Sâmbătă, la Liceul cu Program Sportiv

Cadre didactice şi formatori au participat la evenimentul de multiplicare a Proiectului FIT

Desfăşurat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava (CJRAE), în parteneriat cu 4 ţări, proiectul internaţional „FIT- For Integration and Tolerance” (Pentru Integrare şi Toleranţă), se apropie de final. Cea mai importantă activitate din cadrul lui a fost „evenimentul de multiplicare”, desfăşurat sâmbătă la Liceul cu Program Sportiv Suceava. Coordonatoarea proiectului, prof. Maria Pavelescu, director CJRAE, ne-a precizat că au participat la activitate cadre didactice din judeţ şi formatori, cărora li s-au prezentat proiectul şi rezultatele lui finale, ghidul pedagogic şi platforma online. „Eveniment de multiplicare înseamnă să inviţi persoane din afara organizaţiei tale pentru a prezenta proiectul şi produsele lui, şi are loc în fiecare din ţările participante la proiect –România, Islanda, Belgia, Portugalia şi Lituania”.

Prof. Pavelescu a explicat că platforma online poate fi accesată de migranţii din ţările străine partenere în proiect, iar în judeţul Suceava, unde sunt puţin migranţi, platforma online poate fi folosită de remigranţi – copiii români care se întorc acasă din străinătate şi au uitat limba română. „Pe platformă se învaţă limba ţării respective, începând de la alfabet, până la conversaţie, prin exerciţii interactive. Ghidul cuprinde, pe nivelurile lingvistice A,B,C, standard pentru învăţarea limbilor, şi începem cu nivelurile A1, A2 până la B1. El poate fi folosit la ore pentru că sunt mulţi profesori, învăţători care lucrează cu copiii care se reîntorc din străinătate şi nu prea ştiu limba română. Lucrul pe platformă e mai interactiv, poţi să faci conversaţie, în ghid se începe cu alfabetul, cu primele cuvinte, fără conversaţie”, a spus coordonatoarea FIT. Ea a mai spus că, în cadrul întâlnirii, pentru formatori au fost aplicate şi chestionare de feedback, pentru a se vedea „dacă ghidul pedagogic corespunde aşteptărilor lor”. Astfel de chestionare sunt aplicate în fiecare din ţările implicate în proiect, iar la întâlnirea de final din Lituania, din această lună, fiecare ţară îşi va prezenta feedbackul. „Noi interpretăm chestionarele şi vedem dacă mai avem de făcut mici modificări. Iar după ce strângem de la fiecare ţară feedbackul vom interveni dacă va fi nevoie”. Proiectul nu s-a încheiat încă, până la 31 august vor mai avea loc acţiuni de prezentare, iar ca valoare adăugată acestuia, în toamnă CJRAE va realiza un proiect pentru elevii remigranţi, bazat pe „învăţarea limbii şi dezvoltare emoţională”.

Reamintim că proiectul FIT şi-a propus să sprijine migranţii în învăţarea limbii ţării în care se află, pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă şi a se integra în societate, prin crearea şi folosirea celor mai bune metode şi strategii de învăţare de către profesorii, trainerii şi formatorii din ţările partenere. Proiectul FIT a început în septembrie 2015 şi se va încheia în august 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: