Cetăţenii ucraineni pot intra, de duminică, fără viză, în România !

> Poliţia de Frontieră a anunţat că a dispus măsuri pentru un control operativ în punctele de frontieră cu Ucraina

Cetăţenii ucraineni, titulari de paşapoarte biometrice, pot intra, de duminică, 11 iunie, în România şi rămâne pe teritoriul ţării noastre fără a avea obligaţia de a deţine viză, pentru şederi a căror durată totală nu depăşeşte 90 de zile, în cursul oricărei perioade de 180 de zile, a anunţat Poliţia de Frontieră Română.

Sursa citată precizează că această măsură intră în vigoare ca urmare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 850/2017 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17.05.2017 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 al Consiliului de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de aceasta obligaţie, Ucraina fiind introdusă în partea 1 din Anexa II a Regulamentului 539/2001.

„Astfel, conform Ordonanţei Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Regulamentului (CE) 399/2016, cetăţenilor din Ucraina, posesori de paşapoarte biometrice, li se permite intrarea în România fără viză, cu respectarea celorlalte condiţii prevăzute de art. 6 alin. 1 lit. c-h din actul normativ sus menţionat:

– prezintă documente care justifică scopul şi condiţiile şederii lor şi care fac dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea;

– prezintă garanţii că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul României, în cazul străinilor aflaţi în tranzit;

– nu sunt incluşi în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interzicerii intrării în România sau care au fost declaraţi indezirabili;

– nu au încălcat anterior, în mod nejustificat, scopul declarat la obţinerea vizei sau, după caz, la intrarea pe teritoriul României ori nu au încercat să treacă frontiera României cu documente false;

– pe numele lor nu au fost introduse alerte în Sistemul Informatic Schengen în scopul refuzării intrării;

– nu prezintă un pericol pentru apărarea şi siguranţa naţională, ordinea, sănătatea ori morala publică”, menţionează Poliţia de Frontieră.

De asemenea, rămân în vigoare prevederile Acordului privind micul trafic de frontieră încheiat între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei, în sensul că cetăţenii ucraineni, titulari ai unor permise de mic trafic eliberate de către autorităţile competente, pot călători şi sta pe teritoriul României, având obligaţia de a nu depăşi limita de 50 km de la linia de frontieră şi de a respecta condiţiile şi scopul pentru care a fost eliberat un astfel de document.

„Poliţia de Frontieră Română a dispus toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru asigurarea unui control operativ. Menţionăm faptul că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei de la graniţa cu Ucraina, iar în funcţie de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz”, arată Poliţia de Frontieră.

În acest sens, participanţii la traficul transfrontalier au la dispoziţie aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă informaţii despre toate punctele de frontieră. Această aplicaţie online prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

De asemenea, pentru informaţii privind punctele de trecere a frontierei, despre condiţiile de intrare în România sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competenţă a Poliţiei de Frontieră cetăţenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcţionează în regim permanent.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI