În perioada vacanţei de vară

Şcolile mai au o şansă să-şi rezolve problema arzătoare a autorizării ISU

Unităţile de învăţământ au mai primit un răgaz de 3 luni, până la 1 septembrie, pentru a-şi definitiva procedurile de autorizare ISU, astfel că pe timpul vacanţei de vară unele vor avea mai mult sau mai puţin de lucru, în funcţie de lucrările ce trebuie efectuate pentru a putea primi autorizaţia.

Reamintim că recent a fost votat, în Camera Deputaţilor, amendamentul iniţiat de vicepreşedintele Comisiei de administraţie publică, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, prin care se amână cu 90 de zile termenul pentru intrarea în legalitate a construcţiilor care trebuie autorizate din punct de vedere al siguranţei la incendiu. Penultimul termen era la 1 iunie 2017, dar s-a considerat că este nevoie de mai mult timp pentru desfăşurarea lucrărilor de construcţie din unele şcoli, multe neîncepute încă la ora actuală; cu alte cuvinte, pentru a fi respectate toate condiţiile de autorizare ISU cerute de lege. După ultimul termen, şcolile riscă amenzi serioase dacă nu au început demersurile de intrare în legalitate; iar pentru cele care demonstrează că le-au început deja, termenul se prelungeşte până la sfârşitul anului.

În ce priveşte autorizarea ISU a şcolilor, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, spune că instituţia pe care o conduce nu are decât atribuţia de a întocmi situaţia statistică a celor neautorizate. În rest, de subiect se preocupă primăriile locale care au întocmit proiecte pentru finanţarea unor lucrări în unităţi de învăţământ.

„Eu cred că deja autorităţile locale au făcut proiecte atât pentru autorizarea sanitară, cât şi ISU. Nu ştiu ce proiecte s-au câştigat în localităţi, ştiu că unele au fost aprobate. Noi am făcut doar legătura dintre şcoli şi ISU, iar cei de la ISU au venit şi au informat despre documentaţia necesară în vederea avizării”.

IŞJ Suceava are, într-adevăr, o situaţie nominală cu şcolile care nu sunt autorizate ISU, dar noi nu am intrat în posesia ei, deşi o solicitasem în urmă cu aproape două săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, prof. Cezar Anuţei, ne-a precizat că situaţia este din luna martie, dar nu mai e exactă întrucât, între timp, unele şcoli s-au autorizat. „Dacă din cele 100 de şcoli neautorizate s-au autorizat 50?” s-a întrebat prof. Anuţei, fără să se ofere cazuri concrete.

Nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu are o astfel de situaţie detaliată pe şcoli, întrucât autorizaţia se acordă pe clădiri, putând fi vorba de un garaj sau de o sală de sport neautorizată, iar şcolile se prezintă pe rând cu documentaţia respectivă, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al ISU, plt. adj. Alin Găleată.

Unele unităţi de învăţământ au primit deja aviz ISU, care presupune realizarea şi prezentarea la această instituţie a documentaţiei de autorizare pentru o clădire sau alta. Abia după ce reprezentanţii unităţii şcolare respective pun în practică toate recomandările primite de la ISU se emite autorizaţia, a mai precizat Alin Găleată.

Potrivit unei situaţii prezentate de Prefectura Suceava cu ceva vreme în urmă, în judeţul Suceava sunt peste 1.100 de construcţii care aparţin unităţilor de învăţământ, 990 neavând nevoie de autorizare, întrucât au fost construite şi autorizate până în 1998. Sub incidenţa noilor prevederi legale privind autorizarea pentru securitatea la incendii erau 143 de clădiri, din care 39 reuşiseră să obţină autorizaţia.

Ca atare, neavând situaţia la zi, putem spune doar că prin martie erau circa 100 clădiri neautorizate ISU, dintre care la 23 mai erau de realizat lucrări ce aveau nevoie de fonduri de la bugetele locale, iar la 56 procedura trebuia finalizată prin completarea documentaţiei necesare, acolo nefiind nevoie de bani.

Pentru a afla câteva ceva despre stadiul autorizării ISU, am luat legătura cu câţiva directori de şcoală şi primari.

La Fălticeni, în evidenţa Primăriei sunt „foarte puţine” şcoli fără autorizaţie, şi anume şcoli generale şi grădiniţe mici la care este în curs de definitivare aşa-numitul „scenariu de securitate la incendiu”, o procedură care trebuie realizată de personal specializat, ne-a declarat primarul de Fălticeni, Cătălin Gheorghe Coman. „La grădiniţe şi şcoli mici nu avem personal specializat pentru scenariul de securitate la incendiu, am angajat o firmă pentru a realiza acest document. În rest, nu avem şcoli la care să fie nevoie de lucrări mari pentru a fi autorizate, mai sunt de făcut la unele rampe de acces pentru persoane cu handicap sau reabilitarea reţelei electrice. Toate acestea se vor realiza în vacanţa de vară, iar la 1 septembrie vom avea toate şcolile şi grădiniţele din Fălticeni autorizate ISU” a spus primarul Coman.

La Vicovu de Sus, Şcoala Gimnazială Nr. 3, Şcoala Plai, cum i se spune, (foto pagina 1) are în componenţă două clădiri, una veche, din 1956, unde nu se pune problema de autorizare, în care funcţionează grădiniţa, şi clădirea şcolii gimnaziale, o construcţie din 1997. Clădirea nouă a fost cuprinsă în lucrări de modernizare din 2010, neîncheiate încă, iar la acest moment nu are autorizaţie ISU, ne-a spus directorul unităţii, prof. Iulian Schipor.

Primarul oraşului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, ne-a precizat că există proiecte depuse şi aprobate la PNDL, pentru realizarea grupurilor sanitare la şcolile gimnaziale nr. 2 şi 3, în decembrie 2016 fiind începute procedurile de licitaţie a lucrărilor.

„Sperăm să ne încadrăm în termenul prevăzut de lege pentru autorizarea ISU şi să începem lucrările, ca să nu suportăm consecinţele. Cei de la ISU îşi iau toate măsurile de precauţie, totul depinde de noi, primăriile, parcă am fi stat în sat” ne-a spus primarul Schipor.

El a mai precizat că la Liceul din Vicovu de Sus procedura de autorizare ISU este avansată, după definitivarea proiectului campusului de acolo, iar pentru Şcoala Generală Bivolărie există autorizaţie ISU.

Clădirea Liceului cu Program Sportiv (LPS) a fost supusă şi ea unor lucrări de reabilitare şi modernizare, iar pe lângă acestea a fost realizat proiectul campusului sportiv, care cuprinde câteva clădiri noi.

„Suntem în curs de a obţine autorizarea, cei de la ISU ne-au cerut să realizăm un inel de hidrant în jurul şcolii, iar la amfiteatru avem de instalat un hidrant în interior. Pentru lucrările respective am încheiat contract cu o firmă din Suceava” ne-a declarat directorul LPS, prof. Ioan Radu. El a mai spus că se va putea definitiva procedura de autorizare în termenul prevăzut de ultimele modificări ale legii, prin proiect fiind prevăzut un termen de 40 de zile pentru realizarea lucrărilor respective: „Avem bani, lucrările au fost prinse în bugetul din acest an”.

Prin amânarea termenului de autorizare ISU, şcolile şi primăriile au primit aşadar o şansă de a se pune la punct cu această problemă… arzătoare, care ţine, până la urmă, de proiecte, de complexitatea lucrărilor ce trebuie realizate şi, nu în ultimul rând, de bani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: