Foame nepotolită de lemn în judeţul Suceava

 > Direcţia Silvică a vândut, de la începutul anului, masă lemnoasă de peste 214 milioane lei

Foamea de lemn a agenţilor economici din judeţul nostru, la care se adaugă şi câţiva din judeţe vecine, rămâne de nepotolit. Sute de reprezentanţi ai societăţilor comerciale de profil se „bat” în continuare pe marfa Direcţiei Silvice (DS) Suceava şi, chiar dacă plătesc scump pentru cantităţile achiziţionate, par să fi uitat de mitinguri şi boicotări de licitaţii generate de modificările apărute anul trecut în legislaţia silvică.

Concurenţa dintre ei dezvoltă însă o afacere bună pentru silvicultori, care obţin uneori preţuri record pe masa lemnoasă valorificată.

De la începutul anului 2017, Direcţia Silvică Suceava a organizat patru licitaţii de masă lemnoasă pe picior, cinci de lemn fasonat şi trei cu material provenit din confiscări. Silvicultorii suceveni au valorificat astfel peste 1.051.000 mc masă lemnoasă, majoritatea pe picior.

Pentru peste un milion de metri cubi de masă lemnoasă pe picior, DS Suceava a încasat peste 211 milioane de lei, pentru circa 48.000 mc de lemn fasonat – 2,6 milioane de lei, iar pentru aproximativ 3.300 mc de lemn provenit din confiscări, încă 500.000 de lei.

Vânzări până la ultima „surcică”, la fiecare licitaţie !

La fiecare licitaţie organizată, la care participă, în funcţie de masa lemnoasă disponibilă, între câteva sute şi câteva zeci de operatori economici, bătaia între ei este acerbă, lemnarii adjudecându-şi marfa la preţuri foarte bune pentru silvicultori. Plătesc scump, spun ei, dar se pare că merită, din moment ce la fiecare licitaţie Direcţia Silvică Suceava vinde, vorba românului, „până la ultima surcică”.

În luna decembrie 2016, la licitaţia principală de masă lemnoasă pe picior, pentru producţia de anul acesta, s-au prezentat nu mai puţin de 385 de lemnari, iar după analizarea dosarelor şi a condiţiilor de eligibilitate impuse de DS Suceava, aproape 50 au picat. În cele 3 zile de „strigări” a fost scos la vânzare un volum de peste 600 mc de lemn, cu aproximativ 150 mc mai mult decât volumul de masă lemnoasă oferit de DS Suceava la licitaţiile principale din perioada 2012-2014. Aproape tot a fost valorificat!

Masă lemnoasă pe picior adjudecată în luna martie şi la 300 lei/mc

La licitaţia intermediară de masă lemnoasă pe picior, din luna martie a.c., de exemplu, au depus solicitări de participare 262 de operatori economici. Au fost admişi să participe 249 şi au intrat la licitaţie 239, adică cei care au depus garanţia de participare.

Aceştia şi-au disputat un volum de aproape 164.000 mc, din care a fost adjudecat aproximativ 92%. Preţul de pornire a fost circa 150 lei/mc, iar cel de adjudecare a fost, în medie, de 193 lei/mc.

Lemnul de pe unele partizi, însă, de pe raza ocoalele silvice Crucea, Dorna Candrenilor, Iacobeni, Cârlibaba, Breaza, Stulpicani, Brodina sau Mălini a fost adjudecat şi la preţul de 300 lei/mc, un preţ record, dealtfel.

Ultima licitaţie organizată de Direcţia Silvică Suceava s-a desfăşurat în data de 31 mai. A fost „una mică”, pentru doar 17.000 mc de lemn fasonat. S-au înscris la ea 71 de operatori, dar au ajuns să facă oferte doar 60, consideraţi eligibili. Din nou s-a vândut aproape tot, la preţuri cuprinse între 360 – 500 lei/mc.

„Totul este să ne încadrăm cu recoltarea în volumul pe care pădurea îl poate da”

Unul dintre motivele pentru care masa lemnoasă scoasă la vânzare de Direcţia Silvică Suceava este valorificată aproape în totalitate, indiferent de preţ, ar putea fi şi măsurile luate de statul român în ultimii ani de monitorizare permanentă a drumului lemnului.

Programele specializate, cum ar fi programul SUMAL, „Radarul pădurilor” etc., dar şi controale frecvente în păduri şi în trafic, pe linia respectării normelor legale privind exploatarea, valorificarea şi transportul materialului lemnos, au îngustat binişor căile obscure de aprovizionare cu lemn ale unor operatori economici.

„Direcţia Silvică Suceava adjudecă aproape tot volumul de masă lemnoasă scos la licitaţie, în primul rând pentru că avem un judeţ cu tradiţie în exploatarea şi prelucrarea lemnului, de aici şi numărul mare de operatori economici de profil care au nevoie de materie primă.

În plus, de fiecare dată fac oferte şi operatori din alte judeţe.

Măsurile de disciplinare şi intrare în legalitate au avut şi ele un aport mare în dispariţia unor surse de aprovizionare cu lemn mai puţin legale.

Şi, mai mult, industria mobilei a renăscut, dar firmele nu s-au rezumat doar la asta, ci şi-au diversificat producţia cu componente din lemn care se vând bine şi în Occident.

Toate cele enumerate concură la vânzări aproape complete de masă lemnoasă.

Totul este să ne încadrăm cu recoltarea în volumul pe care pădurea îl poate da şi să respectăm legea în tot ce facem” a declarat Cătălin Diaconescu, directorul comercial al Direcţiei Silvice Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: