Pariurile, o lume de extaz şi agonie

Mania pariurilor sportive a cuprins, în ultimii ani, România. Casele de pariuri au deschis agenţii după agenţii şi în Suceava, câte două, trei pe câţiva zeci de metri de stradă. E loc pentru toată lumea, se pare.

Pasiunea pariurilor a cuprins rapid şi vorace tineri, adulţi şi vârstnici, deopotrivă, cu vagi sau temeinice cunoştinţe din sport, toţi dornici de câştiguri, dar şi de puseuri de adrenalină, bătăi nebune de inimă, momente la limită şi emoţii dintre cele mai puternice. Pariorii sunt o masă de oameni paralelă lumii sportului, care trăieşte competiţiile la cote pătimaşe, mai pătimaşe poate decât confruntarea pe care au pariat. Lumea lor este când extaz, când agonie.

Nu arătăm cu degetul reprobator către pariori, cei bine informaţi, care mizează cumpătat, ştiu când şi la cât să se oprească şi nu risipesc, bolnavi, averea familiei. Şi nici măcar la cei fără minte şi fără noroc, care, în imposibilitate de a-şi opri pornirile, topesc şi banii pe care nu-i mai au, în speranţa că într-o zi vor putea recupera verigheta nevestei, amanetată pentru bani de pariu înainte de vreo etapă din Primera Division.

Pariorii – şi cei deştepţi, şi cei proşti – îşi aleg singuri drumul, evenimentele pe care mizează, sumele pe care le pun la bătaie şi, deci, posibilitatea de a ajunge într-o bună zi săraci, plini de datorii şi nefericiţi.

Pariul şi adrenalina pură

„Casa pariurilor”, „Fortuna”, „UniBet”, „StanleyBet”, „Super Bet” sunt câteva dintre casele de pariuri care funcţionează la Suceava. Pariorii au posibilitatea să mizeze şi pe o mulţime de site-uri online acreditate de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, dar o fac cu reticenţă, pentru că trebuie să-şi dezvăluie datele de cont.

Cert este că posibilităţile de a paria pe orice competiţie sportivă oficială de pe planetă sunt nesfârşite, iar peste noapte apar altele şi altele. Fiecare casă de pariuri se autointitulează a fi cea mai experimentată, cea mai importantă, cea mai apreciată, cea mai sigură etc., pentru a atrage clienţi; iar aceştia vin, cu speranţa că poate, într-o bună zi, vor lua potul cel mare.

Ca să putem radiografia cât mai obiectiv lumea pariurilor sportive am obţinut colaborarea unui sucevean care ştie exact ce se petrece în interiorul ei. L-am numit Alexandru, un bărbat trecut de 40 de ani care, din propriile-i mărturisiri, a pierdut, la jocuri de noroc de toate felurile, mulţi, foarte mulţi bani, un apartament, bijuterii şi ceva pământ. Acum s-a lecuit, iar dacă are ocazia, mai scapă o pildă celui care vrea să ştie cum e să ajungi lefter după ce viciul îţi conduce viaţa.

„Sunt mulţi suceveni care pariază. Din toate categoriile sociale, de toate vârstele, de la elevi de liceu la bunici cu degete strâmbe de artrită. Nu contează gradul de inteligenţă, mărimea salariului sau anii de şcoală. Ce-i cheamă acolo? Adrenalina cea mai pură, patima, emoţia, şi pe unii inconştienţi, gândul că ar putea da marea lovitură. Să vezi ce nebunie este când urmăresc live meciurile pe care au pariat… E ceva extraordinar, agitaţie, teamă, emoţie, bucurie, nervi…

Unii pariază 20 de lei, alţii şi peste 1000 de lei, unii constant, alţii din când în când. Cei mai mulţi aleg, pentru siguranţă, cote mici, pe un singur eveniment sportiv, şi câştigă. Alţii pariază pe mai multe evenimente şi au şansele cele mai mari să piardă. Ştiu şi suceveni care sunt deja dependenţi de pariuri. Am în minte cel puţin trei persoane care trăiesc doar ca să ajungă să vadă teletextul competiţiilor pe televizor sau pe internet şi care fac rost în orice fel de bani pentru un pariu. Pariază şi nu pot acuza pe nimeni când pierd, pentru că singuri aleg pe ce meciuri mizează” spune Alex.

„Fă ceva cu banii câştigaţi, pentru că nici nu ştii când dispar”

Printre pariorii suceveni se regăsesc tineri care „taie frunze la câini” şi pariază pe banii părinţilor, dar şi bărbaţi care au resurse proprii generoase: valutişti, funcţionari publici, patroni de firme, funcţionari de bancă. Doar că în timp ce unii o fac la vedere, pentru că n-au de ce se ruşina, alţii, figuri cunoscute, „la cravată”, vin mai ferit, la ore când sediile agenţiilor sunt mai goale.

„Vreo 80 de milioane (bani vechi) a câştigat odată unul, mai demult. Se capsase bine şi în curaj a pariat pe cote mari. Pe vreo 12, 13 evenimente. Nici gând să-i iasă toate, mă gândeam. Dar i-a mers. O pungă de bani. Circ a fost, nu alta! Crezi că a mai contat că în timp pierduse mai mult decât luase atunci?! Nu mai ştiu ce a făcut cu ei, dar de atunci le spun unora care au noroc să facă ceva cu banii câştigaţi. Ce e făcut e bun făcut, altfel, nu ştii când dispar” povesteşte colaboratorul meu.

Pariuri cu banii pentru medicamentele mamei

Alex îmi vorbeşte despre o altă întâmplare din care a învăţat. Adevărată sau nu, ea poate fi încă o lecţie pentru pariori nestăpâniţi. Cu ceva mai mult timp în urmă, spune el, la o casă de pariuri s-a înfiinţat un tip ce tocmai luase un împrumut la bancă. A jucat cu ei la păcănele, a pariat şi a pierdut o parte. A zis că recuperează şi a pariat în continuare, până i-a pierdut pe toţi. Până la ultimul leu.

Nu mai ştie urmarea acestei situaţii, dar ştie ce s-ar fi putut întâmpla cu individul respectiv.

„Niciodată să nu insişti să recuperezi imediat banii pierduţi la pariuri sau alte jocuri de noroc. Nici nu simţi când ajungi la fundul sacului. Te duci lin la vale, până te trezeşti ruinat. Apoi aude o ţară de tine de la televizor că ţi-au pus capăt zilelor atârnat de-o cracă în pădure” spune suceveanul, scuturându-se ca de piaza rea.

Şi-mi mai spune despre el însuşi şi despre alţii pe care îi cunoaşte, care au tocat la pariuri banii de întreţinere şi lumină, banii pentru medicamentele mamei, cei pentru cadoul nevestei, de 8 Martie, alocaţia copilului şi alţi bani luaţi pe lucruri din casă duse la amanet. O spune sfidător, cerând parcă înapoi vorbe grele şi pedeapsă.

„Dacă ştii că te-a făcut taică-tău fără noroc, nu călca în viaţa ta într-o casă de pariuri !”

Cred că omul din faţa mea ar putea scrie oricând un ghid al nenorocirilor ce vin odată cu dependenţa de un joc de noroc şi, deopotrivă, un ghid ce te poate feri de pierderi.

Un parior inteligent este unul informat, spune Alex. Înainte de a miza, acesta trebuie să fi citit multe despre ţinta pariului său. Cum a jucat în ultima lună şi chiar în tot ultimul an, iar dacă este o echipă trebuie să ştie despre palmares, transferuri, stil de joc, antrenori şi chiar despre vreme la ora meciului. Chiar şi aşa nimic nu e sigur într-o confruntare. Mai pot fi pariuri aranjate, pentru că se ştie în lumea pariorilor că nu este zi fără un pariu aranjat. Dar fără informaţii, pariul e pierdut aproape sigur.

„Şi mai e ceva. Poţi fi deştept şi informat de să dai pe de lături, dacă ştii că te-a făcut taică-tău fără noroc, nu călca în viaţa ta într-o casă de pariuri!” recomandă vehement Alexandru.

Despre pariorii proşti, suceveanul este foarte clar: „Un parior prost este acela care nu se informează şi îşi închipuie că o echipă poate câştiga tot timpul. Dar este un prost irecuperabil dacă tot pierde şi nu ştie când să se oprească”.

Dependenţa de jocuri de noroc, mai grea decât cea de alcool

Cât timp pariurile şi alte jocuri din aceeaşi „familie” se rezumă a fi doar o simplă distracţie, cu noroc la bani uneori, treaba e relativ liniştită. Şi romanii pariau înaintea curselor de care, şi totuşi au făcut istorie frumoasă.

Când însă pariurile ajung să ducă individul spre sinucidere socială şi faliment, situaţia este deja complicată. Se poate interveni însă înainte ca totul să se transforme într-o dramă.

„Dependenţa de jocuri de noroc, în care includem şi pariurile, este deja considerată o boală psihică, la care din fericire se poate interveni prin terapie” a declarat pentru „Crai nou” psihoterapeutul Alina Ciupercovici, managerul Clinicii ALIAT Suceava, clinică specializată în tratarea atât în regim ambulatoriu, cât şi rezidenţial a dependenţelor de alcool, droguri, internet, jocuri de noroc, pornografie, tulburări de alimentaţie.

Dependenţa de jocuri de noroc, ca orice dependenţă bolnavă de altfel, nu este simplu de tratat. Mai ales că, de obicei, vine combinată cu alte dependenţe. Acestea declanşează în persoana care le practică un impuls nervos asemănător cu cel dat de cocaină.

„Este un impuls mult mai puternic decât cel apărut la persoanele care simt nevoia consumului de alcool” a spus Alina Ciupercovici.

În prezent, Clinica ALIAT Suceava oferă tratament unui număr de cinci persoane dependente de jocuri de noroc.

Potrivit specialistului, 70% dintre pacienţii care au trecut prin terapia ALIAT nu mai calcă vreodată într-o sală de jocuri sau casă de pariuri.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI