De la începutul lunii august

Gunoiul sucevenilor, mai scump cu 88%

> Taxa pentru ridicarea deşeurilor menajere va creşte de la 5 lei/persoană/lună la 9 lei, Suceava având cea mai mică taxare între oraşele de acelaşi rang > „Taxa de salubritate nu a mai fost actualizată de 10 ani de zile, iar dacă vrem să avem curat, trebuie să şi plătim” a precizat primarul Ion Lungu > După o acţiune de “conştientizare”, rău-platnicii vor fi executaţi silit, prin popriri pe salarii şi pensii > Taxa pentru colectarea şi debarasarea de gunoiul menajer a suferit o majorare cu 66% în şedinţa ordinară a Consiliului Local din decembrie 2013

 Primăria Suceava majorează taxa pentru colectarea, ridicarea şi transportul gunoiului menajer de pe raza municipiului. Primarul Ion Lungu, autorul proiectului legislativ, spune că actual nivel nu a mai fost reactualizat în ultimii 10 ani şi că, în rândul reşedinţelor de judeţ, Suceava are una dintre cele mai mici taxe de salubritate. Astfel, în cazul persoanelor fizice, creşterea va fi de la 5 lei de persoană şi lună, la 9 lei de persoană şi lună, respectiv una de 88%. Potrivit edilului-şef, nu ar fi vorba despre o majorare, ci doar despre „alinierea taxei de salubritate la celelalte oraşe mari”.

„Din anul 2007, noi nu am mai majorat taxa de salubritate, care este de 5 lei de persoană pe lună. Dacă vrem să avem curăţenie în oraş nu mai putem rămâne doar la această sumă şi voi propune majorarea la 9 lei de persoană şi lună” a declarat primarul.

Lungu spune că în Iaşi se achită 16 lei/lună/persoană, în Bacău – 12 lei; în Botoşani – 11,8 lei, în Brăila – 11 lei, iar în Bistriţa – 10 lei.

Proiectul este supus dezbaterii publice, urmând a fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa ordinară a lunii iulie, spre a se aplica de la 1 august.

Primarul a ţinut să precizeze că până la finele anului nu vor fi operate modificări ale taxei datorate de agenţii economici şi instituţiile publice. Aceasta pe fondul dării în folosinţă, în toamnă, a depozitului ecologic de deşeuri de la Moara, unde se vor percepe tarife specifice. „Nu ştim cum ne va afecta acea taxă de salubritate în depozit. Vrem să vedem cum ne va influenţa în costuri, de aceea se majorează doar taxa pentru populaţie, iar la agenţii economici şi instituţiile publice rămâne la fel. Taxa de salubritate nu a mai fost actualizată de 10 ani de zile, iar dacă vrem să avem curat, trebuie să şi plătim” a explicat primarul, menţionând că va avea discuţii preliminare cu grupurile consilierilor PSD şi ALDE, astfel încât proiectul de aliniere a taxei să treacă de plen.

Din taxa de salubritate, la bugetul local ar trebui să intre 6 milioane de lei pe an, însă încasările efective sunt de doar 50% din total. Ion Lungu a precizat că după o acţiune de „conştientizare”, rău-platnicii vor fi executaţi silit prin popriri pe pensii şi salarii.

De menţionat este că nivelul taxei pentru colectarea şi debarasarea de gunoiul menajer a suferit o majorare cu 66% în şedinţa ordinară a Consiliului Local din decembrie 2013. Creşterea a fost de la 3 lei la 5 lei, locuitorii Sucevei fiind obligaţi la plata taxei de salubritate în funcţie de numărul de persoane din familie sau al celui al locatarilor existenţi la o anumită adresă. Tot atunci, taxa de ecologizare datorată de persoanele juridice a fost stabilită a se calcula în funcţie de numărul salariaţilor şi cel al reprezentanţilor legali, respectiv al asociaţilor, administratorilor care nu au calitatea de asociaţi, noul cuantum fiind de 6 lei/lună/persoană. Tot în decembrie 2013, în cazul instituţiilor publice, taxa de salubritate s-a aprobat la nivelul de 3 lei/lună/persoană. De precizat este că, la începutul lui 2013, taxa de salubritate pentru persoanele fizice fusese redusă cu 25%, adică de la 4 lei/lună/persoană, la 3 lei, decizia venind pe fondul majorării impozitelor şi taxelor locale cu 16%.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI