Tenis

Ostapenko a stopat-o pe Halep din drumul spre primul titlu de Grand Slam

Toată România a pus berea şi şampania la rece înainte de finala de la Roland Garros dintre Simona Halep şi Jelena Ostapenko după ce s-a uitat la diferenţa din clasamentul WTA, românca, locul 3, iar letona, locul 47, la diferenţa de experienţă, românca, 25 de ani, letona, 20, şi la diferenţa de valoare, 15 titluri cucerite de româncă, niciunul de tânăra letonă. Din păcate, microbiştii români nu au consumat lichidele de bucurie, ci de necaz.

Ştiind că tânăra jucătoare din Letonia dă foarte tare în minge, aşa cum au stilul de joc majoritatea tenismenelor din zona Rusiei, Simona Halep a ales să joace la regularitate şi să o aştepte pe adversara ei să greşească. Totul a mers până la scorul de 6-4, în primul set şi 3-0 în setul secund, Ostapenko având deja cam 30 de greşeli neforţate. Dacă ne gândim că matematic patru puncte pierdute consecutive înseamnă pierderea unui ghem, 30 de erori reprezintă să zicem şapte ghemuri pierdute.

Dacă Simona Halep a declarat înainte de meci că nu are nimic de pierdut, Jelena Ostapenko chiar nu avea nimic de pierdut. Letona a continuat să lovească toate mingile cu forţă, de parcă ar fi fost decisive, şi norocul i-a surâs. Cum românca şi-a păstrat şi ea tactica, jucătoarea din Letonia a prins curaj şi după câteva reuşite încrederea i-a sporit progresiv. Simona Halep nu a riscat când a trebuit, i-a dat şansa letonei şi totul s-a terminat.

Acuma, sinceri să fim, de-a lungul timpului Simona Halep a pierdut câteva partide în faţa unor sportive mai slab clasate, acestea făcând meciul vieţii chiar în disputa cu românca. Aşa s-a întâmplat şi în finala de la Roland Garros. Cum Halep nu a dat mingea pe colţ, în inconştienţa ei tinerească letona Ostapenko a făcut-o şi a câştigat.

În general, în lumea sportului există tot felul de „axiome” venite din experienţă, una dintre ele spunând că dacă nu rişti, nu câştigi. Şi mai este una care spune că bafta nu te poate ţine la infinit. Simona Halep a avut o revenire incredibilă în sferturile de finală ale Grand Slamului francez în duelul cu Svitolina, când a salvat o minge de meci fiind condusă în setul secund cu 5-1! Simona Halep a avut noroc şi în semifinala cu Pliskova, puternica jucătoare cehă ratând câteva lovituri banale. În finală norocul s-a întors şi chiar şi fileul a ţinut cu Jelena Ostapenko.

Acesta este sportul în general, am spus-o de mii de ori, cineva pierde şi cineva câştigă. A fost o şansă imensă pentru Simona Halep de a ajunge în vârful lumii tenisului, dar nu a mers. Suntem convinşi că vor mai exista oportunităţi pentru micuţa noastră cu motoraş la picioare. Aşa cum trebuie să gestionezi o victorie, trebuie să ştii să gestionezi şi un eşec, pentru că este imposibil să câşti tot timpul. Simona Halep este numărul doi mondial, a cucerit 15 titluri WTA şi are mai multe milioane de euro în cont, lucruri pe care le merită şi care trebuie să ne facă mândri, lucruri la care nici ea, şi nici noi, când am văzut-o prima oară, n-am visat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: