări, deşeuri lemnoase municipale sau biomasă.

Investiţia în reciclarea lemnului este o investiţie în cea mai sustenabilă şi responsabilă utilizare a lemnului, ca materie primă naturală.

„Cantităţile de lemn reciclabil prelucrate şi reciclate în 2016 de către Egger România, au înlocuit potenţialul de utilizare a 35.000 de hectare de pădure. Avem o instalaţie de reciclare a lemnului unică în România, dedicată şi utilizată exclusiv în acest scop. La nivel european, Egger utilizează în medie 30% lemn reciclat pentru producţia plăcilor pe bază de lemn.

Anul trecut, Egger România a atins un nivel de aproape 8%; iar în prima jumătate a anului 2017 vom atinge un procent de 15% lemn reciclat şi estimăm o cotă de 17% pentru a doua jumătate a anului. Considerăm că sunt necesare investiţii în infrastructură şi educaţie pentru subiecte privind managementul reciclării, pentru companii şi cetăţeni.

De exemplu, implementarea legii 249/2015 la nivel de producător este esenţială pentru a atinge obiectivele europene de reciclare. Există o necesitate reală de a asigura trasabilitatea pentru produsele secundare, derivate şi a materialelor de ambalare pe bază de lemn, de la producător şi până la reciclatorul final.

Compania Egger sprijină conservarea resurselor pe termen lung şi utilizarea sustenabilă şi responsabilă a materiilor prime, conform valorilor şi filozofiei noastre. Obiectivul nostru pentru anul 2020 este să reciclăm mai mult de 150.000 tone de materiale pe bază de lemn anual, echivalent cu mai mult de 30% din volumul de masă lemnoasă provenită din lucrări forestiere”, declară Ioan Banciu, director tehnic Divizia Egger Europa de Est.

Reciclarea lemnului la Egger Rădăuţi

În ultimii 5 ani, Egger a investit în total peste 60 milioane euro în reciclarea lemnului în România, în două platforme de colectare lemn Egger Timberpak, în unica instalaţie de reciclare a lemnului din România şi într-o centrală pe bază de biomasă care produce energie ecologică în fabrica din Rădăuţi.

Cu ajutorul unei echipe de achiziţii specializate, compania a mărit cantităţile de lemn reciclat şi a încheiat contracte pentru lemn reciclabil cu cei mai puternici jucători din industria retail, auto, reţele de bricolaj, industria băuturilor şi a bunurilor de larg consum din România.

Unităţile Egger Timberpak şi cele mai noi tehnologii de reciclare permit utilizarea multiplă a lemnului (în sistem cascadă), economisesc resurse naturale şi înmagazinează CO2. Egger a dezvoltat locaţii similare în Marea Britanie şi în Germania şi colectează, în total, 480.000 de tone de lemn reciclabil anual. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: