Despre lacrimi de bucurie

Mă mir că n-o zăreşti, mama, e fata cea mai frumoasă din grup, chiar dacă se pierde între ceilalţi din cauza robei. Îţi caută şi ea privirea şi speră să îţi citească mândria în ochi.

Tu eşti mândră, ştie ea bine, cum la fel de bine ştie că eşti pierdută acolo, între atâţia oameni mari. Te uiţi timidă la fetele frumoase şi la băieţii chipeşi, la mamele lor îmbrăcate ca pentru mers la biserică şi la taţii lor scoşi din cutie şi-ţi tremură sufletul când ştii că fata ta stă lângă oamenii ăia deştepţi, lângă profesorii sobri şi severi care au învăţat-o carte şi către care de-abia ai curajul să ridici privirea.

Hai, mama, uită-te la ea şi mândreşte-te! Dă drumul lacrimilor, chiar dacă tu nu ştii să plângi decât la necazurile alea mari şi rar ţi-a fost dat în viaţă să plângi de bucurie.

Uite, acum, când îi dă diploma aia pentru care ştii cât de mult a muncit, e momentul să începi a deşira ghemul de griji şi emoţii cu care-ai însoţit-o în anii aceştia şi pe care le-ai ţinut, numai tu ştii cum, ascunse într-un colţ de suflet.

Şi tu, tata, dacă o să te mişti puţin din locul ăla în care ai încremenit de când ai venit aici şi o să te uiţi cu atenţie, o să vezi că şi alţi bărbaţi voinici au lacrimi în colţul ochilor. Ba unii, mai curajoşi, le-au dat drumul la vale şi le şterg, încet, cu mâneca.

Am privit multe fotografii de absolvire, zilele acestea, e plin internetul de ele. Tineri emoţionaţi şi părinţi mândri de copiii lor. Într-una dintre ele, doi oameni simpli surâd timid spre aparatul de fotografiat, încadrându-şi fata frumoasă ce ţine cu mândrie diploma de absolvire.

Există momente care nu se şterg niciodată din suflet şi din memorie, cum ar fi cele când copilul termină şcoala aia înaltă şi când curg şiroaie lacrimile de bucurie pe obrajii tuturor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: